Gürcistan ilaçta tavan fiyat uygulamasına gitti

Türkiye'den getirilen ilaçlar sayesinde ilaç fiyatlarının yüzde 60-80 düştüğü Gürcistan'da, ilaç fiyatlarının daha da düşürülmesi için tavan fiyatlar belirlenecek ve bu fiyatların üzerinden ilaç satışı yasaklanacak.

Ekleme: 15.01.2023 11:55:05 / Güncelleme: 15.01.2023 12:00:30 / Dünya
Destek için 

Gürcistan Sağlık Bakanlığına dayandırılan haberlere göre toptan ve perakende ilaç satışı yapanlar, 31 Ocak'a kadar mevcut ilaç fiyatlarını revize edip yeni kurallara uygun hale getirmek zorunda kalacak, 15 Şubat'tan itibaren belirlenmiş fiyattan daha yüksek olmayacak şekilde satacak.

İlk etapta kronik hastalıkların tedavisi için ihtiyaç duyulan ilaçlara referans fiyat uygulaması getirildi. Daha sonra bu tedbir diğer grup ilaçlara da yaygınlaştırılacak.

Yetkililer, bir tavan fiyat getirilmesinin, ilaç maliyetlerini ortalama olarak yüzde 40 oranında azaltacağını düşünüyor.

İlaçlara tavan fiyat getirilmesi uygulamasının Gürcistan Başbakanı Iraklı Garibaşvili tarafından verildiği bildirildi. Böylece kaliteli ilaçların mevcudiyetini artırmak, adil fiyatları ve rekabetçi ve şeffaf bir ilaç pazarını sağlamanın amaçlandığı belirtildi.

Mart 2022'den itibaren Garibaşvili inisiyatifiyle Türk ilaçları Gürcistan pazarına girmeye başladı ve yetkililere göre ilaç fiyatlarını ortalama yüzde 60-80 oranında düşürdü. Sonuç olarak, 100 bin kadar Gürcü, ilaca 200 milyon lari (yaklaşık 75 milyon dolar) daha az harcamış olacak. (İLKHA)