Nur Mahallesi ve ana merkez kanalizasyon hattından Cizre sınırları içerisinden geçen Dicle Nehri'ne lağım suyu akıtılıyor. Kanalizasyon suyunun karıştığı Dicle Nehri'nde yaz aylarında çocuklar yüzüyor. Aynı su ile tarım arazileri, sebze ve meyve bahçeleri sulanıyor.
Dicle nehrine dökülen kanalizayonları yerinde inceleyen ve vatandaşlarla konuşan HÜDA PAR Şırnak il başkanı Emcet Yalçın, sorunun çözümü için yetkililere çağrıda bulundu.
Yalçın, “Cizre içme suyunun büyük bir kısmı ve nehir kenarındaki yerleşim birimleri ile köyler sulama ihtiyacını Dicle Nehrinden karşılamaktadırlar. Ancak; Nehir lağım suları ile kirletiliyor. En son 2016 yılından sonra Cizre’nin gelecek 35 yıllık kanalizasyon sorununu giderecek projenin ihalesi İller Bankası tarafından yapılarak, İller Bankası 11.Bölge Müdürlüğü kontrolünde yüklenici firmaya yaptırıldı. Bu projenin sonunda en büyük amacı Cizre ve etrafındaki yerleşim birimlerinin lağım suları arıtıldıktan sonra Dicle Nehrine akıtılacaktı. İşin sonunda Cizre’nin 2050 yılına kadar çözülmesi gereken kanalizasyon sorunu kısmen çözüldü. Ancak, proje dâhilinde yapılması gereken Kurtuluş, Dirsekli, Doğu, Batı bölgeleri yerleşimlerinden gelen bütün lağım sularını arıtacak olan atık su arıtma tesisleri yapılmadı ve lağım sularının tamamı hiçbir arıtım işlemine tabi tutulmadan tekrar Dicle Nehrine ve dere yataklarına akıtıldı. İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik Madde: 8 1. bendinde, 'İçme- kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlere arıtılsa dahi atık suların doğrudan deşarjına izin verilmez.' şeklinde kesin hüküm vardır. İlgili yönetmelikler veya kanunlar yaşam kaynağımız olan suyun önemini azaltmaz veya artırmaz. Önemli olan bu kanunların herkes için uygulanmasıdır. Maalesef birkaç kuruş menfaat için iş makineleri ile nehir yatağını bozuyor, atıklarımızı döküyor, lağım suları ile içtiğimiz suyu kirletiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Kanunları çıkarıyorsanız niye uygulamıyorsunuz? Uygulayamıyorsanız niye kanun çıkarıyorsunuz”
Ülkenin her noktasındaki bütün su kaynaklarının değerli olduğunu belirten Yalçın, “Devlet, kurumları ile en büyük yaptırım ve caydırıcı güce sahiptir. Devletin kendisinin çıkardığı yönetmeliğin 15. Maddesine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, Devlet Su İşlerini, Valiliği göreve davet ediyoruz. Ülkenin her noktasındaki bütün su kaynakları değerlidir. Maliyeti ne olursa olsun bu sorun çözülmelidir. Su bütün canlıların yaşam kaynağıdır. Su insanlığın ortak malıdır. Tekrar ifade ediyoruz. Devlet, kurumları ile en büyük caydırıcı güce sahiptir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, Devlet Su İşlerini, Valiliği göreve davet ediyoruz. İnsan ve çevrenin korunması zaten maddiyat ile ölçülemeyecek kadar değerlidir.” dedi. (İLKHA)