Aliyev: Karabağ'daki Ermenilerin hakları yasalarımızla güvence altında

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde Karabağ'da yaşayan Ermenilerin haklarının Azerbaycan yasalarıyla güvence altında olduğunu vurguladı.

Ekleme: 24.01.2023 00:25:05 / Güncelleme: 24.01.2023 00:25:05 / Dünya
Destek için 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i aradı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre telefon görüşmesinde Blinken, Azerbaycan topraklarındaki Laçin Koridoru'ndaki durumdan duyduğu kaygıyı dile getirdi.  Blinken, ABD'nin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine olan bağlılığını dile getirdi ve barış anlaşması müzakerelerine desteğini dile getirdi.

Laçın-Hankendi yolunda herhangi bir ablukanın bulunmadığını kaydeden Aliyev ise 12 Aralık 2022'den bu yana yaklaşık 980 aracın bu yoldan geçişine izin verildiğini, bunların 850'den fazlasının Rus barış güçlerine, 120'sinin Uluslararası Kızıl Haç'a ait olduğunu söyledi.

Aliyev, ayrıca Karabağ'da yaşayan yaklaşık 90 hasta ve tıbbi yardıma muhtaç kişinin Uluslararası Kızılhaç Komitesi aracılığıyla Ermenistan'a götürüldüğünü vurguladı.  Aliyev, tüm bunların Laçın-Hankendi yolunun Azerbaycan tarafından kapatılmadığını kanıtladığını söyledi.

Rus barış güçlerinin geçici olarak konuşlandığı Azerbaycan topraklarındaki Azerbaycan'ın maden yataklarının yasadışı olarak işletilmesinin durdurulması gerektiğini vurgulayan Aliyev, ayrıca bu bölgelerde Azerbaycan tarafına sürekli izleme ve denetleme imkanının sağlanması gerektiğini kaydetti.

Aliyev, Ermenistan'ın 2021'de ürettiği mayınların Laçin yolu kullanılarak yasa dışı olarak taşındığını söyledi.

Ülkesinin barış sürecine ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine bağlı olduğunu kaydeden Aliyev, Azerbaycan'ın Karabağ ekonomik bölgesinde yaşayan sivil Ermeni nüfusun hak ve güvenliğinin Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlarıyla güvence altına olduğunu vurguladı. (İLKHA)