Bulgar-Sırp doğal gaz hattının Bulgaristan'daki temeli atıldı

Bulgar-Sırp doğal gaz boru hattının temeli Bulgaristan'da başladı.

Ekleme: 01.02.2023 20:35:05 / Güncelleme: 01.02.2023 20:41:39 / Dünya
Destek için 

Resmi açılış törenine Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic katıldı.

Törenden konuşan Radev, "Doğal gaz boru hattı sadece bir altyapı projesi değil, bölgemizin gelecekteki kalkınma potansiyelinin bir simgesidir. Enterkonnektör geleceğin garantisidir, halklarımızın ikili ilişkileri geliştirme iradesinin bir ifadesidir." dedi.

Radev, gaz boru hattının stratejik önemini vurgulayarak, Sırbistan'ın Güney Gaz Koridoru ve Ege Denizi'ndeki sıvılaştırılmış gaz terminalleri yoluyla yeni gaz kaynaklarına erişim sağlayacağına dikkat çekti. 

Vucic ise ortak gaz projesinin uygulanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vucic, "Bulgaristan sadece iyi günümüzde değil, zor zamanlarda da iyi ve güvenilir dostumuzdur. Dostane ilişkiler sayesinde bu doğalgaz boru hattı gibi büyük ve önemli projeleri hayata geçirebiliriz." diye konuştu.

Bulgar-Sırp doğal gaz boru hattının toplam uzunluğu 170 km olacak ve bunun 62 km'si Bulgaristan topraklarından geçecek. Sırbistan topraklarında doğalgaz boru hattının inşasına 1 Şubat 2022'de, Bulgaristan'da ise 1 Şubat 2023'te başlanan doğalgaz boru hattının Ekim ayında faaliyete geçmesi ve kapasitesinin 1,8 milyar metreküp olması planlanıyor. (İLKHA)