Cebelitarık, İspanya'yı gümrük olayı nedeniyle 'ciddi egemenlik ihlali' ile suçladı

Cebelitarık Başbakanı Fabian Picardo, İspanya'yı, sahillerinden birinde İspanyol gümrük görevlilerinin karıştığı ve kaçakçılar tarafından saldırıya uğrayan ve ateş edilen bir olay sonrasında "İngiliz egemenliğini ciddi bir şekilde ihlal etmekle" suçladı.

Ekleme: 04.02.2023 01:45:03 / Güncelleme: 04.02.2023 02:29:48 / Dünya
Destek için 

İspanyol yetkililere göre olay, Perşembe günü küçük bir İspanyol gümrük teknesinin Cebelitarık açıklarında şüpheli kaçakçıları takip ederken arızalanması sırasında meydana geldi.

Dalgalı denizlerin, motorlu tekneyi kıyıya ittikten sonra, gemideki iki memurun bir grup insan tarafından çevrelendiği ve kıyıdaki bazı kişiler tarafından taş yağmuruna tutuldukları belirtildi.

Bu sırada gümrük memurları, taş atanları uzaklaştırmak için suya doğru ateş etti.

Olayda atışan taş sonucu bir gümrük memurunun burnunun kırıldığını, diğerinin yüzündeki kemiklerin kırıldığını ifade edildi.

Sosyal medyada dolaşan videolarda, kimin ateş ettiği belli olmasa da olay sırasında birkaç el ateş edildiğini görülüyor.

Picardo: Olay ciddi bir egemenlik ihlali

Olayın ardından Cebelitarık Başbakanı Fabian Picardo, duruma tepki gösterdi.

Picardo, "Olayın koşullarıyla ilgili soruşturma sürüyor, ancak İngiliz Cebelitarık karasularının işgali ve İspanyol yetkililerin Cebelitarık'ın doğu sahiline çıkarılması açıkça ciddi bir egemenlik ve yargı ihlalidir." dedi.

Picardo, Cebelitarık ve İngiltere hükümetlerinin olayla ilgili "diplomatik işlem" yapma hakkını saklı tuttuğu ve İspanya'dan açıklama isteyeceğini kaydetti.

Cebelitarık TV'de yayınlanan görüntülere göre, Cebelitarık polisi ve ordu görevlileri Cuma günü sahilde mermi kovanlarını aramak için metal dedektörler kullandı.

İspanya Bütçe Bakanı Maria Jesus Montero, gümrük dairesinin "olayı araştıracağını ve gerekli açıklamaları talep edeceğini" söyledi.

Cebelitarık 1713'ten beri İngiltere'nin elinde

Çoğunluğu İspanyol olan yaklaşık 15 bin kişi, nüfusu yaklaşık 34 bin olan Cebelitarık'ta her gün İspanya'dan işe gidip geliyor.

Cebelitarık, uzun süredir İngiliz-İspanyol gerilimlerine sahne oluyor.

İspanya, Cebelitarık'ı 1713'te İspanyol Veraset Savaşı (1701-1714) sırasında İngiltere'ye bırakmış olsa da Madrid uzun süredir İngiltere'nin Cebelitarık'taki egemenliğini tanımıyor. (İLKHA)