Motosikletli kuryeler: Sürücülerden saygı bekliyoruz, bizler de trafikte varız!

Ekmeğini trafikte iki tekerlek üzerinde mesai yaparak kazanan motosikletli kuryeler, sürücülerden empati ve fark edilmeyi bekliyor.

Ekleme: 18.01.2023 18:30:18 / Güncelleme: 18.01.2023 18:36:54 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

Siparişlerini yetiştirmek için adeta zamanla yarışan motosikletli kuryeler, mesailerinin büyük çoğunluğunu trafikte geçiriyor. Her gün kaza yapma riskiyle karşı karşıya kalan motosikletli kuryeler, bir yandan hava şartlarıyla mücadele ederken diğer yandan da trafikte mücadele veriyor.

Son yıllarda kuryelik hizmetinin yaygınlaşması ile motosikletli kurye sayısı yüz binleri bularak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Ekmek parası kazanmaya çalışırken ölümle burun buruna gelen kuryeler, trafikte kaldıkları her saat kaza riskiyle karşı karşıya kalıyor. Meydana gelen kazalarda bazen yaralanmalar bazen de can kayıpları yaşanabiliyor. 2022'de meydana gelen motosiklet kazalarında yaklaşık 60 motosiklet sürücüsünün hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

İstanbul'da faaliyet yürüten İstanbul Motosikletli Kuryeler Derneğinin üyeleri, İLKHA muhabirine konuştu.

"Nereden nereye gideceğimizi kader belirliyor, gittiğimiz yollarda neler yaşayacağımızı bizler bile bilemiyoruz"

Kuryelerin trafikte günde ortalama 300-400 kilometre yol yaptıklarını belirten İstanbul Motosikletli Kuryeler Derneği Saymanı Barış Keskin, "Trafikte bin bir türlü şeyle karşılaşıyoruz. Nereden nereye gideceğimizi kader belirliyor, gittiğimiz yollarda neler yaşayacağımızı bizler bile bilemiyoruz. Maalesef 'katil bariyer' olarak adlandırdığımız bariyerler çok can almaktadır. Biz motorcular olarak 'katil bariyerlerden' çok şikayetçiyiz. Bazıları için çok ufak bir şey olmasına rağmen 'katil bariyer' bizler için çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. Maalesef şerit çizgileri kazınmadan üzerine boya atıldığında yağışlı, karlı havalarda veya kaygan zeminlerde düşmemize, yaralanmamıza hatta ölmemize sebep olmaktadır. Araçlar sinyal verdikten sonra direk şeride girerek bizi hiçe sayabiliyorlar. Ama motosikletlilerin araçlar gibi aniden durma şansı yoktur. Trafikte, 'sinyal verdim, yok hakkı bana ait' diye bir kanun da yoktur. Araç sürücülerinden saygı istiyoruz, bizler de trafikte varız.  Bizler de trafikte can taşıyoruz. Yeri geldiğinde hayat kurtaracak ürünler, yetişmesi gereken evraklar taşımaktayız." diye konuştu.

Barış Keskin

"İlk yardım, ileri sürüş eğitimi ve ekipmanların motosiklet kullanıcıları için zorunlu hale gelmesi gerekiyor"

Trafiğe eğitimsiz çıkılmaması gerektiğini belirten Keskin, "İleri sürüş eğitimi olmadan, tecrübe olmadan trafiğe çıkılmasını istemiyoruz. İlk yardım, ileri sürüş eğitimi ve ekipmanların motosiklet kullanıcıları için zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Kask ve ekipman daima hayat kurtarır. Motorcu dostlarımdan istediğim, lütfen kask olmadan motora binmeyin." dedi.

Yılmaz Yıldırım

"Yağmur, kar, kış bizim çalışma şartlarımızı oldukça zorluyor"

Yaklaşık 25 yıldır motosikletli kuryelik yaptığını dile getiren Yılmaz Yıldırım, genç kuryelere tavsiyelerde bulundu. Yıldırım, "Biz de gençken çok hızlı motor sürüyorduk, gözü kara gidiyorduk. Bunlar zamanla olacak şeyler, insanlar bilinçlenecekler. Gençlere tavsiyem; saygılı olsunlar, hiçbir iş kendi canlarından ve ailelerinden önemli değildir. Burada işveren kısmında sıkıntı var, işverenler 'biz bu adama aynı para ile nasıl daha çok paket attırırız' derdindeler. İşverenler bunu yapmasın. Kuryeler de kendilerinin o yönde sömürülmesine izin vermesinler. Eğer daha çok kurye lazımsa şirketler daha çok kurye alsın. Yağmur, kar, kış bizim çalışma şartlarımızı oldukça zorluyor. İster istemez gecikmeler yaşanacak çünkü trafik yavaşlıyor. Herkes gibi biz de yavaşlamak zorundayız. Bu konuda kişinin iyi niyetli olması, empati yapabilmesi onlara kalmış bir şey. Motorcu arkadaşlarım! Patron veya sipariş isteyen istediği kadar 'acil' desin hiç önemli değil; yollarına yavaş yavaş devam etsinler." şeklinde konuştu.

Hasan Ceylan

"Araçların bize biraz saygılı olmasını istiyoruz"

22 yıldır kuryelik yaparak geçimini sağladığını söyleyen Hasan Ceylan, "Bu camiada çok kazalar gördük, çok arkadaşımızı kaybettik. Araçların bize biraz saygılı olmasını istiyoruz. Bir de asfaltlarda dökülen beyaz şeritlerin kazınarak tekrar dökülmesini istiyoruz. Kazımadan döktükleri için lastiğimiz kayarak kazaya sebebiyet veriyor. İnsanlardan biraz daha saygı istiyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)