Bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı?

​Uzman Psikolog Sema Köroğlu, ailenin, çocuğa düzenli uyku için gerekli ortam hazırlanması durumunda bilinçli uyku alışkanlığı kazanılacağına dikkat çekti.

Ekleme: 03.02.2023 18:05:04 / Güncelleme: 03.02.2023 18:06:21 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Çocuk büyüten ailelerin yaşadığı en önemli sorunlardan birini, bebeklerinin uzun süre düzene girmeyen gece uykuları oluşturuyor. Çocukların uykuya olan ihtiyaçları ve uyku süreleri yaşlarına göre değişkenlik gösterebiliyor.

Bebeklerin derin ve kesintisiz bir gece uykusu yaşamaları için ebeveynlerin bu konuda bilinçli olmasının önem taşıdığını dile getiren Uzman Psikolog Sema Köroğlu, bu konuda zorlanan ebeveynlerin uzman psikologlardan destek alabileceğini söyledi.

"Çocukların loş ve sessiz bir ortamda bulunması gerekir"

Anne babaların ilk önce çocuklarının uyuyacağı ortamı iyileştirmesi gerektiğini söyleyen Köroğlu, "Bebeklerin yaşına göre uyku düzeni değişkenlik göstermektedir. Özellikle yeni doğan bebekte 1-2 saat aralıklarla toplamda 16-17 saat uyku süreleri vardır. Uyku saatleri yaş ilerledikçe azalmaktadır. Çocukların özellikle 5'inci aydan sonra gündüz uykuları 3 saat, gece uykuları ise 3 yaşına kadar 10-11 saat aralığında olmalıdır. 3 yaşından sonra gündüz uykuları daha kısalmaktadır, gece uykuları da aynı şekilde kısalabilir. Anne babalar ilk önce çocukların ortamını iyileştirmelidirler. Çocukların loş ve sessiz bir ortamda bulunması gerekiyor. Çocuklarımızın uyuyacağı ortamlar, gün içerisinde en az 1-2 saat havalandırılmalı. Çocuğumuz eğer çok hareketliyse, yerinde durmuyorsa uyutmadan önce masaj yaparak veya duş aldırarak çocuğu uykuya hazırlayabiliriz." dedi.

"5'inci aydan itibaren uyku eğitiminin verilmesi gerekir"

Çocukların kendi başına uyumayı öğrenmesi gerektiğini dile getiren Köroğlu, "Dokunsal hassasiyeti olan bir bebekse eğer bacaklarının rahat hareket edebileceği bir uyku tulumu öneriyoruz. Bebeklere anneleri tarafından 5'inci ayından sonra uyku eğitimi verilmesi gerekiyor. Bebeğin kendi başına uyumayı öğrenmesi gerektiği için bebeklerimizi genellikle uzatarak yatırmalıyız. Ebeveynlerimizin bu konuda sabırlı olması gerekiyor. Çocuklarımıza bu dönemlerde uykularına yardımcı olması için yumuşak ve tüysüz oyuncaklar verilebilir." diye konuştu.

"Uykuya hazırlama, ebeveynler için sabır gerektiren bir süreçtir"

Onlarla konuşarak çocukları uykuya hazırlamak gerektiğine dikkat çeken Köroğlu, "1 yaş sonrasında katı besin almaya başlarsa eğer, katı besin verdikten 1 saat sonra uyutmamız gerekiyor. 3 yaşından sonra çocuklarımızda yastık kullanımı tercih edilebilir. Çocuklarımızı onlarla konuşarak uykuya hazırlayabiliriz. Çocuklarımızın uykusunun geldiğine dair ilk belirtileri fark ettikten sonra çocuklarımızın uykuya dalmasını öğrenebilmeleri için kesinlikle dokunmamamız gerekiyor. Uykuya hazırlama süreci ebeveynler için sabır gerektiren bir süreç. Bebeklerimiz uykularından ağlayarak uyanıyorsa hala uykusu var demektir, bu durumda çocuğu kesinlikle yataktan almamak gerekiyor. Gündüz uykularında çocuğun kesinlikle kendi haline bırakılması gerekiyor. Çocuklarımız geceleri de ağlayarak uyanıyorsa onu rahatsız eden bir şey olup olmadığına bakılabilir. Eğer çocuğunuzla problemler yaşıyor ve zorlanıyorsanız profesyonel bir destek almanızı öneririz." şeklinde konuştu. (İLKHA)