Yorgan gitti, kavga bitti; Altılı Masa dağıldı.

6'lı masada cumhurbaşkanı adayı krizi aşılamadı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener masadan kalktı.

Ekleme: 03.03.2023 20:01:44 / Güncelleme: 03.03.2023 22:25:23 / Haber-Yorum
Destek için 

Mehmet Said Özcan\HaberYorum

Yorgan gitti, kavga bitti;

Altılı Masa dağıldı.

Bundan sonra ne olacak?

Altılı masa dağıldı. İyi Parti Lideri Meral Akşener, adeta ateş püskürerek yaptığı açıklamada ‘Bize Dayatma’da bulunuyorlar. Ne kumar, ne Noter masasında oturamayız” diyerek masadan ayrıldıklarını açıkladı.

Aşener’e sormak gerekmez mi? Bir yıldır çok güzel giden süreciniz, adayınızı kabul ettiremeyince neden ‘Dayatma’ya, Kumar masasına veya Noter masasına’ dönüşüyor? Zorla tutulmuyordunuz ki..

Diğer yandan Akşener, İmamoğlu ve Mansur Yavaş’a çağrıda bulanarak aday olmalarını istemesi de ayrı bir garabet. Çünkü İmamoğlu da Yavaş da CHP’li. Ancak bu açıklama sonrası belli oldu ki bunların da gönülleri Akşener’le.

Akşener, CHP’li İmamoğlu ve Yavaş’ı öne sürerek CHP tabanını da Kılıçdaroğlu’nu devredışı bırakmaya yönelik bir adım da atmış oldu.

Böylece CHP’nin 2018 cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi ilmik ilmik örüp İYİ Parti’nin Mecliste grup kurabilecek 15 milletvekilini hediye edecek kadar tarihinde görülmemiş fedakarlığı da boşa gitti, diyebiliriz.

Altılı masa ilk toplantısına 12 Şubat 2022’de başladı. Amaçları mevcut başkanlık sistemini lağvedip tekrar parlamenter sisteme geçmek, eski bol kavgalı, ekonomi, siyasi krizli koalisyon hükümetlerini kurmak.

Kılıçdaroğlu ‘Ben’ diyor, Akşener, ‘Sen olmaz benim adayım olsun’ diye diretiyor. Bir yıldır feci bir çekişme içerisindeydiler, pek yansıtmak istemeseler de altı liderin ara ara yaptığı açıklamalar niyetlerini ele veriyordu.

2 Mart 2023 Perşembe günü 12. kez bir araya gelen Millet İttifakı, 6 saat süren toplantıda ‘Anlayışta ortak bir karara’ vardıklarını, ortak adayın da 6 Mart Pazartesi açıklayacaklarını deklare etmişlerdi. Ancak Meral Hanım, 24 saat geçmeden açıklama yaptı ve ittifaktan ayrıldıklarını açıkladı. Yani yorgan gitti, kavga bitti; masa dağıldı.

Akşener’in açıklaması sonrası Kılıçdaroğlu, ‘Hiç merak etmeyin, taşlar yerine oturacak’ yorumunda bulundu. Bu açıklamadan şunu mu anlamalıyız. Bir yıldır süren toplantılarda Akşener’i ikna edemeyince aslında oturmayan taşın Akşener olduğunu ve yerine oturacak taşın ise HDP olacağını mı anlamalıyız?  HDP’nin masaya oturamamasının tek engeli İYİ Parti’ydi, o da gidince bir engel kalmadı o zaman..

Peki bundan sonra ne olabilir…

-Altılı masa İyi Parti’siz yoluna devam edebilir..

-CHP, İYİ parti koltuğuna HDP’yi oturtabilir. 

-İYİ Parti, İmamoğlu veya Yavaş’ın aday olacağı şekilde tek başına devam edebilir.

-Kılıçdaroğlu, partisinin dayatmasıyla kendi adaylığından vazgeçip, Akşener’le tekrar masaya oturur.

-Dışarıdan ortak bir aday belirlenir ve iyi parti tekrar altılı masaya döner.

-Vesair…

Sonuç itibariyle; bir yıldır bir aday seçemeyen Millet İttifakının 80 milyon Türkiye’yi altı ayrı kafayla nasıl yöneteceği zaten kara kara düşündürüyordu. Hele hele doksanlı yılların krizli koalisyon hükümetlerine geri dönüşü getirecekleri iddiaları ise ayrı bir hezeyan olacaktı. Seçim 14 Mayıs’ta; bakalım ilerleyen günler neyi gösterecek…