Adıyaman, Gaziantep, Kayseri, Samsun… ARTÇILAR KORKUTUYOR

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremler sonrası artçı sarsıntıların sonu gelmiyor. Bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen sarsıntılar devam ediyor. Binlerce artçı sarsıntının olduğu deprem bölgesinin dışında Kayseri ve Samsun’da da yaşanan depremler paniğe sebep oldu. Marmara Denizi'nde de önceki gün 4.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Bir tarafta artçı sarsıntılar diğer tarafta müstakil depremler tedirgin etmeye devam ediyor.

Ekleme: 11.03.2023 06:00:19 / Güncelleme: 11.03.2023 06:01:01 / manşetler
Destek için 

Haber Merkezi

Adıyaman'ın Sincik ilçesinde dün saat 02.34'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Adıyaman'ın Sincik ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7,24 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Önceki gün de aynı ilçede 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, önceki gün saat 21.55'te merkez üssü Adıyaman'ın Sincik ilçesi olan 4,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin yaklaşık 9,6 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

GAZİANTEP'TE 4,1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Gaziantep'te de dün saat 00.08'de 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

KAYSERİ'DE 4,8 KORKUTTU

Kayseri'de ise dün saat 05.28'de 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kayseri'nin Hacılar ilçesi olan 4,8 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin yaklaşık 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Kayseri Vali Vekili Şenol Esmer, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ilk belirlemelere göre bir olumsuzluk görünmediğini, birimlerin saha kontrol çalışmalarına devam ettiğini bildirdi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da yaptığı paylaşımda, "İlk bilgilere göre olumsuz bir durumumuz yok. Ekiplerimiz sahada, teyakkuz halinde. Lütfen resmi açıklamalara itibar edelim. Rabbim tüm afetlerden bizleri korusun." ifadelerini kullandı.

SAMSUN'DA 4 BÜYÜKLÜĞÜNDE SARSINTI

Karadeniz'in Samsun açıklarında da ise dün saat 01.22'de 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Karadeniz'de Samsun'un Çarşamba ilçesinin 69,71 kilometre açığında 4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin deniz yüzeyinin 19,26 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.

MARMARA DENİZİ'NDE 4.2 İSTANBUL'DAN HİSSEDİLDİ

Marmara Denizi'nde de önceki gün saat 08.28’de 4.2 büyüklüğünde deprem yaşandı. Merkez üssü Karacabey açıkları olan sarsıntı, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 4.2 olarak açıklarken merkez üssünü Erdek açıkları olarak gösterdi.

İSTANBUL'DA 1020 DEPREMZEDENİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde yaralanarak İstanbul'a getirilen 18 bin 593 kişiden 17 bin 573'ü taburcu edilirken, 1020'sinin tedavisi devam ediyor.

İstanbul/Kahramanmaraş/Malatya/Adıyaman

İstanbul'a Türk Silahlı Kuvvetleri uçakları ve Sağlık Bakanlığının ambulans uçaklarıyla, depremin etkilediği 11 ilden getirilen yaralılar, ambulanslarla havalimanlarından alınarak kentteki kamu, özel ve üniversite hastanelerine sevk edildi. Bugüne kadar tedavi altına alınan yaralı 18 bin 593 afetzededen 17 bin 573'ü taburcu edildi. 1020 afetzedenin tedavisi ise sürüyor.

ACİLİYET GEREKTİREN BİNALARIN YIKIMI SÜRÜYOR

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremler sonrası kentte ağır hasar alan ve acil yıkılması gereken binaların yıkımı ile enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Ekipler tarafından Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerinde, depremlerde ağır hasar gören ve tehlike oluşturan binaların kontrollü yıkımı ve enkaz kaldırma çalışmaları gerçekleştiriliyor. Karacaoğlan, İsmetpaşa, Hayrullah mahallelerindeki işlemlerde istedikleri takdirde bina sakinleri de enkaz kaldırma çalışmalarına refakat edebiliyor.

MALATYA'DA YIKILAN BİNALARDAN 371'İNİN ENKAZI KALDIRILDI

Malatya Valiliği, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından kentte yıkılan binalardan 371'inin enkazının kaldırıldığını bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada, kentteki 131 bin 991 binadan 32 bin 195'i, 372 bin 321 bağımsız bölümün de 90 bin 347'sinin acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı olduğu belirtildi. Depremlerde 71 bin 549 konut ile 14 bin 397 ticarethanenin yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğuna dikkati çekilen açıklamada, kentte yıkılan binalardan 371'inin enkazının ise kaldırıldığı kaydedildi. Açıklamada, kentte 4 bin 227 çadır ile 3 bin 247 konteyner kurulduğu, 45 bin 417 çadır dağıtıldığı ifade edildi.

KAHRAMANMARAŞ'TA BAZI YOLLARDA ÇÖKME VE KAYMA OLUŞTU

Depremlerin merkez üssü olan Kahramanmaraş'taki bazı kırsal mahalle yollarında hasar oluştu. Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sırasında Tevekkeli-Sivricehüyük ve Öksüzlü bağlantı yollarında çökmeler ile yaklaşık 4 metre kayma meydana geldi. Depremin yollarda bıraktığı izler, dron ile de görüntüledi. Görüntülerde, sağ ve sol şeridin bazı alanlarda karşılıklı birleşmesi, trafikte seyreden araçların aniden karşı yönden gelen araçla karşı karşıya gelmesi veya boşluk bir alan ile karşılaşması yer alıyor.

ENKAZDAN ÇIKARILAN ARAÇLAR TUTANAKLA SAHİPLERİNE TESLİM EDİLİYOR

Adıyaman'da yıkılan binaların enkazından çıkarılan ve hemen hepsi hasarlı olan otomobiller kentte belirlenen üç yediemin otoparkında sahiplerini bekliyor. Depremlerden en çok etkilenen iller arasında yer alan Adıyaman'da yıkılan ev ve iş yerlerinin enkazı altında kalan araçlar çekicilerle çıkarılıyor. İl Emniyet Müdürlüğünce kentin üç noktasındaki yediemin otoparklarına getirilen araçların sahiplerine teslim edilmesi için Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma yürütüyor. Otoparklarda hurdaya dönmüş ve plakası belirlenemeyen araçlar, şasi numaraları ve ruhsatlarına göre tespit edilip tutanak karşılığında sahiplerine veriliyor.

"EVRAK OLMADAN ARAÇLARI TESLİM ETMİYORUZ"

Yediemin otoparkı görevlisi Burak Akat otoparklarda başta yangın riskine karşı olmak üzere güvenlik tedbirlerini aldıklarını dile getirdi. Araçlarının durumunu gören depremzedelerin üzüntü yaşadığını aktaran Akat, "Bazılarının kaskoları olduğu için şanslı. Bazılarının da kaskoları yok. Bazısı gelip araçlardaki özel eşyalarını alıyor. Bazı araçlar hasarlı ve tamiratı mümkün değil. Aracını almak isteyenler emniyetten evrak ve tutanak aldıktan sonra gelip alabiliyor. Evrak olmadan araçları teslim etmiyoruz." diye konuştu.  AA

İSLAHİYE'DE ESNAF DEPREMİN ARDINDAN TEK TEK İŞ YERİNİ AÇIYOR

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Gaziantep'in İslahiye ilçesinde esnaf, iş yerlerinin kepenklerini yeniden açmaya başladı.

Gaziantep

Bazı esnafın iş yerini açtığı İslahiye'de vatandaşlar, kamu ve bankacılık işlemlerini ise ilçeye getirilen mobil tırlarda ve oluşturulan çadırlarda yapıyor. Tüpçü dükkanı sahibi Cafer Demir, AA muhabirine, depremin ardından çok sıkıntı çektiklerini söyledi. İlçenin yavaş yavaş hareketlendiğini anlatan Demir, "Hayat normalleşiyor. Tabii insan seviniyor iş yerlerini açık görünce dostlarınızı, arkadaşlarınızı ve müşterileri görünce. Bazen de üzülüyoruz. Bizim yakınlardan 19 kişi hayatını kaybetti. Bunun için çok üzülüyoruz ama her şey yavaş yavaş normalleşiyor." dedi. Çiğ köfte ustası İsmail Alaca ise ilçeyi ayakta tutmak için esnafın iş yerlerini açmak zorunda olduğunu dile getirdi. Herkesin paraya ihtiyacı olduğunu belirten Alaca, "Çalışmak zorundayız. Bir yerden tutmamız lazım. Allah herkesin yardımcısı olsun. İslahiye çaresiz kalmasın, açalım ki canlansın biraz, hareketlilik olsun. İnşallah iyi olur." diye konuştu. Eczacı Yılmaz Altundal da depremde çırağını kaybettiğini belirtti. Acılarının tarifinin olmadığını dile getiren Altundal, "İlçeye elektrik gelmesiyle hizmet vermeye başladık. Amacımız ilçede ilaca ihtiyacı olanların ihtiyaçlarını karşılamak. Yoksa deprem şokunu hala atlatamadık. Bu kadar kayıp varken insan rahat olamıyor tabii." ifadesini kullandı.

"TABİİ Kİ ZOR BİZİM İÇİN AMA MECBUR HAYAT DEVAM EDİYOR"

Dönerci Ahmet Kesen de çarşının gittikçe hareketlendiğini ve bunun kendilerini sevindirdiğini söyledi. Müşterileriyle kavuşmanın sevincini yaşadıklarını ifade eden Kesen, "Ölen arkadaşlarımız oldu. Tabii ki zor bizim için ama mecbur hayat devam ediyor. İş yerimizi açtık buradaki arkadaşlar mağdur olmasın diye. Dönerde indirim yaptık. Normalde 35 liradan 25 liraya düşürdük." sözlerine yer verdi.  AA