Gaziantep’te enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları devam ediyor

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin en fazla etkilediği illerden biri olan Gaziantep’te enkaz altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları sürüyor.

Ekleme: 10.02.2023 17:50:06 / Güncelleme: 10.02.2023 17:50:06 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki 2 büyük depremin ardından 10 ilde ciddi yıkımlar yaşanırken Gaziantep’te objektiflere yansıyan görüntüler yürek burkuyor.

Depremden en çok etkilenen yerleşim yerlerinin başında gelen Gaziantep'te kent merkezinin yanı sıra Nurdağı, İslahiye ve Nizip ilçelerinde büyük bir yıkım yaşandı. “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen depremden en çok etkilenen Gaziantep’te binlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de yaralandı.

Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Gaziantep’te soğuk havaya rağmen çalışmalar aralıksız sürerken, ailelerin de enkaz çevresindeki bekleyişi sürüyor. Gaziantep’te aralarında Umut Kervanı, Yetimler Vakfı, IHO Ebrar, Avrupa Yetim Eli’nin de bulunduğu çeşitli kurum ve kuruluşların görevlileri ile gönüllülerden oluşan binlerce arama kurtarma görevlisi ve destek personeli deprem bölgesinde görev yapıyor.

Büyük yıkımın meydana geldiği Nurdağı ilçesi başta olmak üzere birçok noktada ekiplerin yıkılan ve hasarlı olan binalarda yapılan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Olumsuz hava koşulları kurtarma ekiplerinin işlerini zorlaştırırken, kurtarma çalışmalarına AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekipleri katılıyor.

Enkaz altından çıkarılan cenazeler, Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılırken enkaz altında kalan cesetlerin çıkarılması için ise çalışmalar devam ediyor.

Yurt dışı ve yurt içinden de yardım ekiplerinin çalışma yaptığı Gaziantep’te yıkılan birçok binanın önünde enkaz altında kalan yakınlarından umutlu haber bekleyenler ise bir an olsun gözlerini çalışmalardan ayırmıyor.

Birçok binada arama kurtarma çalışmaları yapılırken bazı binalarda ise vatandaşlar kendi imkânlarıyla enkaz altında kalan yakınlarına ulaşmaya çalışıyor. Yıkılan binaların enkazından saatler sonra sağ çıkarılanlar ise tüm Türkiye'de sevince neden oluyor. Tekbirlerle enkaz altından çıkarılanların yakınlarının sevinci ise acıları bir nebze de olsa hafifletiyor.

Depremden etkilenen çok sayıda aile geceyi dışarıda geçiriyor

Deprem ve artçı sarsıntıların ardından evleri hasar gören birçok vatandaş devlet kurumları ve özel kurumların destekleriyle geceyi parklarda, çadırlarda, taziye evlerinde, camilerde, kütüphanelerde, spor komplekslerinde ve araçlarında geçiriyor.

Deprem sonrası evleri güvenli olmadığı için dışarıda kalan birçok vatandaş ise AFAD başta olmak üzere Kızılay ve belediyeler tarafından parklarda kurulan çadırlarda geçiriyor.

Yardım kuruluşları Gaziantep için seferber oluyor

Depremin ardından yaraların sarılması için deprem bölgelerinde gece gündüz çalışma yürüten aralarında Umut Kervanı, Yetimler Vakfı, IHO Ebrar, Avrupa Yetim Eli’nin de bulunduğu yardım kuruluşları, gıda, giyim, sıcak yemek yardımlarının yanı sıra arama kurtarma çalışması yapan ekiplere de destek veriyor.

Gece gündüz demeden yaptıkları yardım çalışmalarıyla depremzedelere giyim, gıda, battaniye, sıcak yemek gibi birçok yardım çalışması yürüten Gaziantep Umut Kervanı ve diğer yardım kuruluşları gönüllü ekipleriyle birlikte arama kurtarma çalışmalarına da destek olmaya devam ediyor.

Gaziantep’te ayrıca su, doğalgaz ve elektriğin kesik olması halkın daha da zor durumda dışarıda yaşam mücadelesi vermesine sebep oluyor.

Şiddetli soğuk sebebiyle dışarıda kalmanın güçleştiği bölgede evleri hasar gördüğü veya yıkıldığı için binlerce vatandaş evlerine giremezken bu krizden faydalanmak isteyen kimi kötü niyetli kişilerin evlere girerek hırsızlık yaptığı bilgisine de ulaşıldı. (İLKHA)