Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla günlük alım dozu belirlenmiş ürünler "takviye edici gıdalar" olarak adlandırılıyor.
Besin takviyesi ve ilaç satan firmaların kişilere müşteri gözüyle baktığını vurgulayan Sulak, bu ürünlerin bağımlılık yaptığını ve kişinin metabolizmasına olumsuz etkiler oluşturabileceğine değindi.
Sulak, Sağlık Bakanlığı'nın 'sağlığa faydası vardır'; Tarım Köy İşlerinden onaylı ürünlerin ise 'sağlığa zararı yoktur' şeklinde onay mekanizmasının olduğunu söyledi.
Besin takviyesi ya da ilaç ile ilgili birçok yanılgı veya insanlar tek tip haline getirmek için birçok sosyal medya pompalaması mevcut olduğunu ifade eden Sulak, sağlıklı bir öncelikli hedefinin kan değerleri olması gerektiğine dikkat çekti.
Kilo vermek ya da almak isteyenlere önerilerde bulunan Sulak, kişinin bir uzman tarafından beslenme bilgisine sahip olması gerektiğini belirtti.
"Öncelikle hedefimiz kan değerleridir"
Sosyal medyada besin takviyesi veya ilaç adı altında sosyal medya pompalamasının olduğunu ifade eden Sulak, "Son zamanlarda çağın gerekliliklerinden biri insanlar sosyal medyaya aşırı yüklenmesidir. İnsanların kendi özgüvenlerine ve görüşlerini ciddi anlamda bir özen göstermesine sebebiyet vermektedir. Bununla ilgili birçok yanılgı veya insanlar tek tip haline getirmek için birçok sosyal medya pompalaması mevcuttur. Temel sebep sağlıklı bir birey olmaktır. Sağlıklı bir birey olmak için de öncelikle hedefimiz kan değerleridir. İnsanlar 'doktorlar kan tahlili istiyorlar' diyorlar ama bizim gözlerimiz röntgen cihazı değil ya da bir insan simasına, cemaline bakarak kan değerlerini veya sağlık durumunu nasıl olduğunu tam olarak anlayamıyoruz. İlk önce gerekli bir kan değerlerine ve hormon değerlerine bakıyoruz. Bu değerleri optimum seviyeye yakın olup olmadığını kontrol edip dengeli bir şekilde sağlıklı bir birey haline getirmeye çalışıyoruz." dedi.
"Beslenmeyle tüm sorunların çözülmesinden yanayız"
Uzman Diyetisyen Hıdır Sulak
Besin takviyesi ya da ilaç kullanmadan önce kesinlikle bir uzmanla görüşülmesi gerektiğine dikkat çeken Sulak, "Her insanın değerleri yaşamı ve yaşı bir değil. Hiçbir besin takviyesi ya da ilaç aynı etkiyi insanlarda oluşturmaz. Her insanda farklı etki oluşturmaktadır. Bu ilaçları kullanmadan önce muhakkak bir uzmandan bunun etkileri ile ilgili bilgi alması gerekir. Beslenmeyle tüm sorunların çözülmesinden yanayız. Beslenme ile tüm materyalleri temin edebileceğimizi düşünüyoruz. Kullandığımız besin takviyeleri veya diğer materyaller sonuçta gökyüzünden zeplinle inmiyor. Özellikle besin takviyesi ya da ilaç adı altında alınan çoğu ürünü mümkün mertebe dışarıdan hazır almak yerine metabolizmamız için elde etmek istediğimiz materyali nasıl kendisini tükettiği besinlerden apsorbe edebileceğimizi bilmek gerekir. Bunun için de güzel bir beslenme bilgisine sahip olmak gerekir. Nasıl yemek yenir, nasıl beslenilir Bunu öğretmeye çalışıyoruz. Daha sonra ideal sağlık parametrelerini getirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
"Çoğunda bağımlılık yapıcı uyarıları bulunmaktadır"
Kilo vermede kullanılan ürünlerin bağımlılık yaptığını vurgulayan Sulak, "Kilo verirken kulaktan dolma bilgiler ya da herhangi birinde işe yarayan listenin başkasına da yaraması var. Bu durumlar çok zor veya imkânsıza yakın bir durumdur. Besin takviyelerinde herkese tekdüze kabul etmek söz konusudur. Çoğunda bağımlılık yapıcı uyarıları bulunmaktadır. Bunlara kapitalist sistemin dayatmaları diyebiliriz. Kişiyi sağlıklı bir hale getirmekten ziyade sürekli olarak müşteri gözüyle bakılmaktadır. Özellikle besin takviyesi veya ilaç kullanırken bu konulara ve hususlara dikkatli yaklaşmak gerekir. Kullanacağımız ürünün metabolizmamıza ne gibi etkileri var, bunlara hâkim olmak gerekir. Kullandığımız ürünün mekanizmasına bakmamız gerekir." ifadelerini kullandı.
"Kullanılacak ürünlere bilinçli bir tüketici olarak yaklaşılmalı"
Sulak, "Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı olan ürünler 'ilaç' nezdinde geçmektedir. Tarım ve Köy İşlerinden onaylı ürünler ise 'besin takviyesi' olarak geçmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın onay mekanizması 'sağlığa faydası vardır' şeklinde geçmektedir. Tarım Köy İşlerinden onaylı ürünler ise 'sağlığa zararı yoktur' şeklinde geçmektedir. Faydası soru işaretidir. Bunun için kullanacağımız ürünlere yaklaşırken bilinçli bir tüketici olarak yaklaşıp nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilmek gerekir." şeklinde konuştu. (İLKHA)