Yasin Aktay: ‘Halep’in Türkiye’nin kontrolüne verilmesi…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Yasin Aktay, Halep’in 'Türkiye'nin kontrolüne verilmesinin' istenmesi gerektiğini söyledi.

Ekleme: 10.01.2023 12:29:36 / Güncelleme: 10.01.2023 12:30:52 / Güncel
Destek için 

Aktay, Türkiye-Suriye görüşmelerinde Halep’in Suriye’den istenmesi gerektiğini söyledi. Yasin Aktay, bu talep onaylandığı takdirde Halep’in ÖSO’ya verilerek yönetilmesiyle 1,5-2 milyon Suriyeli göçmenin ülkesine döneceğini iddia etti. 

Aktay; “Halep’in Türkiye’nin kontrolüne verilmesi… Daha doğrusu, Özgür Suriye’nin kontrolüne verilmesi. Halep çünkü, dikkat edin, İstanbul’dan sonra Osmanlı döneminde en büyük metropol şehirlerden bir tanesidir. Göçün önemli bir kaynağı da Halep’tir ve Halep biliyorsunuz eskiden ilk zamanlarda ÖSO’nun ve devrimcilerin, muhaliflerin elindeydi. Şimdi Halep’te durum düzeltilirse ve Halep’te Türkiye ile Suriye rejimi anlaşırsa, ki bence Türkiye’nin talep etmesi gereken ve muhtemelen de masada talep ettiği, etmesi gereken şey budur. Halep’in Türkiye’nin kontrolüne verilmesi… Geçici bir süre tabii ki… Çünkü bütün görüşmelerde şey söylendi, şu teminat Suriye tarafına verildi: Yani bizim talep ettiğimiz şey, ‘Suriye’nin bölünmesi ve bizim, bir kısmının bize, Türkiye’ye ilhak edilmesi’ değil. Bizim bugün kontrol ettiğimiz alanların önemli bir kısmı geçici olarak kontrol ediliyor. Halep’in de yine bu geçici statü içerisinde Türkiye’nin kontrolü altına girmesi. Ve bu kontrol sayesinde en azından 1.5-2 milyon Suriyeli, rahatlıkla gönüllü olarak gider. Bakın zorla değil.” dedi.

Etiketler: