Konuyla ilgili bugüne dek yapılmış en kapsamlı çalışmalardan biri olan araştırmada 119 bin 315 kişinin yeme alışkanlıkları 36 yıl boyunca takip edildi.
Bu kişilerin verileri 4 temel beslenme önerisiyle karşılaştırıldı: Sağlıklı Beslenme İndeksi, Alternatif Akdeniz Diyeti, Sağlıklı Bitki Temelli Diyet İndeksi ve Alternatif Sağlıklı Beslenme İndeksi.
Araştırmacılar bunlardan en az birine yakından bağlı kalmanın erken ölüm, kalp hastalıkları, kanser ve solunum yolu hastalıkları riskini azalttığını tespit etti.
Bu beslenme düzenleri arasında çeşitli farklılıklar olsa da hepsinde tam tahıllı yiyecekler, meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve baklagiller var.
Araştırmacılara göre bu 4 kalıp ABD'nin resmi Beslenme Yönergeleriyle de eşleşiyor.
Örneğin Sağlıklı Beslenme Endeksi, meyveler, sebzeler ve süt ürünleri de dahil olmak üzere tüm ana gıda gruplarını belirli miktarda içeriyor. Alternatif Akdeniz Diyeti ise meyveler, balıklar, kuruyemişlerin tüketimine dair öneriler sunuyor.
Sağlıklı Bitki Bazlı Beslenme İndeksi'nde de sebzeler ve kepekli tahıllar yer alıyor. Ancak sağlıksız bitki bazlı gıdalardan (rafine tahıllar ve yüksek şekerli gıdalar gibi) ve hayvan bazlı gıdalardan kaçınmak gerektiğini söylüyor.
Son olarak, Alternatif Sağlıklı Beslenme İndeksi, sebzelerden şekerli içeceklere kadar bir dizi gıdanın kronik hastalıklarla nasıl bağlantılı olduğunu ele alıyor.
Independent Türkçe, Science Alert, Harvard Üniversitesi