61 STK'dan oluşan heyet deprem bölgelerindeki illere yönelik koordinasyonlu bir şekilde yardım toplamak için "Depremzedelerle Dayanışma Komisyonu" kuruldu.
Aralarında; Umut Kervanı, Memur- Sen, İlim Yayma Cemiyeti, MÜSİAD', İHH ve diğer yardım kuruluşlarıyla beraber organizeli bir şekilde çalışmalar sürdürülüyor.
Ayrıca Suriyeli depremzede vatandaşları için de Suriye masası komisyon heyeti oluşturularak Suriyeli vatandaşalar yönelik ihtiyaçlar giderilmektedir.
Organize edilen yardım ve komisyon hakkında bilgi veren Mardin Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı Fesih Memiş STK'lar olarak el birliğiyle depremzedelere yardım çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
"STK Platformu olarak yardım koordinasyonu kurmayı kararlaştırdık"
Memiş, "Malumdur 6 Şubat sabahı saat 04.17'de 7.7 ve 7.6 şiddetinde depremle Türkiye sarsıldı. İlk sabahtan beri Türkiye'nin her ilinde, her ilçesinde olduğu gibi Mardin'de de biz bu kardeşlerimiz için ne yapabiliriz telaşı içine girildi. İlk günde STK Platformu arkadaşlarla grup oluşturularak yardım komisyonu kuruldu. Maraş'a, Adıyaman'a, Malatya'ya, Hatay'a ve Nurdağı'na hayırsever halkımızdan toplanan yardımları iletmek üzere çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmalar bir koordinasyon ve organizasyon içerisinde yapıldı. Dolayısıyla buradan gönderilirken yardım tırları hangi ile, hangi şehre gidecekse oradaki herhangi bir STK'mız veya oradaki Kızılay ve AFAD birimleri ile irtibata geçerek giden yardımlar yerine ulaştırıldı. Depremzede kardeşlerimiz Mardin'e de gelmeye başladılar. Biz bunları için ne yapabiliriz telaşı içerisine girdik ve bununla ilgili STK Platformu olarak bir koordinasyon kurmayı kararlaştırdık." şeklinde ifade etti.
Kurulan yardım komisyonu hakkında bilgi ve değerlendirmelerde bulunan Mardin Kızılay İl Şube Başkanı Abdulbasıt Deniz, depremzede vatandaşlara yardım ve dayanışma için bütün STK'lar olarak harekete geçtiklerini ifade etti.
Deniz, "6 Şubat sabahı bizdeki bütün Sivil Toplum Kuruluşları hızlı bir şekilde imkanlarını kullanarak yardım bölgesine ulaştırmaya çalıştı. Türkiye genelindeki bütün insanlarımızın hayırseverliğini ve bu iyilik duygularını harekete geçmesiyle yardım bölgelerinde yığılmalar başladı. Oradaki arkadaşlarımızdan gelen geri bildirimlerde plansız ve koordinasyonunuzu bir şekilde giden yardımlarda büyük aksamalara neden olduğu ve heba olduğu gerçeği dile getirildi. Mardin'deki bütün Sivil Toplum Kuruluşları 61 STK ve onun dışındaki diğer yardım kuruluşları ve vakıflar da bir araya gelerek bu işin koordinasyonunu sağlamak adına ne yapabiliriz sorusuyla işe koyulduk." ifadelerini aktardı.
"Suriyeli depremzede kardeşlerimize de yönelik çalışmalar yürütülmektedir"
Suriyeli depremzede vatandaşlara yönelikte yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Deniz, "Bizim bu Sivil Toplum Kuruluşlarının inisiyatifinde koordine ettiğimiz çalışma bize yansıyan bir başka sorun da özellikle Suriyeli depremzede kardeşlerimize yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bunlara yönelik de çalışmalarımızı profesyonel şekilde yapmak için bir Suriye masası gibi bir alt birim oluşturduk. Mardin genelinde yaklaşık 400-500 Suriye aile var. 2000-2500 kişiye tekabül ediyor. Bunlar yönelik de ihtiyaçlarının yerinde karşılanması konusunda çaba içindeyiz. Bu Sivil Toplumun Kuruluşlarının öncülüğünde onların ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde gidermek konusunda ayrıca bir çaba gösteriyoruz." şeklinde ifade etti.
Deniz, Mardin genelinde kentte yerleşen depremzede sayıları hakkında da değinerek, "Mardin'de bugün itibariyle yaklaşık 30 bin civarında depremzede vatandaşımız farklı misafirhanelerde ikamet ediyor. Ramazan ayının yaklaşmasıyla Sivil Toplum Kuruluşları bunlara yönelik gelen misafirlerimizin ihtiyaçlarını en hızlı şekilde koordineli bir şekilde karşılamak konusunda resmî kurumlarımızın da iş birliği içinde yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu konuda bütün STK'larımıza ve mülki amirlerimize bu hassasiyetleri ve birliktelik duygusu içerisinde bizlere yardımcı olmaları nedeniyle teşekkürlerimizi iletiyoruz." ifadelerini belirtti.
Yardım komisyonu iletişim görevinde yer alan Necmeddin Kasap ise şu ifadeleri aktardı:
"Şu anda depremden sonra depremzedelerin Mardin'e gelmeleri ile beraber çok acil bir şekilde Mardin'de bulunan yaklaşık 60 STK'nın oluşturmuş olduğu STK Platformu acil bir toplantı yaptı. Daha önceki dönemlere dayanarak Mardin sivil toplum kuruluşları adına depremzede koordinasyon Komisyonu diye bir oluşum oluşturuldu. Ayriyeten sadece Suriye ile ilgili çalışmaları yapmak üzere de çalışmalarımız mevcut. Burada yaptığımız bütün çalışmalarımızla devlet kurumları ile uyumlu bir şekilde çalışma yapmaktayız. İnsanlar AFAD'tan ya da göç idaresinden kayıtları yaptırılıyor. O kayıtlardan sonra Sosyal Yardımlaşma Derneği bunlara ihtiyaçlarını göndermektedir. Bütün bu çalışmalar dışında eksik kalan ihtiyaçlar biz komisyon tarafından değerlendiriyoruz ve STK arasında koordinatörü sağlıyoruz. Ayrıca mevcut STK'larımız dışında bizimle iş birliği yapan bu konularda çalışmaları destek yapan diğer kurumlarla da iletişiminiz ve çalışmalarımız oluyor." şeklinde kaydetti. (İLKHA)