Milyonlar tek yürek GÜN DAYANIŞMA GÜNÜ

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin 7. Günü geride kaldı. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, milyonlarca insanımız mağdur oldu. Yıkıcı felaketlerin ardından başlatılan kampanyalar ise aralıksız devam ediyor. İslami yardım kuruluşlarının ‘seferberlik’ çağrısına da yurt içi ve yurtdışından destek çığ gibi artıyor. #GünDayanışmaGünü etiketiyle sosyal medyaya taşınan çağrıya binlerce kişi cevap verdi. Filistin’den Yemen’e, Pakistan’dan Bangladeş’e kadar dört bir yandan harekete geçen İslam Ümmeti, yaraları sarmak için tam bir dayanışma örneği sergiliyor. Enkaz kaldırma çalışmalarının son hız devam ettiği bölgelerde ise ‘mucize kurtuluşlar’ umutları taze tutarken, depremin merkez üssü olan Pazarcık’ta çalışmalar sonlandırıldı.

Ekleme: 12.02.2023 04:08:10 / Güncelleme: 12.02.2023 04:08:10 / manşetler
Destek için 

DOĞRUHABER

On ilimizi etkileyen ve büyük bir yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin üzerinden 7 gün geçti.

13 Milyondan fazla insanımızı etkileyen ve şehirlerimizİ enkaza çeviren yıkıcı felaketin yaralarını sarmak için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Vefat sayısının her geçen saat artmaya devam etmesi yüreklerdeki yakarken, 120 saat sonra enkaz altından sağ kurtarılan ‘can’lar ise adeta zamanla yarışan ekipler için moral olurken, dualar eşliğinde yakınlarının yolunu gözleyenlere de ‘taze bir umut’ oluyor.

Bölgede devam eden ve 1600’i aşan artçı sarsıntılar ve gün yüzüne çıkan yeni görüntüler felaketin büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

Depremin ilk anından itibaren harekete geçen devlet kurumları, bölgeye yönelik yeni tedbirler almayı da sürdürüyor.

Afet bölgesi ve afetzedelere yönelik açıklanan yeni paketler, bölge halkı için bir nebze de olsa nefes aldırıyor.

‘Asrın Felaketi’ olarak nitelenen deprem sonrası ‘seferberlik’ ilan eden İslami yardım kuruluşlarıda halka yardım elini uzatmayı sürdürüyor. #GünDayanışmaGünü etiketiyle sosyal medyaya taşınan çağrıya binlerce vatandaş cevap verdi.

CAN KAYBI 20 BİNİ AŞTI

Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açan depremlerde dün saat 18:30 itibariyle 20 bin 665 vatandaş hayatını kaybetti, 80 bin 88 kişi ise yaralandı.

KURTARMA VE HASAR TESBİT ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 31 bin 832 arama kurtarma personeli görev yapıyor. Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personelinin sayısı ise 8 bin 294 olarak kayıtlara geçti.

Hasar Tespit Afet Grubu’nun çalışmalarında, şimdiye kadar 122 bin 152 binanın incelemesi tamamlandı.

Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör vb. iş makineleri olmak üzere toplam 12 bin 076 araç sevk edildi. Personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kuruldu. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı toplam 1074 hava görevi ile toplam 3 bin 558 sorti yapıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 24, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ise 2 olmak üzere toplam 26 gemi görevlendirildi.

PAZARCIK'TA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremde 582 arama kurtarma personeliyle sürdürülen arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı, şu ana kadar 413 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

HESAP SORULMAYA BAŞLANDI!

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte meydana gelen depremlerin ardından yıkılan binalarla ilgili soruşturma işlemlerine başlandığını açıkladı.

Deprem felaketinden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’daki 250 daireli Rönesans Rezidans inşaatının müteahhidi Mehmet Yaşar Çoşkun ise, İstanbul Havalimanında yurt dışına kaçmak üzereyken yakalandı.

Osmaniye'de de depremde yıkılan binalarla ilgili tespit edilen yapım kusurları ve kolon kesme eylemlerine ilişkin hakkında gözaltı kararı verilen 6 şüpheliden 4'ü yakalandı.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı da harekete geçti. "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentte yıkılan binalara ilişkin soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Şanlıurfa'da da yıkılan binalarla ilgili tespit edilen yapım kusurları ve kolon kesme iddialarına ilişkin hakkında gözaltı kararı verilen 8 şüpheli yakalandı.

Deprem sonrası harekete geçen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’da, depremde yıkılan binalarla ilgili yapım kusurları olan ve kolon kestikleri iddia edilen 29 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

YARGIYA OHAL DÜZENLEMESİ

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yargı alanında alınan önlemlerle ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmî Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Kararnameye göre, hırsızlık ve yağma suçlarında gözaltı süresi 4 günü geçemeyecek. Savcı, gözaltı sürelerini üç gün uzatabilecek.

OHAL ilan edilen yerlerde tutukluluğa itiraz ve tahliye talebi dosya üzerinden karara bağlanabilecek.

Yargı alanındaki dava açma, icra takibi, başvuru, şikâyet ve itirazlar 6 Nisan 2023'e kadar alınmayacak.

1 MİLYON 50 BİN KİŞİ GEÇİCİ BARINMA MERKEZLERİNDE

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay deprem bölgesinde soğuk havanın etkili olduğunu, geçici barınmanın önem taşıdığını dile getirerek, "Şu an itibarıyla 1 milyon 50 bin civarında vatandaşımızı geçici barınma merkezlerinde barındırıyoruz. Beslenme ve temel ihtiyaçları da dâhil buralarda karşılıyoruz" dedi.

GAZİANTEP'TE ÇADIR VE KONTEYNER KENTLER KURULDU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Gaziantep'te 17 bin 27 çadır ve 1522 konteynerin kurulumunun tamamlandığı bildirdi.

10 İLE PAZARTESİ GÜNÜ İÇME SUYU VERİLECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, afet bölgelerinde içme suyu altyapısının yüzde 80'inin onarıldığını, 10 ilin tamamına pazartesi günü içme suyu verileceğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’de, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Gaziantep'te AFAD Koordinasyon Merkezi'nde enerji altyapısına ilişkin son durumu değerlendirdiklerini belirterek, "İslahiye ve Nurdağı'ndaki hasarlı bölgelerin dışında şehir merkezlerini enerjilendirdik. İl merkezinde doğalgaz dağıtımı ise gerekli test ve kontroller yapılarak başlıyor." ifadelerini kullandı.

THY İNSANİ YARDIM TAŞIMAYI SÜRDÜRÜYOR

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, twitter'dan yaptığı açıklamada, "Kargo seferlerimiz ile deprem bölgesine insani yardımları ücretsiz ulaştırmayı sürdürüyoruz. Şimdiye kadar 64 Kargo uçağı ile 4099 ton insani yardım deprem bölgesine götürüldü. Yurt dışından 952 ton insani yardım kargosu Türkiye'ye getirildi." dedi.

10 ile pazartesi günü içme suyu verilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır’da: Vatandaşımızı sokakta bırakmadık ve bırakmayız!

Afetten etkilenen bölgelerde incelemelerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır’daydı. Depremzedeleri ziyaret eden Erdoğan, “1 yıl içerisinde inşa ve ihya çalışmalarını halledeceğiz. Devletimizin tüm imkanlarını seferber etmiş durumdayız. Bize güvenin, bize inanın, biz vatandaşımızı darda, yoklukta, sokakta bırakmadık ve bırakmayız.” ifadelerini kullandı.