AGİT toplantısında "asrın felaketi" nedeniyle taziye mesajları iletildi

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Türkiye Grubu Başkanı AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, AGİTPA toplantısı başlangıcında merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunulduğunu belirterek, "Üzüntülerini, taziyelerini bizlere bildirdiler. Bütün üye ülkelerin aynı duyguda bulunmaları bizleri memnun etti." dedi.

Ekleme: 24.02.2023 20:23:09 / Güncelleme: 24.02.2023 20:23:09 / Güncel
Destek için 

AGİTPA Türkiye Grubu Başkanı Altınok, Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen AGİTPA’nın kış dönemi toplantılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Altınok, Türkiye’den 6 komisyon üyesi milletvekiliyle toplantılara katıldıklarını belirterek, "Türkiye’de yaşamış olduğumuz bu asrın felaketi, deprem üzüntüsünü toplantının başlangıcında Komisyon Başkanı, bütün katılımcı üyelerle beraber saygı duruşunda bulunarak tazim ettiler. Üzüntülerini, taziyelerini bizlere bildirdiler. Bütün üye ülkelerin aynı duyguda bulunmaları bizleri memnun etti." diye konuştu.

- Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle gerginlik

Toplantının ana gündem maddelerinden birinin sürmekte olan Rusya-Ukrayna savaş olduğunu kaydeden Altınok, ana gündemin Ukrayna’daki gelişmeler olması, toplantıya Rus ve Belarus heyetlerinin de katılmış olması nedeniyle zaman zaman çok tartışmalı oturumlar yaşandığını dile getirdi.

Altınok, "Herkesin toplantılara katılabilmesi, parlamenter diplomasinin işleyişinin devam etmesi bence toplantının başarılı geçmesi açısından önemliydi." görüşünü paylaştı.

Hem kendisinin hem de Türkiye grubunun diğer üyelerinin Türkiye’nin politikalarını çok yüksek bir sesle dile getirdiklerini vurgulayan Altınok, “Türkiye’nin özellikle yaşamış olduğu bu deprem felaketinden kaynaklı taziyelerini ileten ülkelere teşekkürlerimizi ilettik, yardımları için, koşuşturmaları, arama kurtarma faaliyetlerindeki desteklerinden ötürü teşekkür ettik." diye konuştu.

- Diyalog çağrısı

Altınok, iki gün süren toplantılarda Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşındaki pozisyonunun çok değerli olduğunu ifade ettiklerini kaydederek şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın hem (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin hem de (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenski ile görüşebilen dünyadaki tek lider olmasından kaynaklı, tahıl koridorundan kaynaklı bir rahatlamanın dünya için çok önemli olduğunu, aynı zamanda bizim iki tarafla görüşerek esir takasını gerçekleştiren tek ülke olmamızın da Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşta Türkiye’nin başarısı olduğunu özellikle belirttik. Diyalog kurmadan, konuşmadan savaşların da sona erebilme şansının olmadığını özellikle toplantılarda dile getirdik."

Türkiye adına başarılı bir toplantıyı geride bıraktıkları inancında olduğunu ifade eden Altınok, Türkiye’nin uluslararası alandaki siyasi tutumunu AGİT’in bu toplantısında da dile getirdiklerini, hem Türkiye hem de TBMM adına başarılı bir toplantı olduğunu sözlerine ekledi.