Güney Kore, Kuzey Kore'ye drone ile broşür göndermek isteyen aktivistleri uyardı

Güney Kore, aktivistleri drone kullanarak Kuzey Kore'ye broşür göndermekten vazgeçmeye çağırdı.

Ekleme: 10.01.2023 12:20:04 / Güncelleme: 10.01.2023 12:20:04 / Dünya
Destek için 

Güney Kore Birleşme Bakanlığı, aktivist sığınmacıları drone kullanarak Kuzey Kore'ye hükümet karşıtı broşürler gönderme planlarından kaçınmaya çağırdı. 

Bir bakanlık sözcüsü, bu tür eylemlerin yasalara aykırı olduğunu ve Koreler arası ilişkilerin durumunu kötüleştirerek Güney Kore vatandaşlarını tehlikeye atabileceğini belirtti. 

Sözcüye göre broşürleri sınır ötesi dağıtanlar, üç yıla kadar hapis veya 30 milyon won (24,1 bin dolar) para cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Bir sığınmacı grubu olan Özgür Kuzey Kore için Savaşçılar'ın lideri, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada yakında drone kullanarak el ilanları göndermeyi planladığını söyledi. 

Daha önce balonları bu amaçla kullandıklarını dile getiren aktivist, kışın balon kullanmanın imkansızlığı nedeniyle drone kullanacaklarını ifade etti.

Geçen yıl aktivistler, Güney Kore yetkililerinin yasaklarına rağmen birkaç kez benzer eylemlerde bulundular. Broşürlerin yanı sıra bu şekilde Kuzey Kore'ye ilaç ve tıbbi maske gönderdiler.

Haziran 2020'de Kuzey Koreli yetkililer, Seul'ün sınırdan hükümet karşıtı broşürlerin gönderilmesini engellememesine yanıt olarak Koreler arası bir irtibat ofisi binasını havaya uçurmuştu. (İLKHA)