Görme engellilerin Kur'an aşkı engel tanımıyor

Şanlıurfa'da parmaklarıyla hissederek okuma yapan görme engellilerin Kur’an-ı Kerim’i okuma aşkı görenleri imrendiriyor.

Ekleme: 20.01.2023 16:50:05 / Güncelleme: 20.01.2023 16:50:05 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa İl Müftülüğü ve Haliliye İlçe Müftülüğünün ortak projesiyle açılan Engelli Koordinasyon Merkezinde görme engelli bireylere Kur'an-ı Kerim eğitimi veriliyor.

Kabartma yazılı (Braille alfabesi) ile parmaklarıyla hissederek Kur'an-ı Kerim öğrenen görme engellilerin mücadelesi takdir topluyor.

Kur'an okuduğunda huzur bulduklarını ifade eden görme engelliler, engellerini aşarak Kur'an'ı okuduklarını belirttiler.

Hiç kimsenin engeli var diye hedefinden vazgeçmemesi gerektiğini vurgulayan görme engelliler, insanın istediği zaman her şeyi aşacağını söylediler.

Kur'an okumada ilk başta zorlandıklarını ifade eden görme engelliler, Kur'an okumanın engel tanımayacağına dikkat çektiler.

"Öğrencilerimiz burada kabartma Kur'an öğreniyor"

Braille alfabesini öğrenmenin çok zor olduğunu söyleyen Şanlıurfa İl Engelli Koordinatörü Zeynep Akbaş, "Kabartma Kur'an-ı Kerim okutulan Şanlıurfa'da tek merkez burasıdır. Öğrencilerimiz burada kabartma Kur'an öğreniyor. Bütün kırtasiye malzemelerimiz Diyanet ve belediye tarafından karşılanıyor. Öğrencilerimiz bir araya gelip aile ortamı içerisinde sevgi ve muhabbetle Braille kabartmayı öğreniyor. Kabartma çok zordur. Tabiri caiz ise iğneyle kuyu kazmak gibidir. Öğrenciye bunu hissettirmek gerçekten çok zordur. Normalde 'şu kelimeye bakın' dediğimde bakılır ama Braille de öyle değil. Kullanılan malzemeler çok pahalıdır. Biraz ezildiğinde harfleri hissetmek zordur." dedi.

"Kur'an-ı Kerim gözlerine ışık olsun inşallah"

Şanlıurfa İl Engelli Koordinatörü Zeynep Akbaş

Görme engellilerin parmaklarıyla hissederek Kur'an okuduklarını belirten Akbaş, "Bu süreç, çok uzun ve zor bir süreçtir. Hissetmeye bağlı olarak hemen öğrenen de var. Bazılarının parmağı hiç hissetmiyor. Hissetmediği anda yorulup okuyamıyor. Buna rağmen pes etmediler. Allah'u Teâla, öğrencilerimin kalplerine bir Kur'an sevgisi koymuş. Dinlenip bir daha okuyorlar. Herkesin birkaç hatmi oldu. Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Bütün görme engelli arkadaşlara sesleniyorum; gelip bizim ailenin bir ferdi olsunlar. Kur'an-ı Kerim gözlerine ışık olsun inşallah. Bir yol edinip Kur'an'ı öğrensinler inşallah." diye konuştu.

"İnsan Kur'an okuduğunda içi ferahlıyor"

Zemzem Sılıv

Kur'an okumanın çok güzel bir duygu olduğunu belirten Zemzem Sılıv, "Kur'an okumak güzel ve mükemmel bir duygudur. İnsan Kur'an okuduğunda içi ferahlıyor. Okudukça okuyasım geliyor. 'Ben görme engelliyim, nasıl Kur'an okuyacağım?' demiştim. Görme engellilerin okuyabileceği bir Kur'an'ın olup olmadığını düşünüyordum. Kur'an ve Braille alfabesini öğrendim. Kabartmalı Kur'an'a dokunduğumda nasıl okuyacağımı bilemedim. Görme engelim olmasına rağmen çok şükür başardım. İlk başta zorlandım, daha sonra kolay geldi. Şu an su gibi okuyabiliyorum. Bir ayda Kur'an okumayı öğrendim. Hiç kimse 'Ben görme engelliyim yapamam' demesin. İnsan yeter ki istesin her şeyi yapar.

Bana Kur'an'ı öğretenlere çok teşekkür ederim. Hoca güzel anlatınca derste güzel oluyor." ifadelerini kullandı.

"Kur'an'a 16 günde geçtim"

Mehmet Kaplan

Fetih Suresi'nin kendisini etkilediğini vurgulayan Mehmet Kaplan, "İlk başta görme engelli olmamı kabullenemedim. Artık yapamayacağımı zannettim.  Fetih Suresi'ni okumayı çok istiyordum. Artık Kur'an okumayı öğrendim. Kur'an'ın mealini de okuyorum. Hiç kimse yapamayacağını zannetmesin. Her zaman bir uğraş içinde olsunlar. İnsan Kur'an okuduğu zaman sıkıntılarının gittiğini fark ediyor. Kur'an'daki Surelerin niçin indiğini bilip ona göre okumalıyız. Kur'an'a 16 günde geçtim. Başarmak için Fetih Suresini okuyorum. Düşünceme göre herkes Fetih Suresi'ni okuyabilsin diye kısa bir suredir. Dünya ve ahiret mutluluğu için Mülk Suresi, zenginlik için Vakıa Suresi ve korunmak için Ayet El Kürsi okuyorum. Kur'an-ı Kerim okumak engel tanımaz." diye konuştu.

"Engelliyiz, bir şey yapamayız demesinler"

Esra Deniz

Kur'an okuduğunda dertlerinin azaldığını ifade eden Esra Deniz, "Kur'an okumak rahatlatıyor. Sanki bir hafifleme hissediyorum. Huzur veriyor. Diğer arkadaşlarım 'engelliyiz, bir şey yapamayız' demesinler. Gelip mücadele etsinler. Kur'an'ı hemen öğrendiğimi söyleyemem. Baya zorluk çektim. Her şeyde ilk başta zorluk çekiyoruz, daha sonra alışıyorsun. Kur'an okuyunca bütün dertlerim azalıyor." ifadelerini kullandı.

"Kur'an öğrenmeyi çok istiyordum"

Muhammed Yağmurlu

Muhammed Yağmurlu ise "Kur'an eğitimi alıyorum. Burayı geldiğimden beri seviyorum. Kur'an öğrenmeyi çok istiyordum. Kur'an öğrenirken heyecanlanmıştım. Kur'an'ı Allah rızası için okuyorum." dedi. (İLKHA)

İlgili Galeriler