Esnaf yüksek gelen elektrik faturalarından muztarip

Ankara’da yüksek gelen elektrik faturalarından muztarip olan esnaf, yetkililerden elektrik indirimi yapılması talebinde bulundu.

Ekleme: 10.01.2023 14:10:00 / Güncelleme: 10.01.2023 14:54:57 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ankara Sincan Sanayi esnafı sanayi esnafına elektrik indirim desteğinin yapılması talebinde bulundu.

Sanayici esnafı, elektrik faturalarının dışında kira ve diğer girdi maliyetlerden dolayı zor durumda kaldıklarını, işlerinin düştüğünü ve ödeme güçlüğü çektiklerini işlerinin açılmaması durumuda iş yerlerini kapatmaya kadar gideceklerini belirtiyor.

"İşletmemiz zor durumda elektrik ve doğalgaz yüzünden mağduriyet yaşıyoruz"

Reşit Aktaş

Etimesgut Eminlerde hamam işletmeciliği yapan esnaftan Reşit Aktaş, "Elektrik faturalarımız bizi ekonomik olarak çok zorluyor. Geçen sene bu aylarda 6-7 bin lira gelen elektrik faturamız şu ana 30-35 bin civarı geliyor. Maliyet olarak her türlü zor durumdayız. 3 bin-3 bin 500 gibi gelen doğalgaz faturamız şu anda 32-33 bin lira civarında geliyor. Sayın cumhurbaşkanımızdan kesinlikle yardım talep ediyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Etimesgut Belediyesine yardım talebinde de bulunduk hiçbir şekilde yardımda bulunmadılar. Gerçekten çok zorluk çekiyoruz. Sanayi esnafına yüzde 16 gibi bir elektrik indiriminden bahsediyorlar. Bu indirim neden sadece sanayiyi kapsıyor. Biz sanayi değil miyiz bizde 380 volt elektrik kullanıyoruz. Neden sanayiler neden şehir içi veya şehir dışındaki büyük işletmelere bu indirim gelmiyor. Mesela bana bu indirim gelmiyor. Sanayide bir dükkân 3-5 bin elektrik kullanıyorsa ben 30-35 bin liralık elektrik kullanıyorum. Benim öncelikli olmam gerekmiyor mu? Biz bundan neden yararlanamıyoruz. Devletimize soruyoruz. Biz halk olarak gerçekten zor durumdayız ekonomik olarak bizi zorluyor. Şu anda işletmemiz zor durumda elektrik ve doğalgaz yüzünden mağduriyet yaşıyoruz. Böyle giderse kapatmaya kadar gideceğiz. Artık devletin esnafı koruma altına alması gerekiyor. Asgari ücret yükseliyor peşinden zamlar biniyor. Asgari ücret yükseliyor 2 bin 104 lira sigorta ödeyeceğimiz yere 3 bin 200 lira sigorta ödüyoruz. Bu iş nasıl olacak. Biz bu konuda büyük mağduriyet yaşıyoruz. Yetkililerin bu işe bir el atmasını önemle rica ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

"İndirim olursa bizim için de müşterilerimiz için de çok iyi olur"

Necat Atsay

Sincan sanayi esnaflarından Necat Atsay, "Faturalarda pek bir indirim yok. Devletimiz indirim yapıldı diyor ama biz bir şey görmedik. Elektrikte indirim olunca su da ilave ediyorlar. Her şey şu an zarar. Sanayi esnafı yaptığı işin hakkını alamıyor. Faturaların yüksek gelmesi ister istemez bizi etkiler çünkü biz iş yaptığımız zaman 300 lira para alıyoruz. Elektrik, su ve doğalgaz gibi kalemlere hepsi gidiyor. İndirim olursa bizim için de müşterilerimiz için de çok iyi olur. 300’e yaptığımız işi 250-200’e yaparız. Herkese faydası olur. Allah herkesin yardımcısı olsun bu zor zamanları hep birlikte atlatacağız inşallah." şeklinde konuştu.

"Daha önce faturalarımız bin 800 civarıyken şimdi 5 bin civarı oldu"

İlyas Polat

Sanayide mobilyacı olan esnaftan İlyas Polat, şunları aktardı:

"30-35 senedir bu sanayideyim ama son bir senedir elektrik faturaları baya yükselmiş durumda. Daha önce faturalarımız bin 800 civarıyken şimdi 5 bin civarı oldu. Tükettiğimiz fazla ama metreküpü şu anda çok yüksek. Esnafa gereken indirimin yapılması lazım. Şu anda elektrik ve doğalgaz hepsi yüksek geliyor. Yetkililerden talebimiz uygun bir şekilde indirimlerin yapılmasıdır."

"Elektrik faturaları çok yüksek geliyor"

Yüksel İrfan

Elektrik faturalarının kendilerini çok zorladığını ifade eden Yüksel İrfan ise "Elektrik faturaları çok yüksek geliyor. Elektrikle bir iş yapınca müşteriden 50 lira istiyoruz çok diyor. Devlet bu gidişata bir önlem alması gerekiyor. Böyle giderse küçük esnaf bitecek. Devlet en azandan elektrikte teşvik versin, bize yardımcı olsun. Elektriğimiz suyumuz her şeyimiz 3 katı oldu. Elektriği kullanırsak müşteriden alacağız ki bizde ödeyebilelim yoksa ödeyemeyiz. Bu durumda işte günden güne düşüyor. Her şey pahalı oldu artık. İşyerimizde bütün gün oturuyoruz. Günde bir iki araba tamiri yapıyoruz o da geçim için zor. Son olarak devletin buna bir çözüm bulması lazım." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler