BİRİLERİ KONUŞUR! İYİLİK ELÇİLERİ ÇALIŞIR

Onlar isimsiz kahramanları.. Onlar depremzedelerin iyilik elçileri.. Onlar, ne birilerinin Pr çalışmalı göstermelik yardım çalışmalarına kulak asıyor. Ne, deprem felaketine rağmen provokasyonlardan geri durmayan insanlıktan nasibini almamış kişiliksizleri konuşuyor. Ve ne de depremin ilk günlerinde deprem illerinde yaptıkları açıklamalarla kirli siyaset güden siyasetçileri umursamıyorlar. Onların tek derdi, depremzedelerin yaralarını sarmak. Bunu da bir karşılık beklediklerinden değil, sırf Allah’ın rızasını kazanmak için yapıyorlar. Umut Kervanı Vakfı, Yetimler Vakfı, Avrupa Yetim Eli ve IHO-EBRAR adlı dört yardım kuruluşunun birleşerek günlük 70 bin kişilik yemek dağıtımı ve yardım çalışmaları takdire şayan…

Ekleme: 10.03.2023 06:00:51 / Güncelleme: 10.03.2023 06:01:02 / manşetler
Destek için 

ZEKİ ARAS / DOĞRUHABER

Onlar iyilik elçileri.. Onlar isimsiz kahramanlar.. Onlardan kimileri de depremzede.. Ancak 33 gündür depremin vurduğu 11 ilde gece gündüz depremzedelere üç öğün yemek hizmeti veriyor, yardım ediyorlar. Onlar, ne birilerinin Pr çalışmalı deprem bölgesindeki göstermelik yardım çalışmaları altında provokasyonlara imza atan insanlıktan nasibini almamış kişiliksizleri konuşurlar. Ne de depremin ilk günlerinde deprem illerinde yaptıkları açıklamalarla kirli siyaset güden siyasetçileri umursamazlar. Onların tek derdi depremzedelerin yaralarını sarmak. Bunu da bir karşılık beklediklerinden değil, sırf Allah’ın rızasını kazanmak için yapıyorlar. Günler öncesinden isimlerini vakıf merkezlerine yazdırıp ‘sıram gelmedi mi’ diye sorup duran bu gönül erlerinin her biri elleri öpülesi iyilik elçisi…

Depremin ilk saatlerinden itibaren deprem illerine giderek aş çadırları kuran ve akabinde yüze yakın Tır’la battaniye, odun, soba, çadır, giyim, gıda yardımında bulunan dört yardım kuruluşu takdiri hak ediyor. Bunlar, Umut Kervanı Vakfı öncülüğünde; Yetimler Vakfı, Avrupa Yetim Eli ve IHO-EBRAR adlı insani yardım kuruluşlarıdır. İlk günlerde çok yoğun olan yardımlar ve bu yardımları yapan STK’lar yavaş yavaş deprem illerinden çekildi. Ancak bu dört yardım kuruluşu ise aksine deprem illerinde üç öğün verdikleri çadırlarını artırarak devam ediyor. Günlük 70 bin kişilik yemek dağıtımı dışında en ücra köylere kadar insani yardım çalışmalarını büyük bir titizlikler yürütüyorlar. İyilik elçisi bu yardım kuruluşların yetkililerine, yaptıkları çalışmaları sorduk.

"RAMAZANIN SONUNA KADAR DEVAM ETTİRECEĞİZ"

Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, İstanbul merkezli vakıf olarak depremin hemen ardından bölgeye hareket ettiklerini söyledi.

İlk olarak 11 ilde yardım faaliyetlerine başladıklarını, bazı noktalarda da arama kurtarma çalışmalarına da katıldıklarını belirten Kurtaran, afetzedelerle dayanışma ve yardımlaşma içerisinde olacaklarını ifade etti.

“70 BİN KİŞİYE HER GÜN SICAK AŞ İKRAMIMIZ OLUYOR”

Kurtaran, şu an 6 ilde hâlihazırda aşevlerinin hizmet verdiğini aktararak, "Malatya'da günlük 10 bin kişilik yemek çıkartıyoruz. Bu kapasitemizi biraz daha arttıracağız. Türkiye geneli şu an 70 bin kişiye her gün sıcak aş ikramımız oluyor. Bunu ramazanın sonuna kadar devam ettireceğiz inşallah." dedi.

Diğer insani yardım çalışmalarını da sürdürdüklerine değinen Kurtaran, hijyen paketi, gıda, bebek bezi ve maması ile kısmen çadır yardımı yaptıklarını kaydetti.

“DEPREMİN İLK SAATLERİNDE SAHADA ÇALIŞIYORUZ”

Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Karakaş, vakfın Adıyaman’daki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Depremin ilk gününden beri, hatta depremin ilk saatlerinden beri Adıyaman Umut Kervanı’nın aktif bir şekilde sahada çalışma yürüttüğünü ifade eden Karakaş, Umut Kervanı gönüllülerinin enkaz kaldırma ve arama-kurtarma çalışmalarında da aktif rol aldıklarını belirterek, depremin birinci gününde sabah saat 10 gibi vakıf olarak depremzedelere çorba ikramında bulunduklarını ifade etti.

“24 SAAT BOYUNCA KAYNAYAN BİR ÇORBAMIZ VAR”

Adıyaman’da günde ortalama 25 bin kişilik bir yemek hazırladıklarını belirten Karakaş, “Biz bunu 24 saat esaslı yapıyoruz. 24 saat boyunca kaynayan bir çorbamız var. Bunun dışında depremzede kardeşlerimizin ihtiyaçlarını nakdi olarak da karşılamaya çalışıyoruz. Kuru gıda, hijyen, çocuk bezi ya da temel ihtiyaç her neyse o yardımında bulunuyoruz.” dedi.

“YARDIM DUYGUSU AZALMASIN”

Depremin ilk gününde çok canlı bir yardımlaşma duygusunun olduğunu ifade eden Karakaş, zaman içerisinde, özellikle de son günlerde bu yardımların azaldığını belirterek, “Bu yardım duygusunun tekrar yeşermesi gerekir. Çünkü insanların yaşadığı şey bir anlık bir yoksulluk değil. Belki yıllarca sürecek bir yoksulluğu yaşayacaklar, toparlanmaları yılları alabilir. Biz 6 ay ya da bir yıl boyunca deprem bölgesinde bir toparlanma süreci yaşanana kadar yardım çalışmalarımıza devam etmeyi planlıyoruz. Bu yardımlar da takdir ederseniz ki dışardaki desteğe bağlıdır. Biz kardeşlerimizden bu noktada destek bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

“KARDEŞLERİMİZİ RAMAZANDA KAPALI ORTAMDA AĞIRLAMAK İSTİYORUZ”

Umut Kervanı olarak aş meselesinde üzerlerine düşen yükümlülüğü yerine getirmeye çalıştıklarını ifade eden Karakaş, Ramazan ayı için de hazırlık yaptıklarını ve depremzedeleri Ramazan ayında büyük bir çadırda ağırlamayı amaçladıklarını söyledi. Karakaş, “Biz büyük bir çadır açmayı düşünüyoruz. Tabi ki bu imkânlar ile orantılı olacak. Yetkililer ile görüştük, istediğimiz tarzda büyük bir çadır kurabilirsek, kardeşlerimize Ramazan boyunca kapalı ortamda yemek vermeyi planlıyoruz. Çünkü yağmur var, toz var, güneş var. Özellikle enkazdan dolayı toz sorunu var. Bundan dolayı kapalı ortamda en azından yemeklerimizi pişirip, kardeşlerimizi kapalı ortamda karşılamayı düşünüyoruz.” Şeklinde konuştu.

“RAMAZANDA FARKLI ETKİNLİKLER YAPACAĞIZ”

Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Karakaş, ayrıca Ramazan’da etkinlikler yapmayı düşündüklerini, özellikle teravih namazı sonrasında ilahi, ezgi sohbet yönlü çeşitli aktiviteler yapmayı planladıklarını da belirtti.

“KAHRAMANMARAŞ’TA 5 AYRI NOKTADA YEMEK DAĞITIYORUZ”

Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı 2. Bölge Koordinatörü Mehmet Faik Doğan, vakfın Kahramanmaraş’taki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Dulkadiroğlu ilçesi Doğukent mahallesinde koordinasyon merkezi kurduklarını belirten Doğan, “Maraş’taki merkezimiz 20 bin kapasiteli yemek hazırlıyor. Kahramanmaraş’ta 5 ayrı noktada yemek dağıtıyoruz. Günlük 10 bin ila 15 bin kişilik. Bu talebe göre değişebiliyor.” dedi.

7 BİN 600 KİŞİYE SOSYAL MARKETTEN YARDIM

Kahramanmaraş’ta sosyal market hizmeti de verdiklerini ifade eden Doğan, burada depremzedelere soba, battaniye, hijyen malzemesi, çocuk maması, çocuk bezi, hasta bezi gibi insani temel ihtiyaç malzemesi verdiklerini ve şu ana kadar 7 bin 600 kişinin buradan faydalandığını söyledi. Doğan, “Bir de bayan özel çadırımız var. Bayan görevliler hizmet veriyor. Ayrıca bizim burada psikososyal çadırımız var. 4 bayan görevlimiz burada hizmet veriyor. Sağlık kabinimiz var, sağlık kabininde hasta depremzedelere gönüllü doktorlarımız hizmet vermektedir.” açıklamasında bulundu.

HATAY DEFNE İLÇESİNDE GÜNLÜK 15 BİN KİŞİYE HİZMET

Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı 2. Bölge Koordinatörü Mehmet Faik Doğan, vakfın Hatay’daki çalışmaları hakkında ise, koordinasyon merkezinin Defne ilçesine kurulduğunu ve günlük hizmet kapasitesinin 15 bin kişilik olduğunu ifade etti.

Hatay’da da Kahramanmaraş benzeri bir merkez kurduklarını belirten Doğan, Hatay’ın İskenderun ilçesinde de aş evi hizmeti verdiklerini ve günlük 7 bin kişiye sıcak yemek dağıttıklarını açıkladı. Doğan, “Burada da sosyal marketimiz var, dağıtım sistemiz var ve mobil araçlarımızla Hatay’da hizmet veriyoruz. Battaniye, soba, hijyen malzemeleri, çocuk bezi, çocuk maması, hasta bezi ve giyim olmak üzere birçok kategoride yardım çalışmalarımız devam ediyor. Hatay’da da bayanlara yönelik çadırımız var.

-KUTU-

DEPREMZEDELER İÇİN İFTAR VE SAHUR

Umut Kervanı Diyarbakır Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Olgun, depremzedelerin kuru gıda ihtiyacının karşılanması için hayırseverlere çağrıda bulundu. Olgun, 4 kardeş yardım kuruluşu Umut Kervanı, Yetimler Vakfı, Avrupa Yetim Eli ve IHO-EBRAR’ın, Ramazan ayının yaklaşmasıyla deprem bölgesi illerde depremzedeler için sahur ve iftar yemeği vereceğini ve bunun için yardımların devam etmesi gerektiğini söyledi.

-KUTU-

KANADALI MÜSLÜMANLARDAN UMUT KERVANI VE DEPREMZEDELERE ZİYARET

Yüzyılın felaketini yerinde görmek isteyen ve yapılan yardımların takibini yapmak için Kanada'dan gelen bir grup, Adıyaman'da depremzedeleri ve Umut Kervanı Vakfının koordinasyon merkezini ziyaret etti.

DAHA ÖNCE BU DENLİ BİR DEPREM İLE KARŞILAŞMADIK

Kanada'dan yardım malzemesi getirdiklerini ve yapılan çalışmaları yerinde görmek istediklerini söyleyen Hamit Selimi, "Kanada'dan buraya depremin son durumunu incelemeye ve yerel bazı kuruluşların göndermiş olduğu yardımların nerelere ulaştığını da gözlemlemeye geldik. Daha önce bu denli bir deprem ile karşılaşmadığımız için bir türlü kendimize gelemedik. İçimizde büyük bir üzüntü yaşamakta. Buradaki insani yardım kuruluşlarının yaptıklarını görünce büyük bir umut duygusu da yaşamaktayız. Buranın tekrar inşa edilmesi ve normal hayatın geri dönmesi yıllar alacağı için buradan tüm dünyayı Türkiye'ye, Suriye'ye ve buradaki depremzedelere yardım etmeye çağırmaktayız. Bunun yanı sıra buradaki insanlar bizleri burada görünce çok büyük bir sevinç yaşamaktadır. Allah’a hamd olsun ki bu durum bizim içimizi rahatlatmaktadır. Rabbim mükafatınızı hayırla versin." açıklamasında bulundu.