Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde vefat edenler için cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılınacağını açıkladı.

Ekleme: 17.02.2023 08:09:13 / Güncelleme: 17.02.2023 08:17:31 / Güncel
Destek için 

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, bugün cuma namazı öncesinde tüm camilerde ve depremden etkilenen illerde namaz kılınan açık alanlarda Kur'an-ı Kerim okunacak, dua edilecek.

Cuma namazı sonrasında ise tüm camilerde depremde vefat eden vatandaşlar için gıyabi cenaze namazı kılınacak.

Depremde vefat edenler için bugün gıyabi cenaze namazı kılınacak

Ayakkabıyla cenaze namazı kılmak caiz mi?

Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır?

Hazır olan cenaze için namaz kılınabileceği gibi gaib olanlar için de kılınabilir.

Vefat edenler belirli sayıda kişiler ise isimleri zikredilerek kendileri için niyeti getirilir.

Toplu ölümlerin olması durumunda vefat sebepleri zikredilerek niyet getirilir. Mesela deprem gibi bir sebeple vefat edenler için "Niyet ettim depremde vefat edenlerin cenaze namazını kılmaya, uydum imama (imam ise 'cenaze namazını kıldırmaya)" şeklinde niyet eder.

Gıyabi cenaze namazının normal kılınan cenaze namazından herhangi bir farkı yoktur. Sadece niyeti yukarıda belirtilen şekilde getirilir.

Birincisi ihram tekbiri olmak üzere toplamda 4 defa tekbir getirilir.

Birinci tekbirden sonra Fatiha suresi okunur (Hanefiler Sübhaneke okur.)

İkinci tekbirden sonra Peygamber Efendimize (sallallahu aleyhi ve sellem) salat ve selam getirilir. Salli- Barik dualarını okumak daha faziletlidir.

Üçüncü tekbirden sonra vefat edenlere dua edilir. Hadislerde geçen duaların okunması daha faziletli olmakla birlikte Arapça olması şartıyla "Allahumme erhemhum" veya "Allahumme eğfirlehum" şeklinde kısa bir dua da yapılabilir.

Dördüncü tekbirden sonra müminlere dua edilir ve sonrasında selam verilir. (Şafiler her bir tekbir esnasında ellerini kaldırır, Hanefiler kaldırmaz.)

(İLKHA)