Ukrayna: Putin’e karşı titremeyi bırakıp son adımı atma zamanı

Ukrayna, Moskova ile gerginliğin tırmanmasından korkan bazı liderlerin tereddütleri ışığında, Batılı müttefiklerinden kendisine tank tedarik edilmesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den ‘korkulmaması’ yönündeki talebini yineledi.

Ekleme: 20.01.2023 10:36:53 / Güncelleme: 20.01.2023 10:43:05 / Dünya
Destek için 

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Tabu yok. Washington’dan Londra’ya, Paris’ten Varşova’ya bir şey söyleniyor: Ukrayna'nın tanklara ihtiyacı var. Bu savaşı düzgün bir şekilde bitirmenin anahtarı. Putin’e karşı titremeyi bırakıp son adımı atma zamanı.”

Öte yandan Kremlin, Batılı ülkelerin Rusya topraklarının derinliklerini hedef alabilen uzun menzilli silahların Ukrayna’ya teslim edilmesinin Moskova ile Kiev arasındaki çatışmada tehlikeli bir tırmanışa yol açacağı konusunda uyardı.

Aynı bağlamda, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ortak açıklama yaptı.

Söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Halihazırda askeri yardım sağlamış veya sağlamayı planlayan tüm ortak devletlere, Ukrayna’nın kendini savunma yeteneğini güçlendirmeye yönelik pratik katkılarını önemli ölçüde güçlendirme ve yardımlarını niteliksel olarak yeni bir düzeye getirme çağrısında bulunuyoruz.”

Açıklamada iki bakan, aralarında Türkiye ve Almanya’nın da bulunduğu 12 ülkenin Leopard tankına sahip olduğuna değindi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise, NATO müttefiklerinin Kiev’e muharebe tankları teslim etme konusundaki isteksizliğini eleştirerek, Almanya’ya atıfta bulundu.

Davos Zirvesi olarak da bilinen 53. Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın da yer aldığı bir panelde konuşan Zelenskiy şunları söyledi;

“Ortaklarımıza tekrar teşekkür etmek istiyorum. Ancak aynı zamanda, ‘bir başkası tanklarını paylaşırsa, ben de vereceğim’ demememiz gereken zamanlar vardır. Bunun izlenecek doğru strateji olduğunu düşünmüyorum.”

Şarkul Avsat