Hafıza kaybını önlemek için 6 kural

81 yaşındaki Restak, insan vücudu gibi beynin de günlük egzersizlere ihtiyacı olduğunu söylüyor. Beyin sağlığınızı ihmal etmenin, Alzheimer ve demans gibi hastalılara davetiye çıkardığını belirten doktor, önerdiği tüyoları kendisinin de uyguladığına dikkat çekiyor.

Ekleme: 05.02.2023 20:39:47 / Güncelleme: 05.02.2023 20:53:50 / Sağlık
Destek için 

“Bir sinirbilimci olarak, hafıza sorunları olan hastalara beyni geliştiren alışkanlıklar ve egzersizler yoluyla rehberlik etmek için onlarca yıl harcadım. Önerilerimin birçoğunu ben de uyguluyorum.”

81 yaşındaki doktorun hafızasını diri tutmak için katı bir şekilde uyguladığı 6 kural.

 Pek çok doktor gibi Restak da beyin sağlığı için kitap okumaya dikkat çekiyor. Ancak ünlü doktor, özellikle kurgu eserlere önem veriyor. 

Restak, hafızayı test etmek için ise sanat eserlerini kullandığı yöntemi öneriyor: “Görselleştirme alıştırmaları yapmak için en sevdiğim tablo, Edward Hopper’ın güneşli bir motel yatak odasında oturan ve bir kadını betimleyen ‘Western Motel’idir. Ayrıntıları zihninizde görene kadar dikkatle çalışın. Sonra başka tarafa bakarak resmi tarif edin.

Birkaç çalışma, şekerleme yapmanın geceleri kötü uykuyu telafi edebileceğini de bulmuştu. Ayrıca uykusuzlukla mücadele edenler, öğleden sonra kestirerek hafızalarının gücünü de artırabilir.Restak da yıllarca her gün yarım saat kestirdiğini söylüyor.

Ünlü doktor, en sevdiği aktivitenin kalabalık arkadaş toplanmalarında oynanan, hafızaya ve zekaya iyi gelecek oyunlar olduğunu söylerken briç ve satrancı da öneriyor

Harvard Tıp Fakültesi’nde beslenme psikiyatristi olan Dr. Uma Naidoo da beyin sağlığına iyi gelecek besinleri şöyle sıralıyor: Meyve ve sebzeler, antioksidanlar, fındık, lif açısından zengin gıdalar ve fermente gıdalar, yağlar, Omega yönünden zengin besinler, süt, baharatlar.

Fiziksel aktivite demans riskini azaltıyor.

(KAYNAK: AKİT)