Maddi Manevi; kimin elinden ne geliyorsa yapmalı FELAKETİN BOYUTU ÇOK BÜYÜK!

Kahramanmaraş başta olmak üzere 10 ili etkisi altına alan depremde binlerce canımızı kaybederken binlercesi de enkaz altında… Türkiye deprem bölgeleri için seferber olmuş durumda. Deprem bölgelerinden gelen görüntüler, felaketin büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Ülke olarak birlik olmaya ve elimizden ne geliyorsa yapmaya ihtiyaç var. AFAD merkezinden açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayan ve 3 ay sürecek OHAL kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız." dedi.

Ekleme: 08.02.2023 04:00:34 / Güncelleme: 08.02.2023 04:01:01 / manşetler
Destek için 

MEHMET GÜLLÜ BOZDAŞ / DOĞRUHABER

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde önceki gün saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı. Felaketin boyutu çok büyük. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği deprem bölgelerinde binlerce canımız da enkaz altında…

CANLAR HALA ENKAZ ALTINDA

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada, en büyüğü Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde toplam 312 deprem meydana geldiği belirtildi. Binlerce canımızı kaybettiğimiz depremde binlerce canımız da enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Göçüklerin bulunduğu bölgelerde AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis ve jandarma ekipleri aralıksız çalışıyor. Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa ve Malatya'daki deprem bölgelerinde arama-kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor. Türkiye'nin farklı illerinden bölgeye sevk edilen ekiplerin de deprem bölgesine ulaşmasıyla arama kurtarma çalışmaları hız kazandı.

TSK'NIN "HAVA YARDIM KORİDORU" GECE BOYUNCA ÇALIŞTI

Bölgeye arama kurtarma ekiplerinin ulaştırılması için Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından oluşturulan "hava yardım koridoru" gece boyunca açık kaldı. Aralarında A400M nakliye uçaklarının da bulunduğu 37 hava aracıyla, arama kurtarma ekipleri, araçlar ve yardım malzemeleri taşındı. MSB, 2'nci Kolordu İstihkam Alay Komutanlığında görevli personelin de arama kurtarma faaliyetlerine destek için deprem bölgesine hareket ettiğini duyurdu.

25 BİN 693 PERSONEL GÖREV YAPIYOR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Afet bölgelerine 30 vali ve 47 kaymakam görevlendirildi. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı toplam 54 hava unsuruyla İstanbul, Ankara ve İzmir'den bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulmuş olup söz konusu hava araçlarıyla toplam 154 sorti yapıldı." Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca 9, Sahil Güvenlik Komutanlığınca 1 olmak üzere toplam 10 gemi görevlendirildiği ifade edilen açıklamada, ayrıca tahliye maksadıyla görevlendirilen TCG İskenderun gemisinin İskenderun İsdemir Limanı'na intikal ettiği ve yaralıları gemiye kabule başladığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay da diğer ülkelerden 3294 arama kurtarma personeli geldiğini, 70'in üzerinde ülke talepte bulunduğunu ve 14'ünün fiilen sahada olduğunu belirterek, MEB ve Gençlik Spor Bakanlığına bağlı yurtlarda toplam 380 bin 500 afetzedenin barındığını bildirdi.

ALLAH’IM! SEN YARDIM ET…

Sen bizlere yardım et Allah’ım!.. 10 ili vuran deprem sonrası binlerce canımız enkaz altında kaldı.

"Şu ana kadar 312 artçımız mevcut. 6 ve üzeri 3 depremimiz var. 24 deprem de 5 ve 6 arasında." diyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay "Arama kurtarma boyutundaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Kış şartları sadece bölgedeki 10 ilimizle ilgili de değildi bu diğer bölgelerimizde de tipinin de yoğun olduğu bölgeler yolların kapanması hava şartlarıyla mücadele etmemizi de beraberinde getirdi. Arama kurtarma sayıları itibarıyla an itibarıyla tüm illerimizde 12 bin 181 arama kurtarma personelimiz mevcuttur. Bunlardan 4 bin 60'ı Maraş'ta, 2 bin 465'i Hatay'da, bin 314 Gaziantep'te, bin 721 Adıyaman'da, 687 Osmaniye'de, 119 Adana, 562 Diyarbakır, Şanlıurfa 100, Kilis 41 ve Malatya bin 112. Burada özellikle Kilis, Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki çalışmalar oldukça iyi durumda. Diğer illerimizde arama kurtarma çerçevesinde 239 sağlıkla ilgili 946 ambulans, 939 UMKE timi ve ambulans uçaklar ve bin 947 UMKE personeli ile toplam 4 bin 785'te sağlık personelimiz görev yapmaktadır sahada. Sahada fiilen 24 bin 443 personelimiz görev yapıyor. 4 bin 191 iş makinamız sahada arama kurtarma ekiplerimizle faaliyet halindedir. Özellikle vinç ihtiyacı çerçevesinde çok ciddi bir yol alındı sahada." ifadelerini kullandı.