İTTİHADUL ULEMA Üyesi Mola Emin Tetik: Yardımlaşma ve dayanışmada Ensar ve Muhacir kardeşliği en büyük örnektir

Birlik ve beraberlik için önemli bir yere sahip olan toplumsal yardımlaşma ve dayanışma ile ilgili konuşan İTTİHADUL ULEMA Üyesi Mola Emin Tetik, İslam'ın önem verdiği yardımlaşma konusunun örnekliğini teşkil eden Ensar ve Muhacir kardeşliğine dikkat çekti.

Ekleme: 23.02.2023 15:05:06 / Güncelleme: 23.02.2023 15:10:41 / Röportaj / Siirt Haberleri
Destek için 

Yardımlaşmanın önemi hakkında İLKHA muhabirine konuşan Tetik, ihtiyaç sahiplerinin yalnızlık duygusuna kapılmamaları, bu sebeple oluşabilecek olumsuzlukların da önüne geçilmesi adına ihtiyaçlarının karşılanmasının büyük önem arz ettiğine dikkat çekti.

Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hayatına baktığımızda örnek alabileceğimiz ve bizi tesiri altında bırakan Ensar ve Muhacir kardeşliğine dikkat çeken İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Emin Tetik, toplumun nasıl bir dayanışma ve yardımlaşma içerinde olması gerektiğini dile getirdi.

"Ensar ve Muhacirler birlik ve beraberliğin nasıl olması gerektiğini gelecek kuşaklara gösterdi"

Toplumun büyük bir felaket geçirdiğinin altını çizen Tetik, "Bu konuda Müslümanların birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmaları gerekiyor. Bizler biliyoruz ki Muhacirler Mekke'yi terk ederken malvarlıklarını, esnaf olan iş yerlerini terk etti. Vatanlarını terk edip Medine'ye hicret ettiler. Ensar kardeşlerini kucakladı. Bütün mallarını, evlerini açıp servetlerini paylaşırken birlik ve beraberliğin nasıl olması gerektiğini onlardan sonra gelecek kuşaklara göstermiş oldular." dedi.

"Kişinin gücüne göre verdiği en faziletli sadakadır"

Bu çağımızda da Ensar ve Muhacir kardeşliğini gerçekleştirerek yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olunabileceğine dikkat çeken Tetik,  "Bu depremzede kardeşlerimize evlerimizi açmakla, mallarımızla verebileceğimiz bir sadaka, sorun ve sıkıntılarını çözerek dertlerine çare olabiliriz. Peygamberimiz'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sadaka ile ilgili, birçok hadisi bulunmaktadır. Sahabeler Peygamber Efendimiz'e (Sallallahu Aleyhi Vesellem) soruyorlar  en faziletli sadaka hangisidir? Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) diyor ki: 'Kişinin gücüne göre verdiği sadakadır. Bu sadaka da en faziletli sadakadır.' Sadaka 'Bir hurmanın yarısı bile olsa kendinizi ateşten koruyun.' diye buyuruyor Peygamber Efendimiz. Sadakanın belaları def ettiğini ve güneşin insanın başında durduğu hesap gününde insanların verdikleri sadakanın gölgesinde gölgelendiklerini Peygamber Efendimiz bizlere bildiriyor." şeklinde konuştu

Halkımız üzerlerine düşen görevi layığıyla yerlerine getirdi ama yardımlar devam etmeli

'Ve yine sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: "İhtiyacınızdan arta kalan her şeyi." ' Ayetini hatırlatan Tetik, "Bu sadaka olur mu, az mı çok mu? Demeden insanların gücü neye yetiyorsa ve kendilerini ne kadar ateşten korumak istiyorlarsa sadaka vermeleri gerekiyor. Sadakayı sadece mal olarak algılamamak gerekir, onların dertlerine ortak olmak veya memleketimize gelen depremzedelere yol göstermek, sıkıntılarını gidermek de bir sadakadır. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir hadisinde diyor ki: 'Kim bir Müslüman kardeşinin sıkıntısını giderirse Allah da ahiret gününde onun bir sıkıntısını giderir.' Müslüman halkımız bu afet döneminde üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerlerine getirdiler ama bu uzun soluklu bir süreç bu yardımların süresini uzatmak gerekir. Kısa bir süreliğine yardım edip onları kendi hallerine bırakmamak gerekir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)