6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin ardında 6 bini aşkın depremzede Bitlis’te misafir ediliyor.
Kentte misafir edilen depremzedeler için Bitlis Eren üniversitesi, Medeniyet Platformu ve 6 Şubat Gönüllüler Hareketi tarafından depremzede çocuklara yönelik “kızak-kayak etkinliği” düzenlendi.
Bitlis Eren Üniversitesi Kayak Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte gönüllü kadınlar tarafından yapılan atkı, bere ve eldivenler depremzede çocuklara dağıtıldı.
Düzenlenen etkinliğe ilişkin gazetecilere açıklamada bulunan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremde çocukların çok etkilendiğini belirtti.
“Türkiye tarihinde ilk defa böyle büyük çapta bir afet meydana geldi”
Bir nebze de olsa çocukların depremin etkisinden uzaklaşması için bu etkinliğin düzenlendiğini dile getiren Elmastaş, “Biliyorsunuz 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli birkaç deprem oldu. Önce iki büyük deprem, sonra artçı depremler yaşandı. Büyük bir afet meydana geldi. Asrın afeti, asrın felaketi olarak ifade edilen, Türkiye'de 11 il ve yakın çevresini ciddi manada etkileyen bir afet oldu. Türkiye tarihinde ilk defa böyle büyük çapta bir afet meydana geldi. İnsanlarımız çok fazlasıyla etkilendi.” dedi.
“Kısa sürede bu afetin etkisinden kurtulacağız”
Depremin yaralarının sarılmaya başlandığını belirten Elmastaş, “Depremin meydana geldiği tarihten itibaren yaralar sarılmaya başlandı, enkaz kaldırma çalışması devam ediyor. Bu bahsettiğimiz bölgede hızlı bir şekilde inşa süreci başladı. İnşallah devletimiz, milletimiz, el ele vererek en kısa sürede bu yaraları saracak. Allah'ın izniyle kısa bir süre içerisinde bu afetin etkisinden kurtulacağız. Yeniden deprem bölgesindeki şehirlerimiz, yerleşim alanlarımız yeniden inşa edilecek.” ifadelerini kullandı.
“Çocuklar bir nebze de olsa deprem etkisinden kurtulsun diye bu etkinlik yapıldı”
Depremden etkilenen illerden gelen ailelerin, çocukların olduğunu vurgulayan Elmastaş, bir değişiklik olsun, bir nebze de olsa bu depremin etkisinden uzaklaşsın diye böyle bir etkinliğin düzenlendiğini söyledi.
Çocukların ciddi anlamda etkilendiğini belirten Elmastaş, şunları söyledi:
“Onlar için böyle bir etkinlik tertiptendi. Kar üzerinde kızak etkinliği adı altında çocuklar akşama kadar burada günü geçirecekler. Bir değişiklik olsun istedik. İlimizde 6 bin civarında bölgeden gelen depremzede ailelerimiz, insanlarımız var. Dolayısıyla çocuklar var. Bu anlamda çocuklarımız için bir değişiklik olsun, bir nebze de olsa o deprem etkisinden, şokundan kurtulsun diye böyle bir etkinlik düzenledik. Ben bu etkinliğin hazırlamasında emeği geçen herkese, STK'lara, üniversitemizin ilgili birimine teşekkür ediyorum.”
“Bitlis’te 6 bin 300 depremzede misafir ediliyor”
Medeniyet Platformu Başkanı Cengiz Şahin ise, çocukları bir nebze de olsa depremin psikolojisinden uzaklaştırmak amacıyla böyle bir etkinliği düzenlediklerini ifade etti.
Şahin, “Depremden dolayı ilimize gelen yaklaşık 6 bin 300 kişi bulunuyor. Bunların çoğunun çocukların oluşturduğunu bildiğimiz evlatlarımızı az da olsa deprem psikolojisinden uzaklaştırmak amacıyla Bitlis Eren Üniversitesi, Medeniyet Platformunun bütün bileşenleri, 6 Şubat Gönüllü Hareketiyle beraber başlatmış olduğumuz kampanya sonucunda böyle bir program kararı verildi. Buraya gelen miniklerimize atkı, bere ve eldiven dağıtımı yapıldı. İlk kez karla tanışan ve hiç kızak kaymamış olan çocuklarımıza da burada kızakları dağıtıldı. Gördüğünüz pistte şu anda kaymaya başladılar. Yemek ikramımız olacak. Doyasıya eğlensinler, biraz da olsa deprem psikolojisinden uzaklaşsınlar. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu. (İLKHA)