Başkalarını mağdur etmeyin RANDEVUNUZA GİTMEYECEKSENİZ İPTAL EDİN

Son aylarda hastanelere ulaşmak oldukça zor bir hal almış durumda. Bunun nedenlerinden biri de randevu alıp randevusunu iptal etmeyip randevusuna gitmeyen vatandaşlar. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ayda yaklaşık dört vatandaştan biri aldığı randevusuna gitmiyor. Randevu mağduriyetleriyle ilgili mikrofonlarımıza konuşan vatandaşlar, ‘randevunuza gitmeyecekseniz iptal edin’ çağrısında bulundu.

Ekleme: 17.01.2023 05:00:24 / Güncelleme: 17.01.2023 05:01:02 / manşetler
Destek için 

DOĞRUHABER

Sokakta mikrofon uzattığımız vatandaşlar hastanelerden randevu alamamaktan şikayetçi. Randevu yokluğunun belki de en büyük sebebi randevu alıp randevusuna gitmeyen hastalar oluyor. Günde yüzbinlerce kişi aldığı randevuya gitmiyor. Konuyla ilgili sıkıntılarını aktaran vatandaşlar, gidilmeyen randevuların iptal edilerek hastaların mağdur edilmemesi çağrısında bulundular.

RANDEVU ALMAK NEREDEYSE İMKÂNSIZ OLMUŞ

Yaşadığı sıkıntılarla ilgili mikrofonlarımıza konuşan bir vatandaş, “İstediğimiz zaman randevu almakta zorluk yaşıyoruz. Göz, diş, dahiliye, ortopedi servislerinden randevu almak neredeyse imkânsız olmuş. Çoğu zaman randevu bulamadığımızdan acile gitmek zorunda kalıyoruz. Ama maalesef acillerde de gerekli tedaviyi alamıyoruz. Çünkü gittiğiniz doktor çoğu zaman konunun uzmanı değil.” İfadelerini kullandı.

BAZEN ARIYORUZ HATTI BİLE DÜŞÜREMİYORUZ

Uzun süre randevu alamamaktan şikayet eden bir diğer vatandaş da “Uzun zaman sonralarına randevu veriliyor. Özellikle birçok hastalık için en son gün için yani iki hafta sonrasına randevu veriliyor. O süreye kadar hastalar perişan oluyor. Bazen arıyoruz hattı bile düşüremiyoruz. Saatlerce randevu için beklediğimiz oluyor ve hattı düşürmeyi başarsak da randevu bulamıyoruz.” dedi.

BİRÇOK DEFA BİR İKİ AY SONRASINA RANDEVU VERİLDİĞİ OLUYOR

Randevusuna gitmeyen hastaların vatandaşları mağdur ettiğini söyleyen bir diğer dertli vatandaşımız ise, “Birçok defa bir iki ay sonrasına randevu verildiği oluyor. Sıra çok, yoğunluk çok. Randevusuna gitmeyen hastalar çok. Maalesef korona ve sonrası dönemde hastanelerden hiçbir verim alamıyoruz.” şeklinde konuştu. 

HASTANEYE GİTMEK OLDUKÇA ZORLAŞMIŞ DURUMDA

Randevusuna gitmeyip iptal etmeyenlere gelen cezaya dikkat çeken bir diğer vatandaş da “Randevu alıp gitmeyen milyonlarca vatandaş yüzünden hastaneye gitmek oldukça zorlaşmış durumda. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın randevusuna gitmeyenlere 15 gün randevu verilmeyeceğini söylemesi üzerine biraz düzelme oldu sanki. İnşallah daha da iyi olacak.” İfadelerini kullandı. 

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN MHRS'DE RANDEVU SORUNUNA KARŞI 2 YENİ UYGULAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Merkezi Hekim Randevu Sisteminde (MHRS) randevu sorunlarının önüne geçmek amacıyla 2 yeni uygulamayı başlattıklarını bildirdi. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "MHRS randevu sorunları, beklenen iyileşme sağlanıncaya dek, odaklanacağımız bir numaralı konudur. Sistemde oluşan gereksiz yük artışı ve vakit kaybına karşı iki uygulama başladı. Zamanın kullanımında karşılıklı bir başarı, bizi şu an hayal edilemeyen noktalara götürebilir." ifadesini kullandı. Bakanlığın yazılı açıklamasında da iki yeni uygulama hakkında bilgi verildi. Buna göre, MHRS üzerinden randevu alıp gitmeyen ve iptal de etmeyen kişiler, 15 gün süreyle tekrar aynı branştan randevu alamayacak. Ayrıca aldığı randevunun öncesinde aynı branşta muayene olan ve bu nedenle randevusu boş geçtiği saptanan kişiler için de aynı durum geçerli olacak. Bu iki uygulamayla, hastaların MHRS randevuları konusunda zorluk yaşamasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

RANDEVUSUNA GİTMEYENLERİN ORANI YÜZDE 21

Açıklamada ayrıca MHRS üzerinden randevu alıp gelmeyenlerin oranının son 1 ayda yüzde 21 olduğu bildirildi. Bunun muayene ihtiyacı olan hastaların hekime erişiminde engel oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yeni uygulama kapsamında MHRS üzerinden randevu alındığında vatandaşların karşısına 'Sayın vatandaşımız, randevunuza gitmeme veya gitmeyeceğiniz randevunuzu iptal etmeme durumunda aynı branştan tekrar randevu almanız ancak 15 gün sonra mümkün olacaktır' uyarısı çıkıyor. Randevulara gidemeyecek hastaların, randevusunu iptal etmesi diğer hastalara yer açılması yönünden önem taşıyor. Sistemde hem internet sitesi üzerinden hem de SMS ve sesli arama yoluyla randevu hatırlatma veya iptal servisleri bulunuyor."

GELİNMEYEN HASTANE RANDEVUSU ORANI DÜŞTÜ

Sağlık Bakanı Koca, iptal edilmediği halde gelinmeyen randevuların oranının gerilediğini belirterek, "Azalan orana rağmen, 1-10 Ocak'ta iptal edilmeden gelinmeyen randevuların sayısı 705 bin." bilgisini verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından, hastane randevularına ilişkin paylaşımda bulundu. Randevusuna hassasiyet gösterenlere teşekkürlerini ileten Bakan Fahrettin Koca, şunları kaydetti: "İptal edilmediği halde gelinmeyen randevuların oranı aralık ayının ilk 10 gününde yüzde 19,9'a kadar geriledi. 1-10 Ocak arasında bu oran yüzde 13,6'ya düştü. Azalan orana rağmen, 1-10 Ocak'ta iptal edilmeden gelinmeyen randevuların sayısı 705 bin."