Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Dışişleri Bakanı Najla Mangoush ile bakanlıkta bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, Libya'nın depremin ardından 25 kişilik arama kurtarma personeli, 59 kişilik sağlık personeli gönderdiğini, Hatay'da mobil hastane kurduklarını söyledi. Çavuşoğlu, Libyalı mevkidaşının Hatay'a giderek ekibini sahada ziyaret edeceğini belirterek, "Dünyanın her yerinden destekler gelmeye devam ediyor. 61 mevkidaşım telefonla aradı, bir o kadar sayıda mevkidaşım da mesajları ile taziyelerini iletti. 99 ülke, 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık. 77 ülkeden 9 bin 401 personel sahada, 747 ilave personel de yolda. 7 ülkeden daha arama kurtarma eklerinin gelmesini bekliyoruz. Çalışmalarımızı çadır ve konteyner teminine yoğunlaştırdık. Sayın Cumhurbaşkanımız bu çalışmaları bizzat yönetiyor. Çadırların ülkemize taşınması konusunda Türk Hava Yolları sağ olsun kargo uçaklarını tahsis etti. Bazı ülkelerden de ilave kargo uçağı geliyor. Azerbaycan elindeki uçakları seferber etti. Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gönderdi, Rusya da bir kargo uçağını tahsis etti. 23 bin 878 çadır ülkemize ulaştı, 43 bin 482 çadırın sevkiyatı şu an sürüyor. Gün içinde 9 bin çadır daha ülkemize yurt dışından ulaşmış olacak. Yabancı ülke ve kuruluşlar toplamda 96 bin 561 çadır taahhüdünde bulundu" dedi.
KİLİS'TEN GÖNDEREBİLECEKLERİNİ SÖYLEDİK
Soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, sınır kapılarının açıldığı ve Suriyeli mülteciler ile PKK/YPG’nin ülkeye girdiği iddialarına ilişkin, "İçinden geçtiğimiz zor günlerde, dayanışmaya ve iş birliğine en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde enerjimizi sosyal medyada ve değişik platformlarda dolaştırılan dezenformasyona harcadığımız için çok üzgünüz. Elbette muhalefet veya hükumete karşı olanlar olabilir. Eleştirebilirler de, o da doğaldır. Ama halkı provoke etmek için yanlış bilgileri yaymak herhalde iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Bu sorular tamamen depremle ilgilidir. Türkiye'de deprem oldu, Suriye’yi de etkiledi. Uluslararası toplum Türkiye’ye güçlü bir şekilde destek veriyor; teşekkür ediyoruz. Bunların bir kısmı Suriye ve Suriye halkına da destek vermek istiyor; bunun için de teşekkür ediyoruz. Çünkü oradaki depremden etkilenenler de can. Bu yardımların bazıları havadan gidiyor ve hava sahamızı bu uçaklara açıyoruz. Birleşmiş Milletler (BM), insani yardımları yıllardır Cilvegözü geçişinden geçiriyor. Bu gümrük kapısının diğer tarafında yol ve köprüler hasar almıştı ve bunlar şu anda tamir ediliyor. Her geçen gün BM insanı yardımlarını taşıyan TIR sayısı artıyor. Kilis’te şu an bizim kontrolümüzde olan sınır kapısı var. Bu kapılardan da insani yardımları gönderebileceklerini söyledik. Olay bundan ibaret. PKK'nın, YPG'nin kontrol ettiği yerlerde kapı açılması söz konusu değil. Ayrıca 'yoğun bir şekilde Türkiye’ye Suriye’den mülteci geliyor' bilgisi de doğru değildir" ifadelerini kullandı.
YARDIMCI OLABİLİRİZ
Çavuşoğlu, Belçika Başbakanı Alexander De Croo'nun, depremin yeni bir mülteci dalgası yaratacağı ve mültecilerin Türkiye'de barındırılması gerektiğine ilişkin açıklamasıyla ilgili, "Belçika başbakanından açıklama gelebilir. Eğer Belçika ya da Avrupa ülkeleri Suriye'deki ya da bizdeki Suriyelileri ülkelerine götürmek istiyorlarsa yardımcı olabiliriz. Zaten insani yardımların bir kısmı doğrudan uçuşlarla o bölgeye gerçekleşiyor. Nasıl bizim uçaklarımız hem THY, hem de özel şirketlerimiz deprem bölgelerine gidiyorlar, yardım götürüyorlar ya da oraya gitmek isteyen gönüllüleri götürüyorsa Suriye’ye gitmek isteyen uçaklara da hava sahamızı açarız. Gitsinler, oradan alsınlar Suriyelileri kendi ülkelerine getirsinler. O onları bağlar" dedi.