Adana Bakırcılar Çarşı esnafı olan ve Meslekte 62 yılına ulaşan Evyapar, 10 metrekare büyüklüğündeki dükkânında müşterilerine hizmet veriyor.
Eniştesinin yanında çırak olarak mesleğe adım atan 72 yaşındaki Evyapar, hem okula gidip hem de tüfek tamir dükkanına gittiğini, 12-13 sene çıraklık ve kalfalık yaptıktan sonra 1980 yılında usta olduğunu belirtti.
Ateşli herhangi bir silahın namlusundan mekanizmasına kundağına kadar tüm tamirini yapan Evyapar, sahip olduğu her şeyi bu meslek sayesinde kazandığını vurguladı.
"Sanatkâr olacağım"
Mesleği eniştesinin tavsiyesi üzere yanında öğrendiğini ifade eden Evyapar, "Eniştemin yanında yetiştim. Hatta o bana, 'illa gel burada çalış' dedi. Bende de sanatkâr olmaya meyil vardı, okumaya hiç hevesim yoktu. Benim rahmetli öğretmenim, anneme; 'bunu okut, durumun yoksa ben okutayım çünkü çok zeki bir çocuk' dedi. Ben de dedim ki: 'Hayır ben okumayacağım, sanatkâr olacağım.' Sanatkâr olmak daha iyi. Her şeyden evvel çalışıp çabalayıp bir iş sahibi olmak çok güzel bir şey. Helal kazanç budur." diye konuştu.
"Severek bu işi yapıyorum"
1980 yılında bu dükkânı açtığını, yaklaşık 50 senedir usta olarak bu işi yaptığını söyleyen Evyapar, "Yıllarca bu işten ekmek yedim. Dürüst olarak çalıştığın zaman her şey olur. Bu dükkânda yıllarımı verdim ve bu işi yaparak para kazandım, çocukları okuttum, onlara baktım, evini yaptırdım; buradan yedik içtik, çok şükür." dedi.
Yaptığı işte alın terinin ve sabır-sebatın çok önemli olduğunu söyleyen Evyapar, "Zaten sabırlı olmazsan bu işi yapamazsın. Çok ince bir iş, göz nuru, kundak yaparken nakış gibi işliyorsun. Sabırsız kişi bu işi yapamaz. Ben kendim 16-17 yaşlarında dolma tüfek yapardım. Sanatı tam olarak öğrenmem için ağızdan dolma tüfeği, sabırla A' dan Z' ye ben yapardım." şeklinde konuştu.
"Bir iki saat içinde tüfek tamiratını yapıyorum"
Her meslek gibi tüfek tamirciliğinin de teknolojiye yenik düştüğünü kabul ettiğini söyleyen Evyapar, yeni nesil tüfekleri de tamir ettiğini söyleyerek, şunları kaydetti: "Eski zamana ait tüfekleri artık fabrika tamir etmiyor, biz burada tamiratını yapıyoruz. Tüfek, tamiratını yaptığın zaman çalışır, yoksa çalışmaz. Yeni çıkan tüfekleri de tamir ediyorum. Fabrikasına gidip gelmesi bir hafta sürecek olan tüfeği burada bir iki saat içinde tamiratını yapıp veriyorum. Tabii yine fabrikadan gelen parçalarla tamir ediyorum."
"Bu meslekten geçimimi sağladım"
Mesleğini yeni nesillere aktarmada zorlandığını, kimsenin bu mesleği yapmak istemediğini ifade eden Evyapar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böyle bir mesleği öğrenmelerini tavsiye ederim. Ama anne baba diyor ki: 'Oku' Bu sebeptendir ki mesleğimiz bitiyor. 10 metrelik bu alanda yıllarımı verdim ama yeterli. Bu meslekten geçimimi sağladım, Bağ-Kur'umu yatırdım ve emekli oldum. İsterim ki mesleği öğrensinler, bunu devam ettirsinler, ekmek yesinler, çok güzel bir meslek. (İLKHA)