"Omega blokajı"na karşı acil tasarruf çağrısı!

Haliç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Köse, dünyada su tüketiminin çok fazla arttığını, Türkiye'nin de "omega blokajı" kaynaklı yağış azlığına bağlı kuraklık yaşadığını belirterek, acilen su tasarrufu tedbirlerine geçilmesi gerektiğini söyledi.

Ekleme: 15.01.2023 18:40:01 / Güncelleme: 15.01.2023 19:02:36 / Dünya
Destek için 

"Omega blokajı" nedir?
Ahmet Köse, iki alçak basınç merkezinin orta kısmına sıkışmış yüksek basıncın uzun süreli etkili olduğu sisteme denilen "Omega blokajı"nın, Yunanca "Omega" harfine benzediği için bu isimle anıldığını belirtti.

Köse, "Omega blokajında, uzun süre güneyden gelen sıcaklar nedeniyle sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, sabahları sis, pus nedeniyle hava kirliliği, yağış azlığı nedeniyle de kuraklık yaşanır." diye konuştu.

Köse, dünyada su kaynakları artmadığı gibi küresel ısınma, iklim değişikliği, düzensiz kentleşme, çevre kirliliği ve benzeri nedenlerle temiz suya ulaşmanın daha da güçleştiğini anlattı.

Ahmet Köse, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından 2010 yılında yayınlanan Yaşayan Gezegen Raporuna göre, 20'nci yüzyılda dünya nüfusu 3 kat artarken, su kullanımının 6 kat arttığını belirtti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün hazırladığı kuraklık analiz verilerine göre de Türkiye'nin batı ve iç kesimlerinin olağanüstü ve çok şiddetli kurak geçtiğine işaret eden Ahmet Köse, kuraklığın nedeninin "omega blokajı" olduğunu söyledi.

Yağışların, "omega blokajı" nedeniyle yaşanan yüksek basınçtan etkilendiğini anlatan Köse, "Omega blokajı nedeniyle aralık ve ocak aylarının ilk 10 günü içindeki yağış azlığına bağlı, kuraklık süresi ve şiddeti daha da artmış durumda." dedi.

Etiketler: