AP'de yolsuzluk iddialar netleşecek mi?

Belçika'da Avrupa Parlamentosu (AP) bağlantılı yürütülen yolsuzluk soruşturmasında dokunulmazlıklarının kaldırılması istenen iki milletvekili hakkındaki suçlamalar parlamentonun raporuna yansıdı.

Ekleme: 01.02.2023 20:31:18 / Güncelleme: 01.02.2023 20:35:47 / Dünya
Destek için 

İtalyan Cozzolino ve Belçikalı Tarabella'nın dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda hazırlanan ve yarın AP Genel Kurulu'nda oylanacak rapor yayımlandı.

Rapora göre Belçikalı savcılar, Cozzolino'yu, AB üyesi olmayan ülkelerin çıkarları doğrultusunda AP kararlarının engellenmesi karşılığında para almakla suçluyor.

Savcılar, Cozzolino'nun 2019'dan sonra yabancı devletlerin çıkarlarını korumak için parlamentoda başka kişilerle işbirliğini içeren anlaşmanın parçası olduğunu iddia ediyor.

Tarabella hakkında ise nakit para karşılığında üçüncü bir ülkenin yararına AP'de belli pozisyonları alma suçlaması bulunuyor.

Raporda şüphelilerin ifadelerine atfen Tarabella'nın bu çerçevede birkaç seferde toplam 120 bin ila 140 bin avro nakit para aldığı suçlamasına yer veriliyor.

Her iki milletvekili de suçlamaları reddediyor.

Dokunulmazlıkların kaldırılması kararı alınırsa AP Başkanı Roberta Metsola'nın, kararı, her iki milletvekiline ve talepte bulunan yargı makamlarına iletmesi gerekiyor. Sonraki süreci ise Belçikalı savcıların yürütmesi bekleniyor.