Bilgisayar kullanırken vazgeçmeniz gereken 9 kötü alışkanlık

Bilgisayar kullanırken yaptığımız bazı şeyleri, her ne kadar alışkanlığa dönüşmüş olsa da, aslında kesinlikle yapmamalıyız. Bu yazımızda, bilgisayar kullanıcılarının kesinlikle vazgeçmesi gereken 9 alışkanlıktan bahsediyoruz.

Ekleme: 15.01.2023 21:31:51 / Güncelleme: 15.01.2023 22:03:40 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

Kullanıcının ve bilgisayarın faydasına olacak

Bilgisayarların artık günlük hayatımızın ayrılmaz birer parçası haline geldiğini herhalde hiç kimse inkar edemez. Bu nedenle, bilgisayarınızın sorunsuz çalıştığından ve mümkün olduğu kadar uzun süre dayandığından emin olmanız önemli. Yapılan araştırma ve anketlere göre, bilgisayarlarda yaşanan sorunların büyük bir kısmı kullanıcıların hatalı eylemlerinden kaynaklanıyor.

Düşük performansa ve veri ihlallerine yol açabilecek bu kötü bilgisayar alışkanlıklarından kurtulmak, bilgisayarınızın sağlığı için önemli bir ilk adım olabilir.

Birden fazla hesapta aynı parolayı kullanmak
Arabanızın, evinizin, ofisinizin veya spor salonu dolabınızın kilidini açmak için tek bir anahtarınız olduğunu hayal edin. Bu tek anahtarın çalınması durumunda, bunun ne kadar kötü bir fikir olduğunu anlarsınız. Aynı şey şifreleriniz için de geçerli.

Hatırlaması daha kolay olsa da, tüm hesaplarınızda aynı parolayı kullanmak, siber suçluların parolayı ele geçirmeleri durumunda tüm verilerinizi teslim etmeniz anlamına gelir.

İdeal olarak, her hesap için güvenli ve akılda kalıcı bir parola oluşturmanız gerekir. Böylelikle, parolalarınızdan biri ele geçirilirse diğer hesaplardaki hassas bilgileri kaybetmezsiniz. Ancak, muhtemelen bir düzine karmaşık şifreyi hatırlamakta zorlanacağınız için bir şifre yöneticisi kullanmayı da tercih edebilirsiniz. 

Çok sayıda sekmeyi açık tutmak
Tarayıcı sekmesi dağınıklığı, üretkenliği azaltan önemli bir etkendir ve RAM'iniz üzerinde gereksiz bir yük oluşturur. Açılan tüm bu sekmeler bilgisayarınızı yavaşlatabilir, pilinizin daha hızlı bitmesine sebep olabilir ve işinize odaklanmanızı engelleyebilir. Bu nedenle, cihazınızdan daha iyi performans almak ve üretkenliğinizi artırmak için sekme sayısını azaltmayı düşünebilirsiniz.

Kullanmadığınız sekmeleri manuel olarak kapatmak veya Chrome sekme yöneticileri eklentileri gibi bir sistem kullanarak açık sekmeleri organize etmek bu dağınıklığı gidermeye yardımcı olabilir. Çok sayıda sekmeyi açık tutmak gibi, aynı zamanda çok fazla uygulamayı aynı anda çalıştırmaktan da kaçınmanız, bilgisayarınızın bellek kaynaklarını korumanıza yardımcı olabilir.

Uygulamalar bazen arka planda çalışmaya devam edebildiğinden dolayı X'e tıklamak yeterli olmayabilir ve bu işlemleri sonlandırmak için Görev Yöneticisi'ni kullanmanız gerekebilir.

Bilgisayarın üzerine bir şeyler koymak
Klavyenizin üzerine bir şeyler koymak, dizüstü bilgisayarın hasar görmesine neden olabilecek yaygın bir hatadır. Ataş gibi küçük parçalar kolaylıkla klavyede sıkışabilir ve tuşlara basılmasını engelleyebilir. Dizüstü bilgisayarınızın üzerinde bulunan yiyecek parçacıkları mikroplar için üreme alanı oluşturabilirken, üzerine içeceklerin dökülmesi kalıcı hasara neden olabilir.

İdeal olarak, özellikle bir dizüstü bilgisayardan çalışıyorsanız, çalışma alanınızı temiz ve herhangi bir yiyecek veya içecekten uzak tutmanız tavsiye edilir. Masanızda yemek yemeniz veya içmeniz gerekiyorsa, bunları bilgisayarınızdan ve çevre birimlerinden uzak tutun. Kapağı kapatırken unutabileceğiniz ve ekrana zarar verebileceğiniz için klavyenizin üzerine kalem veya defter koymaktan da kaçınmalısınız. 

Güncellemeleri atlamak
Bilgisayarınızın işletim sistemi, bilgisayardaki tüm işlemlerinizin temelini oluşturur. Yazılım güncellemeleri; hata düzeltmeleri, güvenlik yamaları ve diğer yeni özellikleri taşıdığından dolayı bilgisayarınızın optimum ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için gereklidir.

Güncelleme bildirimleri genellikle uygunsuz zamanlarda gelse de, bunların hemen yüklenmesi veya kurulumun daha uygun bir zamana planlanması çok önemlidir. Bu sayede, sisteminizin güncel olduğundan, güvenlik açıklarından korunduğundan ve düzgün çalıştığından emin olabilirsiniz.

Bilgisayarı asla kapatmamak
Bilgisayarınızı kapatmak yerine uyku moduna geçiriyor olabilirsiniz. Bu yaklaşım, bilgisayarı yeniden başlatmaktansa kaldığınız yerden devam etmenizi sağlayarak size her gün birkaç dakika kazandırabilir. Ancak, bilgisayarınıza soğuması veya belleğini boşaltması için zaman tanımaz, bu da performansını ve kullanım ömrünü azaltabilir.

Bekleyen güncellemeleri yüklemek, hataları gidermek, arka plan işlemlerini durdurmak ve sistemin soğumasını sağlamak gibi işlemler için her gece bilgisayarınızı kapatmanız faydalı olabilir. Tüm bunlar, performansı artırmaya ve dizüstü bilgisayarınızın ömrünü uzatmaya katkıda bulunur.

Şüpheli kaynaklardan dosya indirmek
Bilinmeyen kaynaklardan dosya veya program indirmek, sisteminizi kötü amaçlı yazılımlara maruz bırakabilecek kötü bir bilgisayar alışkanlığıdır. Bu kötü amaçlı programlar bilgisayarınızı yavaşlatabilir, hassas bilgileri çalabilir veya tamamen kullanılamaz hale getirebilir. Bu nedenle, bir bağlantıya her tıkladığınızda veya web'den bir şey indirdiğinizde dikkatli olmalı ve kaynağa güvendiğinizden emin olmalısınız.

Resmi kaynakları aramak, incelemeleri aramak ve sitenin SSL sertifikasını kontrol etmek dahil, dosyaları çevrimiçi indirmeden önce kontrol edebileceğiniz birkaç şey vardır. Ayrıca, bilgisayarınızda kurulu olan antivirüs yazılımını güncellediğinizden de emin olmalısınız. Bu koruyucu yazılımlar (orijinal olmaları durumunda), ekstra bir koruma katmanı sağlar ve etrafta dolaşan kötü amaçlı programların tespit edilmesine yardımcı olur.

Dizüstü bilgisayarı havalandırılmayan yüzeylere yerleştirmek
Dizüstü bilgisayarınızı sık sık yatağınızın, kanepenizin veya yastığınızın üzerine koyuyor olabilirsiniz. Ancak bunun makinenize ciddi zararlar verebileceğini bilmelisiniz. Dizüstü bilgisayarınız kullanım sırasında ısı üretir ve bu ısı havalandırma boşluklarından dışarı atılır. Bu havalandırma delikleri tipik olarak dizüstü bilgisayarın yanında veya altında bulunur.

Dizüstü bilgisayarınızı havalandırma deliklerini kapatan veya hava sirkülasyonunu önleyen bir yüzeye yerleştirdiğinizde, ısıyı düzgün bir şekilde dağıtamaz, bu da aşırı ısınmaya ve dahili bileşenlerde kalıcı hasara neden olabilir. Bunun yerine, dizüstü bilgisayarınızı masa veya sehpa gibi düz, sert bir yüzeye koyun ve havalandırma deliklerinin engellenmediğinden emin olun. Eğer bilgisayarınızı yatakta kullanmak sizin için vazgeçilmezse, bir dizüstü bilgisayar standı kullanmanızda fayda olabilir.

Sabit diski doldurmak
Tüm bilgisayarlarda sınırlı bir depolama alanı bulunur, bu nedenle dosya ve program eklemeye devam ederseniz kolay bir şekilde depolama alanınız dolabilir. Bu durumda, uygulamaları çalıştırmak ve dosyaları açmak daha uzun süreceğinden bilgisayarınızın performansı düşer.

Bunun olmamasını sağlamak için gereksiz veya kullanılmayan programları ve dosyaları bilgisayarınızdan silin. Düzenli olarak kullanmadığınız dosyaları da harici bir sürücüye veya bulut depolamaya taşıyabilirsiniz. Ayrıca önemli dosyaları yedeklemek, bilgisayarınıza bir şey olması durumunda veri kaybını önlemek için iyi bir önlemdir.

Kurulum süreçlerinde acele etmek
Muhtemelen siz de, pek çok kişi gibi, yeni bir program yüklerken hızlı bir şekilde “İleri” tuşuna basarak süreci mümkün olduğunca hızlı bir şekilde bitirmeye çalışıyorsunuzdur. Ancak neyi yüklemeyi ve hangi izinleri verdiğinizi okumak önemlidir.

Örneğin, farkında olmadan ek bir program yükleyebilir, hassas bilgilere erişim izni verebilir veya programın bazı varsayılan ayarları değiştirmesine izin verebilirsiniz. Bunu önlemek için her istemi okuyun ve doğru görünmeyen kutuların işaretini kaldırın.