“Halep’in idaresi Türkiye’ye verilebilir” diyen Yasin Aktay: Sözlerim şahsi fikrim!

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Yasin Aktay, Suriye ile normalleşme görüşmelerinde mesafe katetmek için Halep’in idaresinin Türkiye’ye verilebileceği şeklindeki sözlerinin, şahsî fikri olduğunu, hükümetin görüşleriyle alakası olmadığını belirtti.

Ekleme: 12.01.2023 19:15:50 / Güncelleme: 12.01.2023 20:51:30 / Güncel
Destek için 

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Yasin Aktay'ın Suriye ile normalleşme görüşmelerinde mesafe katetmek için Halep'in idaresinin Türkiye'ye verilebileceği şeklindeki sözlerinin yankısı sürüyor. Türkiye'de tartışılan konu, Arap medyasında da gündeme getirilince Aktay, Lübnan merkezli el-Meyadin kanalına açıklamalarda bulundu. Aktay, yaptığı açıklamada, sözlerinin şahsî fikri olduğunu, hükümetin görüşleriyle alakası olmadığını belirtti.

Sözlerini Moritanyalı siyaset bilimci Prof. Dr. Muhtar eş-Şankıti'nin makalesine atıfla söylediğini kaydeden Aktay, “Suriyeli mültecilerin dönüşü için Halep kentinin Türkiye'ye teslim edilmesi şart değil ama Suriyeli mülteciler için güvenli ve istikrarlı bir ortam için Halep'teki meseleleri Birleşmiş Milletler üstlenebilir” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Aktay, 7 Ocak'ta Ülke Tv'de katıldığı Görüş programında Türkiye-Suriye görüşmelerine ilişkin Halep'in Türkiye'nin kontrolüne verilmesi gerektiğini ifade etmişti.