Doç. Dr. Öğr. Üyesi Karakuş: Kadınlar güzel eğitilirse toplum ve nesiller muhteşem olur

Doç. Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Karakuş, İslam öncesi kadına verilen değer, Kur'an'ın inmesiyle birlikte kadının yücelmesi ve günümüzde kadının düştüğü durumuna dair önemli açıklamalarda bulundu.

Ekleme: 18.01.2023 18:20:10 / Güncelleme: 18.01.2023 18:21:23 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için 

İslam öncesindeki toplumlarda asla kadın diye bir olgu olmadığını, kadının onlar için sadece bir obje, hizmetçi olduğunu belirten Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Doç. Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Karakuş, günümüzde ise kurumsal olarak meydana gelen dinin mensuplarının oluşturduğu kadın modelinin Kur'an'ın öngördüğü model olmaktan çok uzaklaştığına dikkat çekti.

Tefsir, hadis, kelam, sahasında Hazreti Aişe annemizden itibaren kadınların, erkeler kadar eğitilebilmesi durumunda günümüzdeki nesillerin çok farklı olabileceğine dikkat çeken Karakuş, o zaman kadınların da kötülükleri yok etmek için erkelerle beraber aynı safta mücadelenin içinde olabileceklerini kaydetti.

"İslam öncesi toplumların gündemlerinde asla kadın diye bir olgu yoktu"

Karakuş, "Kur'an'ın indiği dönemden önce kadın algısına bakmak ve İslam'ın kadına verdiği değeri bu açıdan değerlendirmek gerekiyor. Kur'an'ın indiği dönemde Hicaz bölgesinde Yahudilik vardı ve Yahudi erkekler sabah kalktığında 'Beni kadın olarak yaratmadığın için Allah'ım sana teşekkür ederim' şeklinde başlar ve gündemlerinde asla kadın diye bir olgu yoktu. Kadın onlar için sadece bir obje, hizmetçiydi. Günümüzde olduğu gibi kadın bir reklam aracı, hiç alakası olmayan reklamlara çıkar, satış aracı, meta haline dönüşür. Kur'an'ın indiği Mekke dönemi de aynı şekilde kadının adının okunmadığı bir toplum, sınırsız evlilik, kız çocuklarını cariye olması endişesiyle çocukken öldüren bir toplum, o dönemde böyle bir kadın algısı vardı." dedi.

"Allah, Kur'an'da kadına erkekle aynı hukuki statüyü tanıyarak hitap etti"

Kur'an'ın indiği andan itibaren kadını ve erkeği asla ayırmadığını ve aynı hukuki statüyü tanıyarak hitap ettiğini ifade eden Karakuş, "İslam'ın insana bakışı nedir? Sorusunu sorup cevabını aldığımızda kadına bakışını ortaya koymuş oluruz. Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesellem'in hayatına bakıyoruz eşleri var, onlardan Hazreti Aişe çok önemli bir âlime, Hazreti Hafsa annemiz çok önemli bir âlime kendi özel Mushaf'ı ve tefsiri olan bir annemiz. Ümmü Seleme ve diğer annelerimiz ahlakta, edepte birer örnek, onlara baktığımızda bir Müslüman kadın eğitiminin nasıl olması gerektiğini görebiliyoruz ama maalesef Hazret Peygamberden sonraki dönemlere baktığımızda Hazreti Aişe annemizin seviyesinde olmasa bile çok önemli kadın âlimler görmüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Adet, örf, kültürel anlayışlar devreye girerek kadın hayattan çıkarılmıştır"

Kurumsal olarak meydana gelen dinin mensuplarının oluşturduğu kadın modelinin Kur'an'ın ön gördüğü model olmaktan çok uzaklaştığına dikkat çeken Karakuş, "Tefsir, hadis, kelam, sahasında Hazreti Aişe annemizden itibaren kadınlarda Allah'ın öngördüğü gibi erkeler kadar olabilseydi böyle mi olurdu? Kadınlar ve erkekler birbirlerinin dostudurlar, iyiliği ikame ederler, kötülükleri yok etmek için beraberce mücadele ederler. Ayet çerçevesinde kadınlarda bu ilim ve iıfan işlerinde olsalardı bu günkü anlayışımız böyle mi olurdu? Asla böyle olmazdı. Kur'an, erkeğin eğitiminin ne kadar önemli olduğunu söylüyorsa kadının da eğitiminin önemli olduğunu bizlere gösteriyor. Adet, örf, kültürel anlayışlar devreye girerek kadın hayattan çıkarılmıştır." açıklamasını yaptı.

"Kadınlar güzel eğitilirse nesiller muhteşem olur"

Günümüzde maalesef erkekleşmiş kadınları ve kadınlaşmış erkeklerin konuşulduğuna dikkat çeken Karakuş, "Kadın toplumun mayası, anası, temelidir, kadınlar yetiştirir nesilleri. Kadınlar güzel eğitilirse toplum, nesiller muhteşem olur, ümitle bakabiliriz. Keşke Hazreti Peygamber Efendimiz Aleyhisselatu Vesselam'ın tertemiz eşlerinin seviyesinde âlim kadınlar yetiştirseydik 15 asırdan bu yana.  Bize çok farklı bir hayat sunacaklardı, bundan kesinlikle eminiz. Allah kızları birinci plana çıkarıyor ve pozitif ayırımcılık yapıyor, çünkü onlar toplumun mimarlarıdır. Hazreti Peygamber: 'kim 3 tane kız çocuğu olur ve onları güzelce yetiştirirse Allah'ta ona cenneti verir.' Diyor. Cennet anahtarıdır kız çocuklarımız tabi ki en güzel şekilde eğitilecekler, Edep, ahlak, hayâ, ilim, Allah, Peygamber sevgisi öğretilecek. Bu öğretildiği zaman karşımıza bir Müslüman modeli çıkacak." diye kaydetti. (İLKHA)