RECEP ARSLAN / BURSA Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in, "Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan’a eriştir" diye dua ederek karşıladığı mübarek üç aylar, 23 Ocak Pazartesi günü başlıyor. Recep ayında, Regaip ve Mi'râc; Şaban ayında Berat; Ramazan ayında ise Kadir Gecesi gibi dört ayrı geceyi içinde barındıran üç aylar, dua ve yakarışların Allah'a arz edilmesi, pişmanlık gözyaşlarıyla günahların yıkanması, yapılan ibadet ve taatlere verilen sevabın katlanması bakımından kaçırılmayacak bir fırsattır.
Perşembe’yi cumaya bağlayan gecede idrak edilecek olan Regaip Kandili ile ilgili değerlendirmede bulunan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Mehmet Şenlik, Üç aylar mübarek aylardır. Kurtuluş, istiğfar, arınma ve tövbe mevsimidir. Mübarek gün ve gecelerin oluşu nedeniyle Üç ayların kıymetli olduğunu söyledi.
"ORUÇ TUTMAKLA NEFSİMİZİ RAMAZAN AYINA ADAPTE EDİYORUZ"
Gelecek haftada Recep ayının başlamasıyla Üç ayların gireceklerini belirten Şenlik, "Recep ayındaki asıl en önemli faktörün ilk Cuma gecesi hem hayırlı olması hem de Regaip gecesi iki hayırlı gecenin birleşmesiyle meydana geliyor. Şaban ayının 27'nci gecesinde Miraç Kandili vardır. Şaban ayının 15'nde Beraat Kandili vardır. Ramazan ayının son 10 gecesinde Kadir Gecesi vardır. Bu aylar faziletini bu gecelerden dolayı almıştır. Üç ayları komple ibadetle geçirmek mümkün olmasa da çıtayı biraz daha yükseltmek gerekiyor. Yavaş yavaş Ramazan ayına hazırlık yapmak gerekiyor. Recep ayına girildiğinde artık bu mevsime girmiş oluyoruz. Oruç tutmakla nefsimizi Ramazan ayına adapte ediyoruz. Şaban ayında biraz daha ibadetlerimizi artıracağız." dedi.
"KUR-AN-KERİM'İ ÜÇ AYLAR MEVSİMİNDE DAHA ÇOK OKUMAMIZ GEREKİYOR"
Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Recep ayında oruç tutmaya başladığını belirten Şenlik, "Özellikle kandil gecelerinde, pazartesi ve perşembe günlerinde oruç tutmaya dikkat etmiştir. Şaban ayının ilk 15 gününü oruç tutarak geçirmiş. Ama Şaban ayının son 15 gününü oruç tutmamış. Çünkü bünye biraz toplanıp daha güçlü bir şekilde Ramazan ayına girsin. Güçsüz bir şekilde Ramazan ayına girerse bu defa Ramazan orucunu tutamaz olur. Çünkü Ramazan ayı çok faziletli bir aydır. Bir yılı tamamı oruç tutmak Ramazan ayının bir gününe bedel değildir. Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Recep, Şaban ve özellikle Ramazan ayının son 10 gecesinde daha çok ibadete yoğunlaşmıştır. Kadir Gecesi'ni bulmak için gece gündüz ibadet etmiştir. Üç aylar mevsiminde daha çok Kur-an-ı Kerim okumuştur. Ramazan ayı kıymetini Kadir Gecesi'nden alıyor. Kadir Gecesi de kıymetini Kur-an-ı Kerim'den alıyor. Kur-an-Kerimi üç aylar mevsiminde daha çok okumamız gerekiyor. Günahlarımızdan arınmak için istiğfarda bulunmamız gerekiyor." diye belirtti.
"RAMAZAN AYINI ARZULAMAK GEREKİR"
Oruç tutma imkânı olanların Recep ve Şaban ayında Ramazan ayı gibi tüm ayı oruçlu geçirmeleri değil de haftada 2 gün oruç tutmalarını tavsiye ettiklerini söyleyen Şenlik, "Bazı kardeşlerimiz üç ayların tamamında oruç tutarlar. Bu hareket Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sünnetine uygun değildir. Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) buyurmuş ki; Şaban ayının son gününü iftar ediniz ki Ramazan ayına daha güçlü giresiniz. Allah bu Üç aylar mevsiminde bize arınma ve fırsatlar vermiştir. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Recep ayına girildiğinde; Allah'ım Recep ve Şaban'ı bize bereketli kıl, bizi sağ-salim Ramazan’a kavuştur. Ramazan ayını arzulamak gerekir. Çünkü kurtuluş ve arınma ayıdır." diye konuştu. (İLKHA)