Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Rus güçlerin konuşlandığı topraklardaki doğal kaynaklarımız sömürülüyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rus barış güçlerinin geçici olarak konuşlandığı Karabağ topraklarında Azerbaycan'ın doğal kaynaklarının yasa dışı sömürüsünün durdurulması ve suç unsurlarının oradan çekilmesi çağrısında bulundu.

Ekleme: 18.01.2023 16:09:46 / Güncelleme: 18.01.2023 16:09:46 / Dünya
Destek için 

Aliyev, Davos'ta Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile bir araya geldi.

Görüşmede Nauseda, geçen yılki Azerbaycan'a ziyaretinde ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda kapsamlı görüşmelerde bulunduklarını hatırlattı. 

Görüşmede bölgesel konular, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesi ve barış anlaşmasına ilişkin müzakere süreci ile Azerbaycan topraklarında Laçın-Hankendi yolunda yaşananlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Aliyev ise Ermenistan'ın uluslararası toplumu yanıltmak için Laçin yolundaki olayları manipüle ettiğini ve yanlış bilgilere dayanarak yolun kapatıldığını iddia ettiğini hatırlattı. Aliyev, yolun sivillere ve sivil eşya geçişine açık olduğunu, Uluslararası Kızılhaç Komitesi hattıyla insani yardım malzemelerinin serbest dolaşımının sağlandığını bildirdi.

Aliyev, Rus barış güçlerinin geçici olarak konuşlandığı topraklarda Azerbaycan'ın doğal kaynaklarının yasa dışı sömürüsünün durdurulması ve suç unsurlarının oradan çekilmesinin önemini vurguladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Ermenistan tarafının iki yılı aşkın süredir Laçin yolunu mayın, silah ve personel nakliyesi için kullandığını kaydetti.

12 Aralık'ta Azerbaycan çevreci sivil toplum kuruluşlarından bir grup aktivist, Karabağ'da Laçin-Şuşa yolunda, Rus barış gücü birliğinin geçici olarak konuşlandığı topraklarda doğal kaynakların yasa dışı olarak kullanılmasına karşı protesto eylemi başlattı. Çadırlar kurarak, "kaçak çıkarımda artış gözlenen" Gyzylbulag ve Damirli maden yataklarına girmelerine izin verilene kadar ayrılmayı düşünmediklerini bildirdiler.

Erivan, bunun bir provokasyon olduğunu savundu ancak Bakü, protesto eyleminin amacının herhangi bir yolu kapatmak olmadığını, sivil araçların her iki yönde de serbestçe hareket edebildiğine dikkat çekti. (İLKHA)