TGF Başkanı Karaca: Basın yasası beklediğimiz gibi çıkmadı

Adana'da, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, basın yasasındaki değişikliğin bekledikleri gibi olmadığını söyledi.

Ekleme: 24.01.2023 21:45:06 / Güncelleme: 24.01.2023 21:45:06 / Güncel / Adana Haberleri
Destek için 

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’nda, 13 Ocak 2023'te kabul edilen Basın Yasası ile ilgili Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Kültür ve Sosyal Tesisleri'nde basın toplantısı gerçekleştirildi.

Burada konumşan Karaca, İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana gibi büyük kentlerde internet gazeteciliğinin mevcut şartlarda yapılabilir görünmesine rağmen, diğer 75 ilde yapılmasının mümkün görünmediğini söyledi.

Farklı farklı illerde basın mensupları ile bir araya geldiklerini belirten Karaca, yeni basın yasasını anlattıklarını ve basın mensuplarının sorunlarını dinlediklerini ifade etti.

"Yönetmelik, adeta bir bomba gibi, Anadolu basınının üzerine düştü"

Basın Yasası'nda yapılan değişikliğini yıllardır beklediklerini vurgulayan Karaca, "Fakat basın yasası hiç beklediğimiz gibi çıkmadı. Basın yasasının çıkmasıyla belki yönetmelikte bir iyimserlik olur diye bekledik, maalesef yönetmelik de adeta bir bomba gibi Anadolu basınının üzerine düştü." dedi.

"75 ilde bu işin yapılması son derece imkânsız"

Karaca, “Şu anda internet gazeteciliği yapanlar için son derece zor. Yani 24 ay bekleyeceksiniz, 8 kadro vereceksiniz, zor değil hele hele belki İzmir, Adana gibi büyükşehirler için olabilir görünüyor ama bunun dışındaki 75 ilde bu işin yapılması son derece imkânsız. Burada gerçekten internet gazeteciliği yapan ve yapacak arkadaşlarımızın bu şartları yerine getirmesi mümkün görünmüyor." diye konuştu.

"BİK Genel Kurulu da TBMM’nin bir benzeri oldu"

BİK Genel Kurulu’nu TBMM’ye benzeten Karaca, "Tabi biz bu süre içerisinde Basın ilan Kurumu (BİK) ile ilişkilerimizde mutlaka hem gazete hem de internet gazeteciliği kadrosunun aşağıya çekilmesi, şartlarının biraz daha iyimser duruma getirilmesini istedik. Fakat her nedense aynı TBMM’de nasıl geliyorsa, oradan parmaklar kalkıyorsa, bizim BİK Genel Kurulu da TBMM’nin bir benzeri oldu. Oraya da gelen hiçbir maddesi, hiçbir noktası değiştirilmeden geçti." şeklinde konuştu.

"2 kadro zorunluluğu getirildi"

Gazetelerin ve internet sitelerinin iki kadro bulundurması zorunluluğunu olumlu gördüklerini vurgulayan Karaca, şunları söyledi:

"Şu anda günlük, haftalık, 15 günlük gazetesi olanlar, internet sitesi olanlara, devletten ve belediyelerden özel ilan alabilmek için 2 tane kadro zorunluluğu getirildi. Yani tüm gazeteler ve internet siteleri 2 kadro yapmak zorunda. Bunun dışında basın ilana kayıt olamayacak, belediyelerden ve kamudan özel ilan alamayacak. Bir yönden bakıyoruz bunun bir şartının olması gerekliydi. Çünkü mesleğimizden olmayan insanlar geliyor haftalık, aylık gazete çıkarıyor, bir internet sitesi kurabiliyor. Burada iki kadro zorunluluğu zor fakat işi gerçekten yapan arkadaşlarımız için çok da zor olmadığını düşünüyorum. Çünkü bir şart olmazsa, o zaman bizim gazetecilerin bir farkı olmaz." 

"Basın İlan Kurumu'na önerge götürdük"

Kadro zorunluluğunun küçük yerlerde zorlayıcı olabileceğine değinen Karaca, bunun bir kişiye düşürülmesi için önerge sunduklarını kaydetti.

Karaca, "Anadolu'da hele hele de küçük illerde, ilçelerde bu konu ile ilgili de bu kadronun vasıflı bir Yazı İşleri Müdürü olmak kaydıyla, düzeltilmesi için Basın İlan Kurumu'na önerge götürdük. Genel olarak bu kadronun hiç olmazsa bire indirilmesi ve bugüne kadar yıllarca bu işi yapan, haftalık, aylık gazete çıkaran, internet sitesi olan arkadaşlarımızın resmi ilana girmeden mesleklerini sürdürmeleri yönünde çalışmamızda olacak." ifadelerini kullandı.

Toplantıya; Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Basın Vakfı Başkan Yardımcısı Oğuzhan Bayrak ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir ile gazeteciler katıldı. (İLKHA)