İngiltere'de bulunan Nottingham Trent Üniversitesi öğrencileri Mia ve Ross, biraz para biriktirme düşüncesinden esinlenerek mutfağa girdiler ve makarnayı farklı şekillerde pişirerek gerçekten tasarrufun mümkün olup olmadığını araştırdılar.
İlk iş pişirme süresini düşürmek
Enerjinin yaklaşık yüzde 60’ı suyun kaynamasını sağlamak için kullanılmaktadır. Dolayısıyla pişirme süresini kısaltmak için yapılabilecek her şey toplam maliyet üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.
Parisi’nin ocağı yarıda kapatıp makarnanın kalan ısıda pişmesine izin verme yöntemi, pişirme maliyetini yarıya indirdi. Bu yöntem, gazlı ve indüksiyonlu ocakların aksine soğumaları yavaş olduğu için seramik ocaklarda daha da etkili olacaktır.
Diğer yöntem: Suyu yarıya indirmek
Suyun yarıya indirilmesinin mükemmel makarna ile sonuçlandığını, ancak üçte bire indirilmesinin tatmin edici olmadığı görüldü.
Suyu çok kaynatmaya gerek yok
İkinci en büyük enerji ihtiyacı, suyu kaynatmaktan kaynaklanmaktadır. Yine burada da başka bir tasarruf söz konusudur.
Makarnadaki protein granüllerinin 80ºC’nin üzerinde çözündüğü ortaya çıkmıştır, bu nedenle genellikle tavsiye edildiği gibi tencereyi 100ºC’de “kaynatmaya” gerek yoktur. Hafifçe kaynatmak makarnayı tamamen pişirmek için yeterlidir.
Soğuk suda bir kaç dakika bekletmek
Makarnayı en verimli pişirme yöntemi, makarnayı kaynayan suya atmadan önce soğuk suda bir-iki dakika bekletmektir.