Depremin çocukları çadır kamplarda psikososyal destek ve oyunlarla hayat tutunuyor

Deprem sonrasında Kahramanmaraş Fuar Merkezi'nde kurulan çadır kentlerde kalan yüzlerce çocuk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın etkinlik çadırında uzman ekiplerin psikososyal desteği ve eğitici oyunlarla hem eğleniyor hem de yeni hayatlarına adapte oluyorlar.

Ekleme: 27.02.2023 09:35:04 / Güncelleme: 27.02.2023 09:36:03 / Röportaj / Kahramanmaraş Haberleri
Destek için 

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük deprem ve günler sonra Hatay'da yaşanan deprem ile milyonlarca insan yaşadığı şehri mecburen terk etmek zorunda kalırken bir o kadar da şehirlerde kurulan çadır kamplarda zorlu bir yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

Yaklaşık 200 bin kişinin tahliye edildiği Kahramanmaraş'ta binlerce insan da kendi imkânlarıyla şehri terk edip akrabalarının bulunduğu illere veya farklı bölgelere giderek yeni bir yaşam kurmaya başladı. Şehirde kalan yüzbinlerce kişi ise kurulan çadır kentlerde devlet kurumları ve STK'ların desteğiyle zorlu bir yaşama alışmaya çalışırken yeniden yapılacak evlerine bir an önce kavuşmanın hayalini kuruyor.

Depremden ciddi anlamda etkilenen kesimlerden birisi de çocukların hayata yeniden adapte olabilmeleri ve yaşadıklarını unutmaları için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurum, kurdukları oyun çadırlarında çocuklara psikososyal destek sunarken bir yandan da eğitici oyunlarla hem eğlenmelerine hem de yaşadıkları unutmalarına vesile oluyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı uzman ekipler, Kahramanmaraş Fuar Merkezi'ndeki çadır kentte kurdukları oyun çadırında her gün 100 çocuğa psikososyal destek sunuyor. Oyun çadırında ayrıca çocuklar için hem eğitici hem de eğlenceli oyunlar oynatılırken özel gereksinime ihtiyaç duyan çocuklara da destek veriliyor.

Yapılan çalışmalarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Kahramanmaraş Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü görevlisi ve sosyal çalışmacı Gizem Aydoğdu, depremin yaşandığı ilk günden bu yana 33 faklı noktada hizmet verdiklerini 22 oyun çadırında da yüzlerce çocuğa psikososyal destek sunduklarını ifade etti.

Aydoğdu, "Depremin ilk dakikalarından beri 33 ekibimizle 33 farklı noktada hizmet vermekteyiz, toplamda 198 personelimiz var. Her oyun çadırlarımızda günlük 100 kadar çocuğumuza eğitici ve öğretici oyunlar oynatıyoruz. Özel çocuklarımız için ayrı oyun terapileri düzenliyoruz. Çocuklar deprem sürecini ya hiç yaşanmamış gibi ya da sürekli tekrarlayarak, sürekli dile getirerek yönetmeye çalışıyorlar. Biz onlara bu sürecin olabildiğince yaşanabilecek doğal bir durum olduğunu, bundan sonra normal hayat akışımıza devam etmemiz gerektiğini söylüyoruz. Ayrıca biz psikososyal ekibi olarak çadır kentlerde bulunan çadırları da düzenli olarak gezip ailelere bu konuda rehberlik ediyoruz." dedi. (İLKHA)

İlgili Galeriler