HAK-İŞ ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e geldi.
Arslan, kentteki temasları kapsamında ilk olarak HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası ile Şehitkamil Belediyesi arasında yapılan toplu iş sözleşmesi imza törenine katıldı.
Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen imza töreninde konuşan Arslan, “Zor günler yaşadık, sorunlar yaşadık ama bugünlere hep mücadelemizi, başarımızı, hizmetlerimizi artırarak, büyüterek, güçlendirerek geldik. Sayın belediye başkanımızın göreve geldiği andan itibaren sergilediği emeğin ve emekçinin hakkını gözeten tutumu bizim için büyük bir güvence olmuştur. O güvencenin bugün zirvesini yaşıyoruz. Sosyal haklar, fazla mesailer gibi hususlarda da iyileştirmeler yapılması, bu sözleşmenin bizim açımızdan tarihi bir toplu iş sözleşmesi olduğunu ortaya çıkarıyor. Taşeron şirketlerde çalışırken hiçbir hak yoktu. ‘İşe gelme’ dendiği zaman gelemediğiniz; fazla mesai hakkı, izin hakkı, kıdem tazminatı hiçbir şey olmadan, tanımadığınız şirketlerde belediye hizmetlerini yaptınız. Sayın Cumhurbaşkanımızın taleplerimizi dikkate alarak taşeron sistemini kamuda kaldırmasıyla bugün binlerce arkadaşımızı bu salonda sendikalı, toplu sözleşmeli, hakları olan bir noktaya taşıdık. Bizim için iyi bir toplu iş sözleşmesinin ilk kuralı sözleşmenin masada kavga ve çatışma olmadan, uzlaşmayla çalışanları sıkıntıya sokmadan, gerginlik yaşamadan masada imzalamak ve işçilerin iş güvencesini sağlanmasıdır.” dedi.
Arslan, “Olumsuzluklarla mücadelede Sayın Cumhurbaşkanımızın ve hükümetin atmış oldukları adımların farkındayız, biliyoruz ve önemli buluyoruz. EYT gibi sorunların çözümü, sözleşmeli personelin kadroya alınması, yine bizi yakından ilgilendiren 696 sayılı KHK ile kadro alan arkadaşlarımızın zorunlu emekliliğinin ortadan kaldırılması, 696 ile gelen arkadaşlarımızın bir kısım haklarının verilmesi, geçici mevsimlik işçilerin kadroya alınması ve benzeri pek çok konuda çok ciddi, önemli adımlar arka arkaya atılıyor. Bütün bu yaşananlar aslında hükümetimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz’ yaklaşımının bir sonucudur. İmzalayacağımız toplu iş sözleşmesi, geldiğimiz bu başarı hikayesi tabi ki bütün sorunlarımızı çözmeyecek. Beklentilerimiz, ihtiyaçlarımız sınırsız ama imkanlarımız sınırlı. Biz neye bakacağız? Türkiye’deki ortalama ücretlere, belediyelerde imzaladığımız toplu iş sözleşmelerine, Şehitkamil Belediyesindeki ortalama ücretlere bakacağız.” ifadelerini kullandı.
Vergi sisteminde ciddi bir reforma ihtiyaç olduğunu ifade eden Arslan, “Sayın Maliye Bakanımız ile görüşünce raporumuzu da sunacağız. HAK-İŞ olarak hükümetimizden talebimiz, kriz dönemi bitene kadar gelir vergisi oranlarının çalışanlar için yüzde 10’la sınırlandırılmasıdır. Kriz bitene kadar yeni bir reforma ihtiyacımız var. Çalışanlar yılın yarısında yüzde 20’lik dilime giriyor ve elde ettiğimiz kazanımlar bir anda geri gidiyor. Bunun ortadan kaldırılması için hükümetimize ve Sayın Bakanımıza ciddi bir reforma ihtiyacımız olduğunu ifade ediyoruz. IMF’nin dayatmasıyla mezarda emeklilik anlayışı ne yazık ki 20 yıldır sorun olarak devam etti. Bugün sosyal güvenlik sistemimizin, devletimizin çok büyük bir fedakarlıkla bu sorunu ortadan kaldırmış olması çok önemli bir adımdır. 1999 yılı, 8 Eylül’ünden önce işe giren herkesin eski mevzuata göre emeklilik haklarının iade edilmesi çok büyük bir kazanımdır ve bu kazanım için de hükümetimize teşekkür ediyoruz. Kamu çalışanlarına enflasyonun üzerinde ücretler verilmesi konusunda, emekliler konusunda getirilen düzenlemeler Türkiye için çok tarihi ve önemli düzenlemelerdir. Önümüzdeki günlerde geçici mevsimlik işçiler ile 696 sayılı KHK kapsamında olup da hakları eksik olanlar ve kadro alamayanlar için de yeni düzenlemeleri hep beraber gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.
700 bin kamu işçisinin toplu iş sözleşmesi konusundaki çalışmalara başladıklarını ifade eden Arslan, kamu çalışanlarının sözleşmelerini de bu çerçevede sonuçlandıracaklarını belirtti.
14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili de konuşan Arslan, şunları kaydetti:
“Türkiye tarihinin, belki de yüzyılın en kritik seçimini yapacak. Bu seçimde her dönem olduğu gibi milletimizin iradesi ve tercihi galip gelecek. Sorumluluklarımızın farkında olarak Türkiye’nin istikrarının korunması, bugüne kadarki kazanımlarının kaybedilmemesi açısından ve gelecekle ilgili tehditlere karşı Türkiye’yi savunmak adına milletimizin gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz. Uluslararası alanda içeriden ve dışarıdan ihanet şebekeleriyle kuşatıldığı bir dönemde Türkiye’nin geleceği açısından hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Bu sorumluluklarımızı inşallah 14 Mayıs’ta yerine getireceğiz. Türkiye’nin istikrarı, güvenliği, geleceğe hazırlanması konusunda tarihi sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.”
Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Bizlere düşen işimizi en iyi şekilde yapmaktır. Kendi nefsimize ne istiyorsak çalışan kardeşlerimize de onu isteyerek hareket ediyoruz. Bir tek derdimiz var, çalışanlarımızın hayat standartlarını yukarıya çıkarabilmek. Bu imzalanacak olan toplu iş sözleşmesinin hepimize hayırlar, huzurlar getirmesini temenni ediyorum.” dedi.
Programda konuşan HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Gaziantep İl Başkanı Halil İbrahim Tanrıöver, “Hak-İş’in Gaziantep’te 25 bini aşkın üyesi var. Başarımızda, üyelerimizden aldığımız gücün yanında şüphesiz emekçilerin gür sesi Sayın Genel Başkanımızın ve Sayın Şehitkamil Belediye Başkanımızın büyük destekleri olmuştur. Gaziantep Şube yönetimi olarak göreve geldiğimiz günden beri Gaziantep’imize daha iyi hizmet edebilmek ve emekçilerimizin mutlu, verimli ve refah içerisinde çalışabilmesini sağlamak için var gücümüzle gayret ediyoruz.”
Programa; HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şehitkamil Belediyesi Başkan Yardımcıları, HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Gaziantep İl Başkanı Halil İbrahim Tanrıöver ve Şehitkamil Belediyesi çalışanları katıldı. (İLKHA)