Enflasyon oranlarındaki artışı düzenleyecek bir sistem getirilmeli

Serbest piyasa ekonomisinin getirdiği, kontrolsüz fiyat etiket uygulamalarından yaşanan artışlar nedeniyle çalışanlarının zorlandığını belirten Eğitim-Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Ramazan Acar, bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Ekleme: 27.01.2023 12:05:09 / Güncelleme: 27.01.2023 12:05:09 / Ekonomi / Bursa Haberleri
Destek için 

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamu çalışanları ve emekliler için açıklanan "zam oranı" için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Acar, yapılan zamların yeterli olmadığını savundu. 

"Yapılan zamlar kesinlikle yeterli değildir"

2023'te asgari ücretin belirli bir rakama çıkartılmasında mütevelli diğer çalışan kesimler açısından da beklenti oluştuğunu belirten Acar, " Enflasyonist bir ortamda verilen zam oranlarının neler olacağı veya oransal zammı verilmesi taban aylığına ve seyyanen zammı verilmesi konusunda değişik tartışmalar yaşandı. Geçtiğimiz günlerde enflasyonun ilanıyla beraber hükümet kanadının memurlar ve memur emeklileri kapsayacak şekilde önce yüzde 25, ardından kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle beş puan artırarak yüzde 30 zam yapıldı. Bu zamlar kesinlikle yeterli değildir." dedi.

"Kesin çözüm seyyanen zam"

Enflasyonist bir ortamda oransal artışın kontrol edilmesinin mümkün görünmediğini iafde eden Acar, " Dün bunu yaşadık, bugünde yaşıyoruz. Kesin çözümünün seyyanen zam dediğimiz taban aylığına zam ve emekliye yansıtma şeklinde gerçekleşmesi artı enflasyon baskısının azaltacak tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini öngörüyoruz. Beklentimiz bu süreç içerisinde memurlara ve memur emeklilerine yaşam standartlarını bir miktar daha iyileştirilebilecek oransal zamdan ziyade, seyyanen zam ve taban aylığına zam şeklinde bir düzenleme yapılmasını doğru olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

"Çalışan arkadaşlarımızın zorlandığını yaşayarak görüyoruz"

Çalışanların zorlandığına şahit olduklarını belirten Acar, şunları söyledi:

"Özellikle serbest piyasa ekonomisinin getirdiği ve bir miktarda kontrolsüz fiyat etiket uygulamaları, gıdada ve değişik alanlarda yaşanan artışlar vesilesiyle çalışan arkadaşlarımızın zorlandığını yaşayarak görüyoruz. Bu noktada beklentimiz enflasyon oranlardaki artışı düzenleyecek bir sistematik mutlaka getirilmelidir. Artış ve fark olduğu aydan itibaren memur ve memur emeklilerine maaşlarına yansıtılması seyyanen zam konusundaki ısrarımızı hatırlatmak istiyoruz." (İLKHA)