"Evim Yuvan Olsun" nedir? Kampanyanın amacı nedir? Evimde kimi misafir edeceğim? Kaymakamlık ile nasıl bir sözleşme imzalayacağım?

"Evim Yuvan Olsun" nedir? Kampanyanın amacı nedir? Evimde kimi misafir edeceğim? Kaymakamlık ile nasıl bir sözleşme imzalayacağım?

Ekleme: 18.02.2023 21:25:04 / Güncelleme: 18.02.2023 21:35:56 / Güncel
Destek için 

"Evim Yuvan Olsun" nedir? Kampanyanın amacı nedir? Evimde kimi misafir edeceğim? Kaymakamlık ile nasıl bir sözleşme imzalayacağım?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. 

Deprem bölgesinde 830 bin 806 binada hasar tespitinin yapıldığını belirten Oktay, 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olarak saptandığını kaydetti.

Oktay, "Evim Yuvan Olsun" kampanyası ile hayırseverlerin evlerini depremzedelere bedelsiz ya da uygun şartlarda kiralayabileceklerini belirtti.

"Evim Yuvan Olsun" nedir?

http://evimyuvanolsun.org/ adresli sitede yer alan bilgilere göre bedelsiz tahsis edilen evler için “Ödünç Sözleşmesi”, indirimli olarak kiralanan evler için “Kira Sözleşmesi” düzenlenecek. Sözleşmeler ev sahipleri ile Kaymakamlıklar arasında imzalanacak. Depremzedeler evlerine Kaymakamlıklar tarafından yerleştirilecek

Sözleşme süresince konutun elektrik, su ve doğalgaz giderleri Kaymakamlık tarafından karşılanacak. Ayrıca konut ve eşyalar, oluşacak herhangi bir hasara karşı Türkiye Sigorta güvencesi altında olacak.

Sıkça Sorulan Sorular

Siteni Sıkça Sorular Sorulan bölümünde yer alan soru ve yanıtları ise şöyle:

Kampanyanın amacı nedir?

Kampanya, 6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen vatandaşlarımızın barınma sorununun çözümüne katkı sağlamak üzere başlatılmıştır. Ülkemizin dört bir yanında, kullanmadıkları evlerini depremzedelere açmak ve onları misafir etmek isteyen vatandaşlarımızın olduğunu biliyoruz. Bu nedenle hayırsever insanlarımızın güvenilir bir kampanya ile evlerini bedel beklemeden ya da indirimli bir bedelle ihtiyaç sahiplerine sunabilecekleri bir sistem hayata geçiriyoruz. Ev tahsis etme imkanı olmayan vatandaşlarımıza ise nakdi bağış yolu ile depremzedelere barınma desteği verme olanağı tanıyoruz. Bu sayede oluşan konaklama imkanlarını, depremden etkilenen vatandaşlarımızın istifadesine sunuyoruz.

Evimi herhangi bir bedel beklemeden depremzedelere açmak için ne yapmalıyım?

Evinizi en az 3 ay süre ile depremzedelerin kullanımına sunmanız gerekmektedir. Daha az süre ile ev tahsisi değerlendirmeye alınmayacaktır. Program paydaşlarımızın web sayfalarından yapacağınız başvuru sonrasında, evinizin bulunduğu ilçe kaymakamlığı tarafından, yerinde inceleme yapmak üzere sizinle iletişime geçilecektir. Kaymakamlık evinizi uygun bulursa sizinle "Ödünç Sözleşmesi" imzalanacaktır.

Evimi indirimli bir bedelle depremzedelere kiraya vermek için ne yapmalıyım?

Evinizi 1 yıl süre ile kiraya vermeyi kabul etmeniz gerekmektedir. Uygulama kapsamında daha kısa süreli kiralamalar kabul edilmeyecektir. Evinizi piyasa şartlarına göre belirgin bir düzeyde indirimle kiraya vermeniz beklenmektedir. Program paydaşlarımızın web sayfalarından yapacağınız başvuru sonrasında, evinizin bulunduğu ilçe kaymakamlığı tarafından yerinde inceleme yapmak üzere sizinle iletişime geçilecektir. Belirttiğiniz kira bedeli piyasa koşulları ile kıyaslanacaktır. Kaymakamlık evinizi uygun bulursa sizinle "Kira Sözleşmesi" imzalanacaktır.

Evimde kimi misafir edeceğim?

Evinizde Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 10 ildeki vatandaşlarımız misafir edilecektir. Evinizin özellikleri dikkate alınarak, dezavantajlı bireylere sahip aileler öncelikli olmak üzere belirlenecek depremzedelerimiz, AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri koordinasyonunda, Kaymakamlıklar tarafından evinize yerleştirilecektir.

Evimi bu kampanya kapsamında ne kadar süre için tahsis edebilirim?

Evinizi depremzedelere bedelsiz olarak açmak istiyorsanız, en az 3 ay olmak üzere 1 yıla kadar tahsis edebilirsiniz. Evinizi indirimli bedel karşılığında kiraya vermek istiyorsanız 1 yıl boyunca tahsis etmeniz gerekmektedir.

Evimi tahsis ettiğim süre boyunca faturalar kim tarafından ödenecek?

Kampanya kapsamında depremzedelerin yerleştirildiği konutların aidat, elektrik, su ve doğalgaz giderleri Kaymakamlıklar tarafından desteklenecektir. Ev sahibine bu giderlerle ilgili bir külfet yüklenmeyecektir.

Kaymakamlık ile nasıl bir sözleşme imzalayacağım?

Depremzede ailelere bedelsiz tahsis ettiğiniz konut için “Ödünç Sözleşmesi”, indirimli olarak kiraya verdiğiniz konut için “Kira Sözleşmesi” imzalanacaktır. Sözleşme taslaklarına aşağıdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Evimi indirimli bedelle kiraya verdiğimde, kira bedeli kim tarafından karşılanır?

Kira bedeli, kampanya kapsamında toplanan bağışlardan karşılanarak, evinizin bulunduğu ilçe kaymakamlığı aracılığı ile ödenecektir.

Evimi eşyalı olarak kullanıma açabilir miyim?

Evinizi eşyalı veya boş olarak kullanıma açabilirsiniz. Evinizi eşyalı olarak kullanıma açtığınızda, Kaymakamlık ile yapacağınız sözleşmede eşya detaylarına da yer verilir. Kayıt altına alınmış eşyalarınız Türkiye Sigorta güvencesi altında olacaktır.

Evimde kullanımdan kaynaklı bir hasar olursa zararım karşılanır mı?

Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortasıyla depremzedelere evini açan vatandaşlarımızın konutları, sigorta primleri Türkiye Sigorta tarafından karşılanarak güvence altına alınmaktadır.

Depremzedelerimizin kullanımı için tahsis edilen evlere özel hazırlanan Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası; evde bulunan eşyalar ile bina ve binanın ayrılmaz bütünleyici parçaları ve/veya sabit tesisatı risklerine karşı 25.000 TL’ye kadar bir yıl süreyle teminat sunmaktadır.

Boş bir evim yok ama depremzedelere barınma desteği vermek istiyorum. Ne yapabilirim?

Kampanya kapsamında, kiraya verilen evlerin depremzedeler ile buluşturulabilmesi için AFAD'ın ilgili bağış hesabına nakdi bağışta bulunabilirsiniz.

Süreç nasıl işliyor?

Ev sahibi yönlendirilen emlak sitelerinde başvuru formunu doldurur.

Başvuruyu alan emlak sitesi, ev sahibi ile iletişime geçerek bilgileri doğrular.

Emlak siteleri, doğrulanmış bilgileri ilgili kamu birimine iletir.

Kaymakamlık yetkilileri evi ziyaret ederek uygunluk tespiti yapar.

Kaymakamlık, evini bedelsiz tahsis edenler ile "Ödünç Sözleşmesi", evini indirimli fiyatla kiralayanlar ile "Kira Sözleşmesi" imzalar.

Depremzedeler engelli, yaşlı gibi dezavantajlı bireylerin yer aldığı aileler önceliklendirilerek ilgili evlere yerleştirilir.

Süre bitiminde Kaymakamlık, konutu ev sahibine teslim eder. (İLKHA)