Eczanelerde ilaç krizi büyüyor

Son günlerde yaşanan ilaç krizi en basit ilaçları bile bulunamaz hale getirirken çocukların yanı sıra bazı yetişkin ilaçlarında da tedarik sorunu yaşanıyor.

Ekleme: 01.02.2023 11:15:04 / Güncelleme: 01.02.2023 11:15:37 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Eczanelerde vatandaşlar ilaç alırken büyük bir sıkıntı çekmeye başladı. Hastalar doktorlar tarafından reçeteye yazılan ilacı almak için eczane eczane gezmek zorunda kalıyor.

Eczaneler ve ecza depoları talepte bulunmasına rağmen birçok ilaca ulaşamıyor ve ulaşılamayan ilaç sayısının yüzlerce olduğu belirtiliyor. Bunlar arasında, antibiyotik, ateş düşürücü, soğuk algınlığı ilaçlarının bulunamadığı belirtiliyor. İlaçları tek eczaneden temin edemeyen vatandaşlar, ilacını bulmak için eczaneleri tek tek dolaşıyor.

Tüketici Hakları Derneği (THD) Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, ilaç sorunu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Yetkilileri en yakın nöbetçi eczaneye gidip içinde yaşadığımız kaosu görmeye davet ediyoruz. Bir kutu antibiyotik için hastaların elinde reçete ile eczane eczane dolaştığını görsünler.” dedi.

Yılmaz, "İlaç bulamamaktan tükendik. Her zam geldiğinde azalan kârlarımızdan tükendik. Artan işletme maliyetlerinden tükendik. Verdiğimiz hizmetten tek bir kuruş ‘meslek hakkı’ alamamaktan tükendik. Tükendik artık, tükendik." ifadelerini kullandı.

“Elimizdeki stoklar da eriyor”

Hasta sayılarının arttığını yoğun salgınların olduğu bir dönemde ilaç yokluklarının halk sağlığını tehdit eder duruma geldiğini belirten Yılmaz, "Yüzlerce ilaç ya hiç yok ya da ihtiyacı karşılamaktan çok uzak. Gece acillerden çıkan vatandaş önce telefonla eczaneleri arıyor, ilaç varsa gidiyor.  Birçok antibiyotik, ateş düşürücü, soğuk algınlığı gibi salgın dönemlerinde sıklıkla kullanılan ilaçlar piyasada yok. Kendi eczanemde bile birçok hastayı sadece antibiyotik yok diye geri göndermek zorunda kaldım. Şu anda depolarda ilaç yok, elimizdeki stoklar da eriyor.  Sanıyorum birkaç güne eczanelerin ellerindeki stoklar da tamamen bitecek. Artık doktorlara ‘Elimizde şu kadar sayıda şu ilaçlar var' diye liste vermeye başladık.  Hastalar mağdur, eczacılar mağdur, doktorlar mağdur. Acilen önlem alınmazsa durum çok daha vahim bir hal alacak.” diye konuştu. (İLKHA)