İBB'den ücretsiz bina testi

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, kentte binalarının incelenmesini isteyen binlerce kişiden başvuru geldiğini söyledi.

Ekleme: 12.02.2023 13:19:17 / Güncelleme: 12.02.2023 13:19:17 / Güncel
Destek için 

İBB'den bina güvenliğiyle ilgili tarama işlemi talep edenler, ‘binatespiti.ibb.istanbul’ sitesine başvurabiliyor. Bu işlemin ardından belediye ekipleri binayı inceleyerek 10 gün içinde ücretsiz olarak sonuçları bildiriyor. Özlem Tut, bugüne kadar 100 bini aşkın binayı ziyaret ettiklerini, bunların 30 bininin incelenmesine izin verildiğini söyledi. Tut, bu işlemin sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu belirterek ”Binanız riskli yapı ilan edilmeyecek. Ancak yüksek riskli yapı çıkması halinde güçlendirme süreçleri için başvuru yapılabilir” dedi.

Bu projeye başvurmak için internet sitesinde yer alan "Bina İnceleme Başvuru" bölümünde istenen lokasyon bilgilerini girmeniz gerekiyor. Daha sonra gelen ekipler, binadan gerekli örnekleri alarak risk durumu hakkında rapor oluşturuyor.

İBB'nin raporuna göre binalar 5 farklı risk durumuna göre ayrılıyor;

A sınıfı binaların puan karşılığı; 100 ve üzeri (Düşük Risk)

B sınıfı binaların puan karşılığı; 75-100 (Düşük Risk)

C sınıfı binaların puan karşılığı; 50-75 (Orta Risk)

D sınıfı binaların puan karşılığı; 25-50 (Yüksek Risk)

E sınıfı binaların puan karşılığı; 0-25 (Çok Yüksek Risk)

Etiketler: