Doktor "Tıbben İzahı Yok" dedi BU, ANCAK İMANLA İZAH EDİLİR

Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta depremden 248 saat sonra arama kurtarma ekiplerince enkazdan çıkarılan 17 yaşındaki Aleyna Ölmez'in sağlık durumu doktorları bile şaşırttı. Prof. Dr. Cengiz Dilber, Ölmez'in sağlık durumuna ilişkin; “İnanılmaz bir olay” diyerek şaşkınlığını ifade etti. Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, bu tür hadiselerin ancak imanla izah edilebileceğini belirtti.

Ekleme: 18.02.2023 05:00:32 / Güncelleme: 18.02.2023 05:01:04 / manşetler
Destek için 

 Haber Merkezi

Kahramanmaraş'ta depremden 248 saat sonra arama kurtarma ekiplerince enkazdan çıkarılan 17 yaşındaki Aleyna Ölmez'in sağlık durumu doktorlarını şaşırttı. Enkazdan çıkarılmasının ardından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesinde ilk muayenesi yapılan Ölmez, buradan da Ankara'ya sevk edildi.

“İNANILMAZ BİR OLAY”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Dilber, Ölmez'in sağlık durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, "İnanılmaz bir olay. 248 saat sonra, 11. günde geldi. Vücut fonksiyonlarını çok bozulmadan yaşaması, böbrek fonksiyonlarının bozulmaması bizi şaşırttı. İnanılmaz bir şey. Sağlık durumu çok iyi. İlk geldiğinde 'Aleyna nasılsın?' dedim, 'Hocam çok iyiyim' dedi. Her geçen saat daha iyi oluyor. Çok daha iyi… Şimdi, Ankara'ya gönderiyoruz. Biraz travma var tabii. Travmanın etkileri nedeniyle biraz bu ortamdan uzaklaştırmak da gerekiyor. Vücudunda çok önemli bir kırığı yok. Beyin fonksiyonları iyi. Bütün organları iyi durumda. Daha iyi bir ortama çekmek istiyoruz onu." ifadelerini kullandı.

"KENDİ KENDİME VAKİT GEÇİRMEYE ÇALIŞTIM"

Ölmez, sevk öncesinde hastanede kendisinin sağlık durumunu soran basın mensuplarına, "İyiyim teşekkür ederim" ifadeleriyle karşılık verdi. Enkaz altında ne yaptığı sorusuna Aleyna Ölmez, "Hiçbir şey yoktu elimde, kendi kendime vakit geçirmeye çalıştım." dedi. Ölmez'in teyzesi Güler Duman ise "Mutluyuz çok şükür, inşallah hayırlısıyla tamamen ayağa kalkarsa daha da mutlu oluruz. Çok şükür, bin şükür dualarımızın karşılığı oldu. Allah'a 11 gündür dua ediyorduk, hamdolsun sağlıklı bir şekilde kavuşabildik." ifadelerini kullandı.

AMBULANS UÇAKLA ANKARA'YA SEVK EDİLDİ

Enkazdan sağ çıkarılan genç kız, Kahramanmaraş'taki hastanede yapılan müdahalenin ardından tedavisine devam edilmek üzere Ankara'ya getirildi. Ankara'daki ilk müdahalesi Havalimanı'nda yapılan Ölmez, apronda hazır bekletilen ambulansla tedavi altına alınmak üzere doktor ve sağlık personeli refakatinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi'ne sevk edildi.

"BU, ANCAK İMANLA İZAH EDİLİR"

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, bu tür hadiselerin ancak imanla izah edilebileceğini belirtti. Kur’an-ı Kerim’de ölüm saatinin Allah tarafından tayin edildiğinin açıklandığını kaydeden Şimşek; "Doktorlara verilen ilim, Allah-u Teâlâ’nın sonsuz ilminden belki bir zerredir. Dolayısıyla bu ilmin de bir sınırı vardır. Onlar kendi çerçevesinden, sahip oldukları ilim oranında bazı tespitlerde bulunuyorlar. Fakat Allah-u Teâlâ’nın ilmi sonsuzdur. Dolayısıyla biz şuna inanıyoruz: Eğer Allah-u Teâlâ’nın bir insan için tayin ettiği süre, ömür olarak tamamlanmamışsa, tıp ya da hangi ilim olursa olsun bunun önüne geçemez. Allah-u Teâlâ ayeti kerimede şöyle buyuruyor: ‘Onların eceli geldiği zaman bir saat bile geri kalmazlar, öne de geçmezler.’ Dolayısıyla bu sürenin ne zaman biteceğini ancak Allah bilir" şeklinde konuştu.

"ALLAH’IN TAYİN ETTİĞİ ÖMÜR NEYSE ODUR"

İnsanın, Allah’ın belirlediği ömürden bir saniye fazla yaşama ihtimalinin olmadığının altını çizen Şimşek şöyle devam etti: "Dolayısıyla bir insan eğer yaşıyorsa, tıbbın zahiri sebeplere göre bunun yaşamaması gerektiğini söylemesi abestir. Bu insan yaşıyor mu? Yaşıyor. Madem yaşıyor demek ki Allah-u Teâlâ bu ömrü bitirmemiş. Tıbbın, insanların burada ne dediğinin çok da önemi kalmıyor. Allah-u Teâlâ’nın tayin ettiği ömür neyse odur. O da nedir? Biz bilmiyoruz. Allah biliyor. Bu vuku bulduğu zaman ancak bizim tarafımızdan bilinebilir. Bu yüzden biz Müslümanlar için bağlayıcı olan; bunu ancak imanla izah etmektir." yorumunda bulundu.

"İBRET ALMAMIZ LAZIM"

Tıbbın açıklayamadığı böylesi hadiselerden dersler çıkarmamızın önemine değinen Şimşek, "Böyle hadiselerle Allah-u Teâlâ bize ders veriyor. Normal zahiri tıbba göre mümkün olmayan bir şeyi, bugün gözümüze soka soka gösteriyorsa; bizim bundan ibret almamız lazım. Ders çıkarmamız lazım. Asıl karar sahibi Allah’tır. Bir canlının ne zaman ölüp ölmeyeceğini belirleyen Allah’tır. Tıp kendi çapında kendi bilgisi oranında bazı şeyleri söylüyor ama nihai karar Allah’ındır." cümlelerini kullandı.

 

KUTU

  1. GÜNDE 5 CANA DAHA ULAŞILDI

Deprem geniş bir coğrafyada hissedilerek büyük enkaza yol açtı. Deprem sonrası zamana karşı yaşam mücadelesinde 11 gün sonra 5 kurtuluş haberi geldi. Bu süreçte yaşanan mucizevi kurtarışlar, umutları yeniden yeşertti.

  1. SAATTE ALEYNA ENKAZDAN SAĞ ÇIKARTILDI

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesi Kayabaşı Mahallesi Atabey Apartmanı'nda 17 yaşındaki Aleyna Ölmez, 248'inci saatinde ekiplerce enkazdan çıkarıldı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi'nde tedavi gören Aleyna'nın doktoru, sağlık durumunun iyi olduğunu aktardı.

  1. SAATTE NESLİHAN KURTARILDI
  2. saatte 42 yaşındaki iki çocuk annesi Neslihan Kılıç, Kahramanmaraş'taki Ebrar Sitesi enkazından sağ olarak kurtarıldı.
  3. SAATTE 12 YAŞINDAKİ OSMAN SAĞ KURTARILDI
  4. saatte Hatay'ın Antakya ilçesinde 12 yaşındaki Osman Halebiye enkazdan sağ çıkarıldı.
  5. SAATTE MEHMET ALİ İLE MUSTAFA ENKAZDAN ÇIKARILDI
  6. saatte ise yine Hatay Antakya'da 26 yaşındaki Mehmet Ali Şakiroğlu ile 34 yaşındaki Mustafa Avcı enkazdan sağ kurtarıldı.