Katil Prens’e içerden ve dışardan tepki

Sömürgeci İngiltere’nin Prensi Harry’nin Afganistan’da 25 kişi öldürdüm açıklamasına İngiltere’nin içinden ve dışından tepkiler geldi. İngiltere merkezli tepkiler “neden açıkladın” merkezli

Ekleme: 08.01.2023 11:17:35 / Güncelleme: 08.01.2023 11:17:58 / Dünya
Destek için 

Prens Harry'nin Afganistan'da 25 kişiyi öldürdüğünü itiraf etmesine tepki gösteren ve Afganistan'daki işgalde  bir kolunu ve bacağını kaybeden ve Kraliyet denizcisi Ben McBean, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Seni seviyorum Prens Harry ama çeneni kapatmalısın! Beraber takıldığı insanları merak ediyorum. İyi insanlar olsalardı, şimdiye kadar biri ona durmasını söylerdi." ifadelerini kullandı.

Bir başka asker Afganistan'daki İngiliz kuvvetleri komutanı eski Albay Richard Kemp Prens Harry'nin Afganistan'da 25 kişi öldürmesini "satranç taşlarının tahtadan çıkarılması" olarak tanımlamasını "düşüncesizce" bulduğunu belirtti.

Eski bir albay olan Muhafazakar Parti milletvekili Bob Stewart ise  "Böyle şeyleri neden yaptığını merak ediyorum. Gerçek askerler çekinir. Tanıdığım insanlar böyle şeylerle övünmezler. Daha çok bunu yapmak zorunda olduklarına pişman olurlar." değerlendirmesinde bulundu.

Harry’e karşı sert bir tutum göstermeyen ve açıklamayı “gereksizlikle ve zamansızlıkla” eleştiren bir başka İngiliz ise Londra'da yaşayan Lynn, Prens Harry'nin Afganistan'da 25 kişiyi öldürdüğü ifadelerini duymanın hoş olmadığını dile getirdi

En sert tepkiyi ise Sara James bir İngiliz vatandaşı verdi.

James, "(Prens Harry) Cezasız kalmalı mı? Kesinlikle hayır. Kraliyet ailesinin bir parçası olmayan sıradan bir insan cezasız bırakılır mıydı? Kesinlikle hayır. Adalet sistemi ne yapması gerekiyorsa yapsın. Günün sonunda, o da bir insan. O da bu dünyadaki herhangi bir insan gibi. (Suç işleyen diğer insanlar) Adalet sisteminden geçmek zorunda kaldılar mı? Ceza aldılar mı? Kesinlikle aldılar. Ona (Prens Harry'e) farklı muamele edilmemeli. Adalet sistemi yapması gerekeni yapsın" diye konuştu.

Öte yandan Prens Harry en anlamlı tepki Afganistan’dan geldi.

İslam Emirliği hükümetinin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahar Belhi, "Prens Harry'nin bu yorumları masumları hesapsızca katleden işgal güçlerinin elinde Afgan halkının yaşadığı travmanın ufak bir örneğidir" diye konuştu.

Emirliğin sözcülerinden Bilal Kerimi de Afganların "işgal suçlarını" unutmayacağını belirterek "Böylesi suçlar sadece bir ülkeyle sınırlı değildir. Afganistan'a saldıran her ülkenin buna benzer hikayeleri var" değerlendirmesinde bulundu.

Hakkani Grubunun liderlerinden Enes Hakkani de Prens Harry'nin, Afganistan'da 25 kişiyi öldürmesini "satranç taşlarının tahtadan çıkarılması" olarak görmesine tepki göstererek "Bu savaştan mağlup ayrıldınız. Öldürdüğünüz kişiler satranç taşları değildi. Onlar insandı" ifadelerini kullandı.

 

Etiketler: