Elektrik ve doğalgaz faturalarının tahsilatı ertelendi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle elektrik ve doğalgaz faturalarının tahsilatını ertelediklerini açıkladı.

Ekleme: 09.02.2023 20:05:06 / Güncelleme: 09.02.2023 20:05:06 / Güncel / Hatay Haberleri
Destek için 

Bakan Dönmez, İskenderun'da gazetecilere Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında açıklamalarda bulundu.

Şu an itibariyle enerji iletim hatlarında sorun kalmadığını belirten Dönmez, ancak şehir içi dağıtım kısımlarında çalışmaların bazı ilçelerde ve il merkezlerinde devam ettiğini söyledi.

Elektrik alt yapıları onarılıyor

Üst yapılar gibi elektrik şebekelerinde de ciddi hasarlar meydana geldiğini ifade eden Dönmez, "Buradaki hasarların giderilmesi için ülkenin dört bir tarafından teknik ekipler hemen deprem bölgelerine intikal ettirildi. 3 bine yakın personelimiz elektrik şebekesinin altyapısını yeniden ayağa kaldırmak için yoğun bir gayret gösteriyor. Ayrıca elektrik şirketleri diğer bölgelerden gelen personel takviyeleri ile beraber güçlendirilmiş oldu. Diğer yandan Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Hatay il merkez ve ilçelerinde elektrik yapısı onarılıyor ancak can ve mal güvenliğimizi öncelediğimiz için bazı yerleşim birimlerine ve binalara teknik olmayan sebeplerden dolayı elektrik veremiyoruz." diye konuştu.

AFAD'la koordineli çalışma içerisinde olduklarını belirten Bakan Dönmez, buradaki çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz bölge bölge kademe kademe elektrik verme hizmetlerinin hızlanacağını kaydetti.

Dönmez, "İlk etapta cadde ve sokaklarda genel aydınlatma tesislerimizi aktif ediyoruz ki büyük oranda yerleşim alanlarında bu aydınlatma devreye girdi." diye ekledi.

Doğalgazla ilgili çalışmalara değinen Bakan Dönmez, BOTAŞ ana iletim hatlarında arıza ve kopmaların meydana geldiğini kaydetti.

Doğal gaz arzı

Hatta onarım yaptığımız yerlerde artçı sarsıntıların yeniden oluştuğunu ifade eden Dönmez, "Buradaki arkadaşlarımız olağanüstü bir gayret gösteriyorlar. Yaklaşık 2 bin personelimiz şu anda doğalgaz arızalarının giderilmesi için ter döküyor. Adıyaman'a bugün kontrollü olarak doğalgazı vermeye başladık. Bugün gün içerisinde de yine Gaziantep ve Kahramanmaraş'a kontrollü olarak gaz vermeye başlayacağız. Yine elektrikte olduğu gibi can ve mal güvenliğini önceleyerek AFAD ile koordineli bir şekilde hareket ediyoruz. Doğalgazın şehre, binalara verilmesi çok daha hassas bir konu." diye konuştu.

"Artık akaryakıt istasyonlarından akaryakıt temin edilebilir hale geldi"

Bakan Dönmez, akaryakıtla ilgili sıkıntıları büyük oranda aştıklarını belirterek, "Artık akaryakıt istasyonlarından akaryakıt temin edilebilir hale geldi. Depremden önce bu bölgelerin günlük tüketimi 6-7 milyon litre civarındaydı. Depremle birlikte bu bölgeye sevkiyatımızı 20 milyon litreye kadar artırdık. Neredeyse 3 kattan fazla bir sevkiyat söz konusu. Yollarda intikali devam eden tankerlerimiz de bulunuyor. Akaryakıtla ilgili arz tarafında, rafineri tarafında herhangi bir sorun söz konusu değil. Stoklarımız yeterlidir. Bu bölgede yaklaşık bin 850 civarında akaryakıt istasyonumuz vardı. Bunlardan 300 tanesi depremden etkilendi, hizmet veremez hale gelmiş oldu." bilgisini verdi.

Fatura tahsilatları ertelendi

Elektrik ve doğalgaz faturalarının tahsilatı ile ilgili zaman zaman vatandaşlardan sorular gelmeye başladığını ifade eden Bakan Dönmez, olağanüstü bir hal yaşadıklarını; doğal olarak da bu faturaların tahsilatını ertelediklerini kaydetti. (İLKHA)