Dünya Bankası: Afganistan ekonomisi büyüyor

Afganistan İslam Emirliği ile ilgili yeni raporunu yayımlayan Dünya Bankası, ülkede enflasyon oranlarının düştüğünü ve ekonomik göstergelerin iyiye doğru gittiğini açıkladı.

Ekleme: 29.01.2023 17:05:06 / Güncelleme: 29.01.2023 17:05:06 / Dünya
Destek için 

Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere birçok uluslararası kurumun, Afganistan'da yoksulluğun yayıldığına ilişkin açıklamalarının aksine Dünya Bankası'nın raporu, Afganistan ekonomisinin büyüdüğünü ortaya koydu.

Dünya Bankası'nın açıklamaları, Afganistan gerçeklerinin farklı olduğunu göstermesi bakımından dikkat çekici bulundu.

Dünya Bankası raporuna göre, Afganistan'daki ekonomik gelişmeler "olumlu" bir seyirde yükseliş gösterirken enflasyon oranlarının da düştüğüne vurgu yapıldı.

Raporda, temmuz ayında yüzde 18,3 ile zirve yapan yıllık enflasyonun, Kasım 2022'de yüzde 9,1'e gerilediği bilgisine de yer verildi.

Dünya Bankası raporunda, Afganistan'ın para birimi olan "Afgani"nin ABD doları karşısında son birkaç ayda değerini koruduğu da yer aldı.


 

İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Dünya Bankası raporunu değerlendirdiği paylaşımında, Afganistan'ın "ekonomik bir atılım" içerisinde olduğunu söyleyerek ekonomik göstergeleri önceki hükümetin performansıyla karşılaştırdı.

Mücahid, Dünya Bankası raporlarının, memur maaşlarının kadın-erkek tüm çalışanlara zamanında ödendiğini ve İslam Emirliği'nin ilgili birimleri tarafından gelir ve vergilerin düzenli olarak tahsil edildiğini gösterdiğini aktardı.

Sözcü Mücahid, Afganistan'ın dokuz aylık ihracatının yaklaşık 2 milyar ABD dolarına yakın olduğunu ve bunun da ülkedeki ekonomik koşulların iyileşmeye doğru gittiğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Dünya Bankası raporunda da Afganistan'ın ihracatının 2022'nin 9 ayında artığına yer veriliyor. (İLKHA)