Esnaf, iş yeri kiralarındaki artış oranının sınırlandırılmasını istiyor!

Yüksek kira artışlarının kendilerini ciddi anlamda mağdur ettiğini belirten esnaf, iş yeri kiralarının artış oranının konutlardaki gibi sınırlandırılmasını istedi.

Ekleme: 24.01.2023 11:55:05 / Güncelleme: 24.01.2023 11:59:00 / Röportaj / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İş yeri kira oranındaki artışların bellerini büktüğünü, iş yapamaz duruma getirdiğini vurgulayan Batman'daki esnaf, kira artışlarındaki fahiş zamlara artık 'dur' denilmesini istediklerini ifade etti.

Konut fiyatlarındaki artış oranının sınırlandırılmasını olumlu karşıladıklarını belirten esnaf Abdülkadir Altsoy, bu durumun kiracılar ile mülk sahiplerinin karşı karşıya gelmesini engelleyeceğini söyledi.

 

Abdülkadir Altsoy

"Mülk sahipleri esnafı mağdur ediyor"

"Hükümet keşke esnaf için iş yeri kiralarına da bir sınırlama getirseydi" diyen Altsoy, "Çünkü bugün piyasada birçok mülk sahibi fırsat kollayıp yüzde 50, yüzde 100 hatta yüzde 200 gibi fahiş oranda kira artışlarına gidiyor. Mülk sahipleri bu şekilde esnafı mağdur ediyor ve çoğu kişi işini bırakmak zorunda kalıyor. Zaten bir kriz ortamı var, mülk sahipleri de bunu yapınca piyasa daha da kötüye gidiyor. Hükümetten isteğimiz esnaf için de kira artışlarının kanun ile sabitlemesidir." ifadelerini kullandı.

Bünyamin Alkan

"Denetleme olursa kimse kafasına göre zam yapamaz"

Bu yıl iş yeri kira fiyatlarına çoğu mülk sahibinin yaklaşık yüzde 100 zam yaptığını aktaran esnaf Bünyamin Alkan, "Buna birilerinin dur demesi lazım. Konut ve iş yeri kiralarındaki artıştan şikâyetçiyiz. Kira fiyatlarında en fazla yüzde 30 gibi bir zam olması beklenilirken yüzde 100, hatta yüzde 200 zam yapanlar var. Bizim gibi birçok komşumuz bu konu hakkında mağdur olmaktadır. Devlet kira artışlarına bir sınırlandırma ve denetleme yaparsa iyi olur. Denetleme olursa herkes kafasına göre kiralara zam yapmaz." dedi.

Ferhat Oğuz

"Böyle giderse birçok esnaf iş yerini kapatacak"

Kira artışlarına sınırlandırma getirilmesi gerektiğine işaret eden Ferhat Oğuz, "Çünkü kiralar 7-8 bin liradan 14 bin liraya çıktı ve daha da üstünde yapanlar var. Kira artışları böyle giderse birçok esnaf iş yerini kapatacaktır. Hükümet bu konu ile ilgili bir şeyler yapması lazım. Kira artışlarına yüzde 15 sınırı getirilsin. Çünkü kâr oranlarımız çok azalmış durumda. Müşteriler artık istedikleri ürünleri artan fiyatlar yüzünden alamıyor. Devletten talebimiz, dükkân ve iş yerlerine de kira artışıyla ilgili bir sınırlandırma getirmeleridir." diye konuştu.

Rıdvan Ekinci

"Esnaf borcu borçla kapatıyor"

Birçok esnafın mülk sahiplerine borçlu olduğunu, kiralarını ödeyemediğini vurgulayan Rıdvan Ekinci ise şunları söyledi:

"Devlet ev kiraları için yüzde 25 bir artış oranı belirledi. Esnaf olarak aynısının dükkân ve iş yerleri için de geçerli olmasını istiyoruz. Hatta evler için yüzde 25 zam fazla ama dükkânlar için normal. Hatta yıllık yüzde 20 zam ile sabitlense iyi olur. Şu anda birçok dükkân sahibi mülk sahiplerine borçlu, bir kirayı ödeyen diğer kirayı ödeyemiyor. Sonrada borç alıp kiralarını veriyorlar. Çünkü 7 bin lira olan kiralar 15 bin, 15 bin olanlar ise 25-30 bin civarında artırılmış durumda ve halen de yükseltenler var. Kira artışları yüzünden bir ay içerinde 4 esnafın iş yerini kapatmak zorunda kaldığını biliyorum. Devlet en çok yüzde 25 artışı geçmemek şartıyla dükkan ve iş yerini sabitlesin ve bunu takip edip denetlesin."(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler