Akrabalık bağlarını yaşatmayı, akrabaların birbirini ziyaret etmesini ve iyi ilişkiler kurmasını ifade eden sıla-i rahim hakkında konuşan Molla Sinan Ünel, rızkın çoğalması ve ömrün bereketlenmesi için akrabalık bağlarının gözetilmesi gerektiğini söyledi.
Akrabaların iyi ve kötü günde birbirlerini ziyaret etmesi gerektiğine vurgu yapan Ünel, günümüzde artık insanların maalesef bireysel yaşamayı tercih ettiğine dikkat çekti.
"Telefon ve sosyal medya ile akraba olmuşuz"
Yardımlaşma ve dayanışmanın neredeyse yok olduğunu ifade eden Molla Ünel, "Günümüz dünyasında, insanlar artık bireysel yaşamı tercih ediyor. Herkes adeta ellerindeki telefon ve sosyal medya ile akraba olmuş durumda. Ebetteki bunun da beraberinde getirdiği birçok sorunu yaşıyoruz. İnsanlar artık bireyselleşti, yardımlaşma ve dayanışma neredeyse yok olmaya başladı. Artık insanların dertlerini, sıkıntılarını ve sevinçlerini paylaşacakları insanları bulmaları çok zorlaştı maalesef. Bunun da beraberinde getirdiği hem maddi hem manevi birçok rahatsızlık oluştu. Allah (Celle Celaluhu) Kur'an-ı Kerim'de defaatle bu konuya vurgu yapmıştır. Bütün camilerde her cuma hutbelerden sonra imamlarımız 'Şüphesiz ki Allah adaleti, iyiliği ve akrabaya yardım etmeyi emreder' ayetini okurlar. O kadar güzel bir alan ki; her cuma günü imamlarımız bunun Allah'ın bir emri olduğunu hatırlatmak ve bu konuda yapılması gerekenler hususunda tavsiyede bulunuyorlar. Bu konu, önemine binaen hutbelerden dile getiriliyor. Peygamberimizin bir hadisinde, "Yüce Allah şöyle buyurur: 'Ben Rahman'ım, o (akrabalık bağlarının adı) da rahimdir. Ona kendi ismimden bir isim verdim. Akrabalık bağlarını gözeten ve güçlendiren insanlar ile ben de ilişkilerimi canlı tutarım, ben de onlara merhametli olurum." şeklinde konuştu.
"Peygamber eczanesinden bize bir tavsiye var"
Molla Sinan Ünel
Hazreti Peygamber'in "Sıla-i rahim sana gelmeyene gitmen, vermeyene de vermendir" hadisi şerifini aktaran Ünel, "Yüce Rabbimizin rahmetinin, bereketinin ve yardımının bir tecellisidir akrabalıkları güçlü tutmak. Özellikle ekonomik anlamda zor süreçlerden geçtiğimiz bu dönemlerde, hemen hemen halkın yüzde 80'inin geçim sıkıntısının yaşadığı şu zaman diliminde, Peygamber eczanesinden bize bir tavsiye var: Rızkınızın çoğalmasını, işlerinizin düzelmesini, ömrünüzün ve mallarınızın bereketlenmesini istiyorsanız reçete belli, akrabalık bağlarını gözetin diyor. Peygamber Efendimize sıla-i rahim nedir? diye sorulmuş. Peygamberimiz cevabında diyor ki 'sıla-i rahim sana gelmeyene gitmen vermeyene de vermendir." ifadelerini kullandı.
"Eski akrabalıklar ciddi anlamda zarar görmüş"
"Maalesef bugün insanlar bir sokak ötesindeki akrabasını ziyaret etmiyor" diyen Molla Ünel, "Resulullah'ın bu tavsiyesini ihya etmek isteyen şuurlu ve duyarlı Müslümanlar; kendi nefislerinden başlayarak bu anlamda kendilerini ihya etmek ve akrabalık bağını güçlendirmek için ellerinden geleni yapmaları gerekir. Maddi ve manevi konuda bu ihyadan nasibimizi alalım İnşallah. Herkesin malumudur eski akrabalıklar ciddi anlamda zarar görmüş o eski bağlar yok. Bayramlarda ailenin büyüğü kimse bütün aile oraya toplanır, büyük bir sofra kurulur ve hep beraber o bayram idrak edilirdi. Maalesef bugün bir sokak ötesindeki akraba akrabayı ziyaret etmiyor. Özellikle telefonun çıkması ile ilişkileri güzel olan akrabalar en fazla bir telefon açıyor, hâl hatır soruyor, bu da bireysel yaşamı önceliyor. Bizim dinimiz birlikte yaşama dinidir, birlikte kuvvet vardır, ferdiyetçilikte bu mümkün değildir. İnsan sosyal bir varlıktır ve ihtiyacı olan bir varlıktır. Beşerdir, zafiyetleri vardır. Zafiyetlerimizi nasıl tamamlayacağız? Akrabalarımız ve dostlarımızla tamamlayacağız." dedi.
"Dertler paylaştıkça azalır"
Bu bağı güçlendirme hususunda Müslümanların örnek olması gerektiğini ifade eden Molla Ünel, "Son olarak bu konu, yeniden ihya edilmesi gereken ve güçlendirilmesi gereken bir konudur. Ümmet-i Muhammed'in şuurlu ve duyarlı Müslümanlarının bu bağı yeniden güçlendirebilmesi için kendi çapında bir örneklik göstermesi gerekir. Bir gerçek vardır ki dertler paylaştıkça azalır sevinçler paylaştıkça çoğalır." dedi. (İLKHA)